Ga naar inhoud
MAP

Water in Friesland: Vriend & Vijand

Beekjes, vaarten, plassen, sloten, singels... We kunnen nog wel even doorgaan, want in Friesland kennen we meer woorden voor de wateren dan voor brood. Logisch; we hebben er al eeuwen mee te maken. We verdrijven de zee, bevaren de vaarten, fierljeppen over sloten en zoeken altijd nieuwe manieren om droge voeten te houden. Het is onze vriend en vijand, al zolang we ons kunnen herinneren. 

 

Vriend

Wind in je haren, hete wangen van de zon en een handje opsteken naar al je voorbijgangers. Bootjesmensen kunnen er geen genoeg van krijgen. Begrijpelijk, want dat gevoel van vrijheid is verslavend. Maar het is niet de enige vorm van wetterwille (waterpret). Kitesurfers halen hun hart op bij Workum of het Mirnser Klif. Surfers trekker naar de Waddeneilanden en zwemmers kunnen heerlijk recreëren bij de strandjes langs de kustlijn. Kanoën is het leukst in natuurgebieden zoals de Alde Feanen, terwijl suppers vanaf hun supboard de steden verkennen. Als je land voor de helft onder zeeniveau ligt, kun je er maar beter vrienden mee worden.

“Ik ben niet bang voor wind en water, het gaat me niet mal genoeg.”

Marit Bouwmeester

Vijand

Friesland bestaat niet alleen voor de helft uit water, het voert ook constant de strijd tegen de stijgende nattigheid. We gebruiken verschillende soorten dijken, kweldergebieden en molens om droge voeten te houden. Zelfs het UNESCO Werelderfgoed Dr. I. F. Woudagemaal, de nog oudste werkende stoomgemaal ter wereld, draagt zijn steentje bij. Geen wonder dat Friesland de plek is van European Capital of Water Technology; we hebben we er zoveel mee te maken dat we er álles van weten en je ons echt wel droge-voeten-experts mag noemen.

Beleef met deze uitjes zelf hoe we onze droge voeten behouden

Ontdek de andere Friese landschappen

Duinen en dijken, bossen en stranden, meren en moerassen. Nergens anders vind je zoveel verschillende landschappen per vierkante kilometer als in Friesland. Ga op ontdekkingstocht en laat je verassen door één van de andere landschappen!