11fountains Stavoren
Stavoren
De zee geeft, de zee neemt. Stavoren, ooit een rijke Hanzestad, kan erover meepraten. Overstromingen, zeehandelsoorlogen, een haven die verzandde: meermalen verviel de stad tot armoede.
Neem alvast een kijkje
Bekijk alle 6 foto's
Mededeling: In verband met onderhoud is deze fontein van 9 t/m 20 mei uitgeschakeld.
De Visfontein voor Stavoren
De zee geeft, de zee neemt. Stavoren, ooit een rijke Hanzestad, kan erover meepraten. Overstromingen, zeehandelsoorlogen, een haven die verzandde: meermalen verviel de stad tot armoede. Maar telkens richtte ze zich op en brachten zeevaart en visserij nieuwe welvaart. Volksverhalen als ‘de Vrouwe van Stavoren’ vertellen van dat wisselvallige lot. ‘De Vis voor Stavoren’ voegt daar een nieuw verhaal aan toe, met een knipoog naar een symbolische prent van Pieter Bruegel de Oude: ‘Hoe grote vissen kleintjes eten!’ We zien hoe de enorme open muil van een machtige vis ons langs de watersproeiende lippen naar binnen lokt. Wie ontsnapt in Stavoren de dans?
Mark Dion
Mark Dion (1961) duikt voor zijn sculpturen en installaties diep in de geschiedenis van een onderwerp of een locatie en haalt daar als een archeoloog allerlei verborgen aspecten uit. Zijn betrokkenheid bij de wereld is vaak humorvol, maar kent ook scherpe kantjes, vooral als het gaat om de gangbare geschiedschrijving of onze omgang met dieren. De rijke, maar nu grotendeels verborgen geschiedenis van Stavoren spreekt hem dan ook zeer aan.
Tips voor je bezoek
Luister voorafgaand aan je bezoek aan één van de 11fountains de podcastserie. Beleef vanuit het oogpunt van een stadsbewoner het bijzondere verhaal van de fontein. Je vindt de podcast van Stavoren hier. Alle andere afleveringen zijn hier te vinden.
Combineer je bezoek aan de 11fountains met een stadswandeling. Een wandelroute door Stavoren langs alle highlights die je gezien moet hebben.
- Afstand tot jouw locatie:
Routes in de buurt
Bekijk alles-
Van stad naar stad: Hindeloopen – Workum – Stavoren | Fietsrondje
Van stad naar stad: Hindeloopen – Workum – Stavoren | Fietsrondje(38.1 km)Hindeloopen -
Stavoren - Workum | Elfstedenpad: etappe 6
Stavoren - Workum | Elfstedenpad: etappe 6(17.7 km)Stavoren
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Fonteinkerk
FonteinkerkIn het gezellige brinkdorpje Oudemirdum staat de hervormde kerk 'De Fontein'. De kerk van 1790 is gebouwd op de fundamenten van een tufstenen kerk uit de 13e eeuw. In 1926 werd aan de noordzijde een tweede beuk aangebouwd.
Oudemirdum -
Sluis en het Sylhús
Sluis en het SylhúsHindeloopen is rijk aan rijksmonumenten, zoals ook de sluis en het bijbehorende Sylhús. De sluis was er al in de 17e eeuw en vormt de verbinding voor de pleziervaart tussen het centrum en de haven en IJsselmeer.
Hindeloopen -
Klokkenstoel Doniaga
Klokkenstoel DoniagaOp het verhoogde kerkhof, omzoomd met een bomen, staat de klokkenstoel van Doniaga. In de klokkenstoel hangt een door Aernt Butendiic gegoten luidklok uit 1460.
Doniaga -
Korendragershuisje
KorendragershuisjeHet huisje voor korendragers en zakkendragers. Monumentaal pand, gratis toegankelijk, met een museale functie.
Franeker -
Grote Kerk Allingawier
Grote Kerk AllingawierOp de terp in de dorpskern van Allingawier stond al voor het jaar 1000 een kapel en later een tufstenen kerk. In 1634 verrees er een bakstenen zaalkerk met zadeldaktoren. Rond 1785 is hij tot het huidige formaat ingekort en voorzien van een nieuw koor.
Allingawier -
Fresco Sint Martinuskerk
Fresco Sint MartinuskerkIn de Sint Martinuskerk in Boazum is bij een restauratie een bijzondere fresco ontdekt. De uit de 12e eeuw stammende kerk vertoont een afbeelding van een baardloze Jezus. Zeer bijzonder. De kerk zelf is één van de oudste Romaanse kerken in Friesland.
Boazum -
Klokkenstoel van Spanga
Klokkenstoel van SpangaIn het Friese dorp Spanga staat een monumentaal bouwwerk. De huidige Klokkenstoel van Spanga werd in 1989 geplaatst op het kerkhof van Spanga. Na de bouw was er geen geld meer om een klok aan te schaffen. Hoe dit verder is gegaan, dat lees je hieronder.
Spanga -
Hemmemapark Berlikum
Hemmemapark BerlikumVrij toegankelijk park dat zich bevindt op het terrein van de oude Hemmemastate.
Berlikum -
Watdataangaat
WatdataangaatDe Friese Waddenkust is een bijzonder kunstwerk rijker. Ter nagedachtenis aan Joop Mulder, is op de Sedyk bij Koehool het werk Watdataangaat geplaatst.
Koehool -
Schoorsteen van Nooitgedagt
Schoorsteen van NooitgedagtHet silhouet van IJlst wordt mede bepaald door de oude schoorsteen van de fabriek, waarop van boven naar beneden Nooitgedagt te lezen valt. De fabriek was decennialang toonaangevend in het ontwerpen en maken van schaatsen, kinderspeelgoed en gereedschap.
IJlst