Ga naar inhoud
Favorieten 0

Het Friese landschap en haar natuur

Nationale parken

Nationale parken

Bossen

Bossen

Nachtlandschap

Nachtlandschap

natuur in fryslân

Als natuurliefhebber zit je gebakken in Friesland. Met vier Nationale Parken, twee nationale landschappen, de enige twee Dark Sky Parks in Nederland en Unesco Werelderfgoed de Waddenzee weet je niet waar de natuur ophoudt en de steden en dorpen beginnen. Geniet van de weidse landschappen of juist lommerrijke bossen gevuld met flora en fauna. Natuurlijk gewoon in Friesland.

Lees over Fryske wildernis

Nationale parken en landschappen

Onze vier Nationale Parken laten zien hoe divers het landschap is. Veengebied, bossen, een eiland in de Waddenzee en een meer dat eens een zee was. Daarnaast verankeren de nationale landschappen onze Friese cultuur en mensen in de omgeving. Ontdek de kusten en meren in Zuidwest Fryslân en het coulisselandschap in de Noardlike Fryske Wâlden

Beleef een onvergetelijke tijd vol spel plezier in de natuurlijke pracht van Friesland met kinderen.

Bos in Friesland

We nemen je graag mee langs lange lindelanen, de paden op en de bossen in. Wil je de bossen ontdekken dan vind je hier de inspiratie. 

Nachtlandschap

Het echte donker is net zo zeldzaam als het noorderlicht in Nederland. Maar de kans om het te ervaren is vele malen groter. Durf jij zonder zaklamp de donkerste plekjes te bezoeken? Verlies jezelf in een eindeloze sterrenhemel, dans tussen de nachtvlinders en bezoek de enige twee Dark Sky Parks in Nederland.

dark sky park

Zowel het Lauwersmeer als de Boschplaat op Terschelling mogen deze officiële titel dragen. Dit zijn gebieden die openbaar toegankelijk zijn en tegelijkertijd de natuur en de duisternis beschermen. Hier wordt lichtvervuiling aangepakt en tot het noodzakelijke teruggebracht. Je zal versteld staan hoe de natuur tot leven komt als wij liggen te slapen. En hoeveel sterren je nog kan zien in het overbelichte Nederland. Omarm de nacht, ontdek het donker in Nationaal Park Lauwersmeer en De Boschplaat op Terschelling. 

excursies in de nacht

Naast de Dark Sky Parks kan je ook op andere plekken de nacht in duiken. Maak bijvoorbeeld een schermertocht met een fluisterboot, wandel over het schelpenpaadje van de nachttuin of fiets over het donkerste fietspad van Nederland. Geef je ogen de tijd om te wennen aan het donker, vertrouw op je oerinstincten, huil naar de maan of geniet in stilte van de sterren. 

Bekijk alle nachtelijke excursies

Misschien vind je dit ook leuk