Ga naar inhoud
MAP

Water in Friesland: Vriend & Vijand

Beekjes, vaarten, plassen, sloten, singels... We kunnen nog wel even doorgaan, want in Friesland kennen we meer woorden voor de wateren dan voor brood. Logisch; we hebben er al eeuwen mee te maken. We verdrijven de zee, bevaren de vaarten, fierljeppen over sloten en zoeken altijd nieuwe manieren om droge voeten te houden. Het is onze vriend en vijand, al zolang we ons kunnen herinneren. 

In verband met corona maatregelen kan de informatie op deze site onjuist zijn. 

 

Vriend

Wind in je haren, hete wangen van de zon en een handje opsteken naar al je voorbijgangers. Bootjesmensen kunnen er geen genoeg van krijgen. Begrijpelijk, want dat gevoel van vrijheid is verslavend. Maar het is niet de enige vorm van weterwille (waterpret). Kitesurfers halen hun hart op bij Workum of het Mirnser Klif. Surfers trekker naar de Waddeneilanden en zwemmers kunnen heerlijk recreëren bij de strandjes langs de kustlijn. Kanoën is het leukst in natuurgebieden zoals de Alde Feanen, terwijl suppers vanaf hun supboard de steden verkennen. Als je land voor de helft onder zeeniveau ligt, kun je er maar beter vrienden mee worden.

Word zelf vriend van het waterlandschap

Leukste vaarroutes

Leukste vaarroutes

Ken je Friesland al op je duimpje? Ga toch varen! Er is vast wel een route die je nog niet als je broekzak kent. 

Watersport en waterrecreatie in Friesland

Watersport en waterrecreatie in Friesland Echtpaar stapt vanaf de boot aan land

Hier moet je zijn voor het huren van een boot, kano, sup, surfplank, de actuele brugtijden, trailerhellingen en unieke aanlegplekken in Friesland.

Boot huren in Friesland?

Boot huren in Friesland?

Friesland wordt gezien als dé watersport provincie van Nederland. Een overzicht van alle bootverhuurders in Friesland?

Fietsen van boord, wandelschoenen aan en gaan!

Fietsen van boord, wandelschoenen aan en gaan!

Aan de waterkant is er ook genoeg te beleven.

Kameleonnatuurvaart

Kameleonnatuurvaart

Bezoek de drie eilanden in de Terkaplesterpuollen en maak er een extra bijzondere beleving van door deze tocht bij schemering te doen! 

10x dineren aan het water

10x dineren aan het water

Je stapt zo van je boot het terras op en vice versa. Bekijk hier de top 10 plekken om te dineren aan het water!

Palingvissen op het Slotermeer

Palingvissen op het Slotermeer

Een keer totaal wat anders doen op het water? Ga palingvissen op het Slotermeer!

Ontbijttocht op de Friese Meren

Ontbijttocht op de Friese Meren

Stap aan boord op Lemsteraak de Blaauwe Walvisch tijdens de ontbijttocht en ervaar de stilte van de Friese meren in de ochtendzon.

Onderwatersafari

Onderwatersafari

We weten wat zich boven water afspeelt, maar hoe zit het met de wereld onder de waterspiegel? Neem een duik onder de waterspiegel in het Natuurmuseum!

Wad een water

Wad een water

Ook op de Wadden is van alles te beleven. Ontdek snel ons Waddenwater 
 

Fries Scheepvaart Museum

Fries Scheepvaart Museum

Ga op in de historie van de Friese scheepvaart van de 17de tot de 21ste eeuw in het Fries Scheepvaart Museum

Expeditieschip Willem Barentsz

Expeditieschip Willem Barentsz

Aan de Willemskade in Harlingen gebeurt iets bijzonders. Hier wordt namelijk een replica gebouwd van het expeditieschip van Willem Barentsz. De bouwmethode uit de tijd van Barentsz worden hierbij gebruikt. Kom naar het bezoekerscentrum en klim aan boord!

Museum Lemmer

Museum Lemmer

Leer alles over de vrachtvaart op Amsterdam, de Oostzeehandel in de 17e en 18e eeuw, de scheepsbouw en de visserij met Lemsteraken.

“Ik ben niet bang voor wind en water, het gaat me niet mal genoeg.”

