Leve het water: beleef in 2020 het bijzondere waterlandschap van Friesland

Beekjes, rivieren, meren, vaarten, plassen, baggersloten en singels. In Friesland kennen we meer woorden voor de wateren dan voor brood. Logisch; we hebben er al eeuwen mee te maken. We verdreven de zee, bevoeren de vaarten, fierljeppen over sloten en bouwden terpen voor een drogevoetengarantie. Friesland bestaat dan ook voor 50% uit water! En al dat water maakt ons Friezen de gelukkigste Nederlanders. Water helpt ons te ontspannen, vieren en leven. Ontdek wat water betekent voor Friesland en kom genieten van dát wat ons zo gelukkig maakt.

Als je land voor de helft onder zeeniveau ligt, Dan kan je maar beter vrienden worden met het water.

water is leven

Nutteloos staren naar de zee, een ochtendplons in de sloot, de Elfstedentocht zwemmen, Schaatsend naar je werk. Fietsen over de Afsluitdijk, Suppen in de wind, Skutsjesilen wanneer je maar kan, Een huis bouwen op zee.

Aan de haak slaan

Aan de haak slaan

Op zoek naar de beste visstekken en mooiste plekjes om je hengel uit te gooien? Ontdek dan Friesland als echte visprovincie. Kom vissen in een van de elf steden, op de wadden of in de weidse natuur.

stuur- en bakboord

stuur- en bakboord

Ben je niet helemaal thuis in de wereld van de scheepvaart, maar wil je Friesland wel vanaf het water verkennen? Geen probleem! Via boothuren.friesland.nl boek je heel gemakkelijk je boot, waar je géén vaarbewijs voor nodig hebt.

.

it giet oan

it giet oan

Verkregen via 11Fountains (Yob Rooks).

© Mark Dion via 11Fountains

Inspiratie nodig voor een bijzondere Elfstedentocht? Kom dan alle elf fonteinen van 11Fountains ontdekken!

ik heb een toe-toe-toeter

ik heb een toe-toe-toeter

© Gavin Kadey via Pixabay

Ontdek de extreme watersporten in Friesland. Van kitesurfen tot flyboarden en van waterskiën en wakeboarden tot kanovaren en suppen. Wat kom jij doen?

pompen of verzuipen

pompen of verzuipen

EMBARGO. Alleen gebruik Merk Fryslân. Beeldbank 2984.

© Tom Coehoorn
de dijk over

de dijk over

Beeldbank 4918.

© Theo de Witte

Het Afsluitdijk Wadden Center is dé plek waar je het verhaal van onder andere Dutch Delta Design, Unesco Werelderfgoed Waddenzee, de Vismigratierivier en de vernieuwde, toekomstbestendige Afsluitdijk en het IJsselmeer kunt beleven. Wil je met droge voeten het wad ervaren? Ontdek het hier.

wad een water

wad een water

Het bijzonderste stukje Unesco Werelderfgoed: De Wadden

© Hans Jellema

Ook op de Wadden is van alles te beleven. Ontdek snel ons Waddenwater.

Ontdek onze leve het water routes - Op de fiets, in een bootje of te voet