Ga naar inhoud
Favorieten 0

Ga mee Zwerven Friesland Style

Dat Friesland dé provincie is om in te varen, staat als een paal boven water. In het watersportseizoen stromen de bootjes de steden binnen, dobberen ze langs de steigers en aanmeerplekken en wiegen de masten heen en weer in de havens. Je boot brengt je op onontdekte plekken die uitnodigen om te gaan zwerven over het water. Maar wist je dat je nóg meer ziet van de provincie door juist van je boot af te stappen?

Van water naar wal

Friesland heeft zowel voor fietsers als wandelaars een ongekend goed knooppuntennetwerk. Je kan eigenlijk niet verdwalen en dat maakt Friesland dé plek om te gaan zwerven.  De Dikke Van Dale definieert dat als rondtrekken zonder vaste verblijfplaats. Friezen doen dat op hun eigen manier en net even anders dan de rest van de wereld. Je boot brengt je naar een steiger of aanlegplek. Dat is de perfecte uitvalsbasis, ûs honk, om het unieke landschap te beleven en de rust en ruimte te ervaren. 

In dit blog nemen we je mee naar het uiterste noorden en het zuiden van de provincie. Daartussenin ligt nog veel meer moois om te ontdekken, maar reis voor nu met ons mee naar twee stukjes Friesland die je gezien moet hebben vanaf het water en de wal. 

Echtpaar stapt vanaf de boot aan land

Spot de zeearend, Schotse hooglander en Konikpaarden in Lauwersmeer

Lommerrijke aanlegsteigers aan het Dokkumer Diep waar je zo het Nationale Park inwandelt, liggen op je te wachten. Dit gebied is door invloed van de mens tot stand gekomen. De zeedelta werd door sluizen gescheiden van de Waddenzee. De eens zilte zeebodem is nu een zoetwatergebied waar een verscheidenheid aan vogels zich thuis voelen. Een bijzondere vogel is de zeearend, ook wel bekend als ‘de vliegende deur’. Die bijnaam wordt heel duidelijk als je hem door de lucht ziet zeilen met zijn vleugelspan van ruim 2 meter.  
 
Het vruchtbare gebied heeft de neiging steeds verder vol te groeien met struiken en bomen. Dit zou uiteindelijk resulteren in één groot moerasbos. Dan is er voor de verscheidenheid aan vele soorten die er nu voorkomen geen plaats meer. Daarom wordt het begraasd door een kudde Schotse Hooglanders en een kudde Konikpaarden. Dat zie je terug aan de bomen die tot op zekere hoogte ontdaan zijn van hun takken door deze grazers. Hierdoor waan je je zo nu en dan in Afrika en krijg je het safarigevoel wanneer je met je verrekijker door het gebied wandelt. 
 
En wist je dat het Lauwersmeergebied één van de twee Dark Sky Parken is die Nederland rijk is? Hier is het `s nachts nog echt donker en kun je naar een ongekende sterrenhemel staren bij helder weer. 

Hoe mooi is het om je zwerftocht af te sluiten met een avondje sterrenstaren in de buitenlucht, zo vanaf het dek van je boot of één van de speciale kijktorens. 

Zwerven langs een gletsjerdal

Duizenden jaren geleden, tijdens de één na- laatste ijstijd, werd door het schuivende landijs een dal uitgeslepen. Dat gletsjerdal liep later vol water en zo ontstonden de twee grootse meren van Friesland: het Heegermeer en de Fluessen. Vanwege hun omvang en diepte zijn deze onder de zeilers zeer geliefd. Maar ook vanaf op de wal is dit gebied een walhalla voor de waterliefhebber. 

Fiets bijvoorbeeld door het uitgestrekte landschap met de licht glooïende zandruggen. Op één van de zandruggen ligt het dorp Hemelum. De geschiedenis van het dorp gaat terug naar 13e eeuw toen er een klooster, een stins en enkele states stonden. De naam komt van het woord woonplaats (heem/um) of van de persoonsnaam Hemele en heeft dus niets met het werkwoord hemelen te maken. Tegenwoordig vind je hier een hippe pop-up store en de lekkere streekmarkt van it flinkeboskje.

In sterk contrast zijn de lagergelegen gebieden die vroeger voor een groot deel van het jaar onder water stoomden. Bijvoorbeeld in het noordwesten van de Fluessen waar buurtschappen met namen als It Heidenskip en De Hel doen herinneren aan slechte omstandigheden. Inmiddels is deze omgeving door velen ontdekt als hemel op aarde door de diversiteit aan landschappen. Van uitgestrekte weidsheid, afgewisseld met glooiingen en de nabijgelegen stad Workum.  
 
Wil je verder zwerven trek dan zuidwaarts naar de bossen van Gaasterland. Niet wat je verwacht als je Friesland zegt en juist daarom willen we je uitnodigen om deze provincie in eigen land te komen ontdekken zowel op als langs het water.