Ga naar inhoud
Favorieten 0

Duurzaam op vakantie in Friesland

Wolkom in Fryslân, een provincie vol natuurlijke pracht en rijke cultuur. Maar om deze mooie natuur en cultuur te behouden is het ontzettend belangrijk om duurzaamheid in acht te nemen tijdens je reis. Het kiezen van duurzame alternatieven draagt bij aan het verminderen van de impact op het milieu, het behoud van natuurlijke schoonheid en het ondersteunen van lokale gemeenschappen. Visit Friesland verrast je daarom graag over de verschillende duurzame mogelijkheden in ons prachtige Friese land.

Duurzaam beleven | Evenementen

Duurzaam doen | Activiteiten

Duurzaam slapen | Accommodaties

Duurzaam eten | Horeca

Duurzaam verkennen | Routes

new dutch

Innovatie is intrinsiek aan Friesland. Geworteld in de behoefte aan droge voeten, speelt het een cruciale rol in de identiteit van de Friezen. Als creatieve regio kijkt Friesland voorbij de eigen grenzen, met een sterke reputatie op het gebied van technologie, wetenschap en duurzame innovatie. Elk jaar worden meerdere Friese bedrijven bekroond met internationale prijzen voor hun ontwikkeling van nieuwe, duurzame producten en diensten.

Lees meer over innovaties in Fryslân >

Draag jouw steentje bij tijdens je bezoek

overnachten

Verblijf in milieuvriendelijke accommodaties: Zoek naar accommodaties die zich inzetten voor duurzaamheid, zoals eco-lodges, hotels met milieucertificeringen of accommodaties die hernieuwbare energiebronnen, oftewel groene energie, gebruiken.

transport

Kies voor duurzaam transport: Probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van het openbaar vervoer, fietsen of wandelen om je bestemming te verkennen of om naar je bestemming te reizen.

water

Beperk je energie- en waterverbruik: Neem bewuste stappen om energie en water te besparen in je accommodatie. Schakel bijvoorbeeld ongebruikte apparaten uit, gebruik handdoeken meerdere keren voordat je ze laat wassen en vermijd het verspillen van water.

natuur

Respecteer de lokale natuur en cultuur: Wees verantwoordelijk en respectvol ten opzichte van de natuurlijke omgeving en de lokale cultuur. Volg de aangegeven paden, gooi afval in de daarvoor bestemde bakken en vermijd schadelijke activiteiten voor het milieu.

economie

Ondersteun de lokale economie: Koop producten en souvenirs van lokale ambachtslieden en kleine ondernemers om de lokale economie te stimuleren. Eet in lokale restaurants die regionale gerechten serveren, gemaakt met lokale ingrediënten.

afval

Beperk plastic afval: Verminder het gebruik van wegwerpplastic door je eigen herbruikbare waterfles, boodschappentas en herbruikbare drinkrietjes mee te nemen. Weiger plastic tasjes en vraag naar duurzame alternatieven.

onderzoek

Informeer jezelf en anderen: Leer meer over duurzaam toerisme en de specifieke uitdagingen waarmee je bestemming te maken heeft. Informeer ook medereizigers over duurzaamheid en moedig hen aan om bewuste keuzes te maken.

Deze video's kunnen je helpen