Marit Bouwmeester

Skûtsjesilen

Als je aan water denkt in Friesland mogen de Skûtsjes niet ontbreken. Deze eeuwenoude grote houten schepen waren vroeger hét transportmiddel van Friesland. Ze werden volgeladen met turf of mest om de handelswaar naar de boerderijen te brengen. Tegenwoordig kent het grote publiek ze vooral van de skûtsjewedstrijden. Deze wedstrijden zijn die tot ver in de vorige eeuw te herleiden. Ze werden door jaarmarkten en kroegbazen georganiseerd wanneer de schippers weinig werk hadden om zo toch bôle op de plank te krijgen.

Bezoek het Skûtsjemuseum

Vijand

Friesland bestaat niet alleen voor de helft uit water, het voert ook constant de strijd tegen de stijgende nattigheid. We gebruiken verschillende soorten dijken, kweldergebieden en molens om droge voeten te houden. Zelfs het UNESCO Werelderfgoed Dr. I. F. Woudagemaal, de nog oudste werkende stoomgemaal ter wereld, draagt zijn steentje bij. Geen wonder dat Friesland de plek is van European Capital of Water Technology; we hebben we er zoveel mee te maken dat we er álles van weten en je ons echt wel droge-voeten-experts mag noemen.

Beleef met deze uitjes zelf hoe we onze droge voeten behouden

De dijk over

De dijk over

Het Afsluitdijk Wadden Center is dé plek waar je het verhaal van onder andere Dutch Delta Design, Unesco Werelderfgoed Waddenzee, de Vismigratierivier en de vernieuwde, toekomstbestendige Afsluitdijk en het IJsselmeer kunt beleven. Wil je met droge voeten het wad ervaren? Bezoek Afsluitdijk Wadden Center!

UNESCO Werelderfgoed Ir. D.F. Woudagemaal

UNESCO Werelderfgoed Ir. D.F. Woudagemaal

Bezoek het grootste functionerende stoomgemaal ter wereld dat vorig jaar haar 100e verjaardag vierder. Al sinds 1920 wordt het gemaal bij hoge waterstanden aangezet om het overtollige water uit de boezemwateren te lozen en in 1998 is het geplaatst op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Houtstad IJlst

Houtstad IJlst

Een unieke locatie aan historisch vaarwater, daar vind je Houtstad IJlst! Duik in de boeiende geschiedenis van de houtindustrie en scheepsbouw van IJlst.

Fietsroute Paesens

Fietsroute Paesens

Een unieke fietsroute door Paesens-Moddergat. Het plaatsje bekend om de verdonken vissers in 1883. 

Scheepswrak van Wierum

Scheepswrak van Wierum

Op het Wierumer Wad vind je zo'n 100 meter van de wal dit halve eeuw oude scheepswrak, alleen te zien als het wad droogvalt!

Brekken fietsroute

Brekken fietsroute

Unieke route langs de grootste Spinnenkopmolen van Nederland die vroeger zorgde voor bemaling van kleine polders.

Elahuizen het verdronken land

Elahuizen het verdronken land

In Elahuizen stond het water in 1680 zo hoog dat het hele dorp erdoor verdronk. Een uniek verhaal over de geschiedenis van het spel tussen water en land.

Reddingboothuisje KNRM

Reddingboothuisje KNRM

Dit unieke huisje vind je op de dijk van Hindeloopen. Een rijksmonument uit 1911 waar de KNRM Hindeloopen zeelieden van de verdrinkingsdood redden.

Overnachten op of aan het water

  • B&B TJALK HET WAKEND OOG

  • Vakantiewoning aan het water

  • Watertorenhotel Nes

  • Tiny Houseboat

  • Havenkraan Harlingen

  • B&B Hotelschip De Zevenwouden

  • Glamtainer op het water

  • Bijzondere watervilla

Ontdek de andere Friese landschappen

Duinen en dijken, bossen en stranden, meren en moerassen. Nergens anders vind je zoveel verschillende landschappen per vierkante kilometer als in Friesland. Ga op ontdekkingstocht en laat je verassen door één van de andere landschappen!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen van Friesland.nl


Menselijke validatie is mislukt

Lees hier hoe wij omgaan met je gegevens