Ga naar inhoud
MAP

IJlst: houtstad van Friesland

Drie kerken, twee molens, een museum, beschermd stadgezicht en een treinstation. Je hoeft dus niet op een houtje te bijten als je een dag in IJlst wilt vullen. En laat dat houtje nu de spil zijn van deze stad. Hier werden boomstammen tot planken verzaagd en hout bewerkt tot handige hebbedingen. Tegenwoordig kom je hier volledig tot rust en vertrek je helemaal zen naar een volgende stad.

Acht keer genieten in IJlst

De Rat, Nooitgedagt en witte was

Hoe een rat een plank zaagt

Het is (nog) geen bestaand spreekwoord en als het bestond dan hadden de molenaars uit IJlst er het antwoord op. Als er wind is dat de wieken in beweging zet, stampen de zaagramen in het binnenste van de molen op en neer. De boomstammen die zojuist nog lekker lagen te weken in het water drijven naar binnen om er als planken weer uit te komen. ‘Gewaterd’ hout trekt namelijk minder snel krom. Wist ik niet. Het moet dan ook wel een paar jaar in de rivier liggen, in dit geval de Geeuw, een eeuwenoude vaarweg tussen IJlst en Sneek. Houtzaagmolen De Rat is een werkende molen waar je terecht kan voor een authentiek gezaagde plank en een bezoeker is welkom om de levende geschiedenis te ervaren. 

Schaatsen, gereedschappen en speelgoed

Sommige voorwerpen gaan heel lang mee, zo kan het dus best dat je een houtschaaf in de gereedschapskist van je vader vindt van de fabriek Nooitgedagt die ouder is dan je vader. Of een paar oldskool schaatsen die simpelweg ‘houtjes’ worden genoemd. De fabriek die deze voorwerpen maakte is inmiddels allang verdwenen en opgegaan in een museum. Overigens maakte de fabriek later ook de metalen schaatsen zoals we die nu kennen en rolde er houten speelgoed de deur uit voordat in de jaren zeventig plastic populair wordt. Nooitgedacht dat je zoveel van hout kon maken. 

Even oversteken

We zouden het nu best raar vinden om de weg over te steken als je even in je tuin wil zitten. Toch was dat vroeger best gewoon, misschien omdat er minder verkeer was en de weg oversteken met je kopje koffie of wasmand ook meteen een gezellig praatje met de buren was. In die wasmand zat trouwens de witte was. Op een zonnige dag legde je die op het grasveldje en de zon deed de rest, droog en spierwit haalde je de was weer op aan het einde van de dag. IJlst is de enige plek in Nederland waar de overtuinen bewaard zijn gebleven, bij de andere plekken is alleen de straatnaam nog te zien. 

Overnachten in IJlst

Stadsgezicht Harmen

Wie de tijd neemt om IJlst te leren kennen en de verhalen eigen te maken, ontdekt de stad pas echt. De stad vol verhalen krijgt een gezicht. Een stadsgezicht. Ons stadsgezicht Harmen laat je IJlst en de bijzondere IJsfontein zien!

Ontdek meer

Maak kennis met alle elf steden van Friesland

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen van Friesland.nl


Menselijke validatie is mislukt

Lees hier hoe wij omgaan met je gegevens