Ga naar inhoud
Favorieten 0

Stavoren: kleurrijke zeestad

Omsingeld door het water van het IJsselmeer kan je niet om Stavoren, Starum, heen. In elk geval niet zonder boot. Net als alle andere Friese steden aan de voormalige Zuiderzee speelde zeevaart dan ook een grote rol. Maar de uitstraling van deze stad durven we on-Fries te noemen. Je waant je in Kopenhagen als je langs de haven loopt en met je hand boven je ogen uitkijkt over de zee. 

Lekker genieten in Stavoren

Ben je op zoek naar praktische informatie voor jouw trip? Neem contact op met VVV Stavoren!

Blokkendoos, kleur bekennen en een korreltje graan

Het onzichtbare Blokhuis

Veel van de geschiedenis is onzichtbaar geworden, onder de grond verdwenen. Dat is ook het Blokhuis overkomen. Rond 1530 had ook Karel V de behoefte om de Friezen in bedwang te houden en liet hij een blokhuis bouwen. Het vestingwerk bleef overeind tot 1580, daarna verdween het in de stadswallen. De fundamenten werden teruggevonden in 1996 en op die plek vind je nu een hommage in moderne materialen aan dit stukje verdwenen geschiedenis.

Kopenhagen van Friesland

Je zult er maar wonen, pal aan de haven met uitzicht op de schepen die komen en gaan. De kleurrijke huizen zijn waarschijnlijk het meest gefotografeerde beeld van Stavoren. En we moeten het zelf ook bekennen, dit uitzicht geeft je het gevoel dat je echt op vakantie bent. De krijsende meeuwen, de zeelucht die met de wind wordt meegevoerd en het licht dat over de gevels van deze huizen danst. Meer heb je niet nodig. 

Geen graantje waard

Het verhaal van een ring die in de vis terugkeert komt voor in volksverhalen over de hele wereld. De sage van het vrouwtje van Stavoren is daar één van. De rijke dame was niet tevreden met wat ze had en stuurde een schipper eropuit om terug te komen met het kostbaarste wat hij kon vinden. Ze haalde haar neus op voor het goudgele graan waar hij mee terugkwam. Woest gooide ze de gouden ring van haar vinger met een grote boog in zee. "Net zomin dat ik deze gouden ring ooit nog terug zal zien, zal ik in de bedelstand vervallen." Op een dag vond ze in haar avondmaal, een vers gevangen vis, haar eigen gouden ring. Noodlot bracht haar armoede en ze stierf van de honger, bedelend om een korrel graan.

Maak kennis met deze stad samen met stadsgezicht Bianca, die je langs de mooiste plekjes én de 11fountains fontein gidst.

Evenementen in Stavoren

Ontdek alle elf steden van Friesland

De 11 steden

Waar ter wereld zijn de steden kleiner dan dorpen? In Friesland natuurlijk. Onze steden danken de titel niet aan het formaat, maar aan hun historische betekenis. Ontdek ze alle 11!

Leeuwarden

Onze historische hoofdstad is de stad van honderd namen. Leeuwarden, Liwwadden, Ljouwert, Lintwarde: het is het ideale uitgangspunt voor onvergetelijke reis door Friesland.

Meer over Leeuwarden
De scheve toren Oldehove bij het vallen van de avond

Sneek

Heel eventjes mocht Sneek in de vijftiende eeuw de hoofdstad van Friesland zijn. Dankzij de winkeltjes, terrasjes en parken van historisch Sneek is het ook de rest van het jaar heerlijk vertoeven.

Meer over Sneek

IJlst

Houtstad bij uitstek. Hier werden vroeger boomstammen tot planken verzaagd en hout bewerkt tot handige hebbedingen. Tegenwoordig kom je hier volledig tot rust.

Meer over IJlst

Sloten

Welkom in de kleinste van onze elf steden: Sloten. Van strategische speler langs de waterweg van Sneek naar de Zuiderzee is het nu een mekka voor de watersporter en een knusse trekpleister.

Meer over Sloten

Stavoren

Omsingeld door het water van het IJsselmeer kan je niet om Stavoren heen. In elk geval niet zonder boot. Je waant je in Kopenhagen als je langs de haven loopt en met je hand boven je ogen uitkijkt over de zee.

Meer over Stavoren

Hindeloopen

Welkom in de stad van de Hindelooper klederdracht, beroemde schilderkunst en het Schaatsmuseum. Deze stad doet dingen graag op eigen wijze.

Meer over Hindeloopen

Workum

Workum heeft voor iedereen genoeg te bieden: van Jopie Huisman tot gezellige terrasjes, van gildebaren tot natuurwaarden. Geniet van de prachtige kunst van Jopie Huisman of maak kennis met de rijke historie.

Meer over Workum

Bolsward

Als je niet kunt kiezen tussen Franeker, Sneek en Makkum dan beland je in Bolsward. Een onontdekt pareltje ligt aan je voeten. Geniet van de monumentale gebouwen en gezellige terrasjes.

Meer over Bolsward

Harlingen

Harlingen is de enige stad van Friesland waar wind en water de wet uitmaakt. Liefhebbers van een nautisch verleden ontdekken hier prachtige pakhuizen, geweldige gevels en bijzondere binnenhavens.

Meer over Harlingen

Franeker

Het verleden van de stad Franeker zie je terug in het centrum, met zijn monumenten en de kleine historische parels. En in het huis van een simpele wolkammer vind je het oudste, nog werkende planetarium ter wereld.

Meer over Franeker

Dokkum

De meest noordelijke stad van Nederland heeft een rijke geschiedenis. Een nuchter maar hip stadje, waar je heerlijk kunt shoppen en loungen na een korte wandeling.

Meer over Dokkum


 

Stavoren, aan de IJsselmeerkust

Welkom in Stavoren, het oudste stadje van Friesland en een betoverende bestemming aan het IJsselmeer. Stavoren is doordrenkt van historie en heeft een onmiskenbare maritieme charme.

Het vrouwtje
Een van de meest opvallende bezienswaardigheden in Stavoren is het Vrouwtje van Stavoren, een standbeeld dat het legendarische verhaal van een rijke koopmansweduwe vertelt. Het standbeeld herinnert aan de welvarende maritieme geschiedenis van de stad. De historische binnenstad van Stavoren is pittoresk met zijn smalle straatjes en oude huizen. Hier kun je heerlijk wandelen en genieten van de unieke sfeer van dit historische stadje. Voor cultuurliefhebbers zijn er diverse musea en galeries te ontdekken in Stavoren, waar je meer te weten kunt komen over de geschiedenis en tradities van deze bijzondere stad.

Watersport en recreatie
Stavoren is een paradijs voor liefhebbers van watersport en recreatie. Met zijn ligging aan het IJsselmeer, biedt de stad uitstekende mogelijkheden om te zeilen, windsurfen, vissen en zwemmen. Het is ook een prachtige plek om te genieten van de zonsondergang over het water. Stavoren is tevens het startpunt van het Elfstedentocht-vaarroute, waarbij je per boot langs alle elf Friese steden kunt varen. Dit biedt een geweldige mogelijkheid om de schoonheid van Friesland vanaf het water te ervaren.