Ga naar inhoud
Favorieten 0

Friesland: de waterprovincie bij uitstek

Watersport

Watersport

Kiten, surfen, suppen en alle andere watersporten en tips

Droge voeten

Droge voeten

Wij Friezen zetten watertechnologie in om onze voeten droog te houden

Rondom water

Rondom water

Ontdek onze accommodaties, horeca en activiteiten rondom de Friese wateren

de friese wateren

Friesland is de watersportprovincie bij uitstek! Beekjes, vaarten, plassen, sloten, singels... We kunnen nog wel even doorgaan, want in Friesland kennen we meer woorden voor it wetter, de wateren, dan voor brood. Logisch; we hebben er al eeuwen mee te maken. We verdrijven de zee, bevaren de vaarten, fierljeppen over sloten en zoeken altijd nieuwe manieren om droge voeten te houden. Het is onze vriend en vijand, al zolang we ons kunnen herinneren.

Duik in de Friese wateren

Ontdek onze highlights op en aan het water

Zo houden wij onze voeten droog

Friesland en water zijn onlosmakelijk verbonden en je mag ons gerust droge-voeten-experts noemen. In Lemmer staat het oudst werkende stoomgemaal ter wereld en ons Dr. I. F. Woudagemaal is al ruim twintig jaar een UNESCO Werelderfgoed. Grote ketels stoom houden het water in de provincie op peil, en we blijven nieuwe technologie uitvinden. Geen wonder dat Leeuwarden European Capital of Water Technology is.

Ontdek alles over watersport

watersport in friesland

Onze provincie is de perfecte plek voor liefhebbers van watersport om hun hart op te halen. Of je nu een fervent zeiler bent, een enthousiaste kanoër, of gewoon wilt genieten van een ontspannen dagje varen, Friesland heeft voor iedereen wat te bieden voor het hele gezin. Van de pittoreske dorpjes aan de waterkant tot de uitgestrekte meren en kanalen, er is genoeg te ontdekken.

Duurzaam het water op

Duurzaam het water op

Ook al hebben we in Friesland, meer dan genoeg water, we gaan er zuinig mee om. Waterbeheer zit in onze genen en daarom varen we op windkracht, spierkracht en groene energie. Of we pakken de benenwagen om langs het water te wandelen en fietsen. Zo houden we het water ook voor de volgende generaties zuiver. 

Watersport

Watersport

Suppen, kiten, surfen, zeilen, kanoën en meer; op onze watersport pagina vind je alle sporten en mogelijkheden om de Friese wateren te verkennen.

Vaarroutes

Vaarroutes

Kom je dobberen op de deinende golven of ga je een blokje om met de boot. Je voelt aan je vaarwater wanneer het daar de tijd voor is. Laat de route maar aan ons over, je hoeft alleen maar te kiezen welke je neemt. 

Wist je dat alle wateren in Friesland officieel Friestalige benamingen hebben?

Dus Snitser Mar in plaats van Sneekermeer en Tsjûkemar in plaats van Tjeukemeer."

Friesland rondom het water verkennen

zwerven

Op het water geniet je tijdens alle seizoenen van een ultiem gevoel van vrijheid, de zon op je gezicht en de wind door je haren. Zodra je voet aan vaste wal zet, houd je dat gevoel in Friesland vast. Vervolg je reis te voet of per fiets en beleef het unieke landschap en de onontdekte bijzondere plekken. Wij noemen dit Zwerven Friesland Style.

slapen op het water

slapen op het water

Kom lekker koese, dat is Fries voor lekker slapen en kies een overnachting op of langs het water. Bijna alles ligt hier wel in de buurt van een sloot of een vaart dus wel helpen je op weg en zochten een paar bijzondere overnachtingen uit. 

dineren aan het water

dineren aan het water

Wat is er romantischer dan een rode roos? Juist, een diner voor twee langs de waterrand. Maar ook als je met een groep vrienden wilt chillen en borrelen, daar krijg je op zijn minst een gezonde blos van op je wangen.

van water naar wal

van water naar wal Echtpaar stapt vanaf de boot aan land

Bereid je mentaal voor om volledig tot rust te komen, pak een rugzakje in met wat je nodig hebt om de dag door te komen en laat je door het water leiden. Of door een uitgestippelde route langs het kilometerslange knooppunten netwerk. Belangrijkste is dat we je uitnodigen om je lijf in beweging te zetten en je hoofd tot rust te laten komen. 

Tips voor jouw waterbeleving

Misschien vind je dit ook leuk