Ga naar inhoud
Favorieten 0

7x Friese herfst highlights

Dit najaar trekken we eropuit, de bossen, parken en steden in. Het wordt weer kouder en de zomerjas lijkt de concurrentiestrijd van haar winterse variant te verliezen, maar dat houdt ons niet tegen. De frisse wind en zachte najaarszon zijn al genoeg reden voor een gezond hapje buitenlucht maar we hebben ook nog 7 gezellige uitstapjes voor je op een rij gezet. Probeer nu nog maar eens thuis te blijven. 

1. Je outdoor hart ophalen in Appelscha

Hét outdoor centrum van Friesland vind je in Appelscha. Waaghalzen klimmen er tussen boomtoppen, crossen over de ATB paden en abseilen van de bosbergtoren. Wie een versnelling lager prettiger vindt wandelt en fietst heerlijk in het omliggende Nationaal Park Drents-Friese Wold. Of je nou met een spray van modderspetters voor bij komt vliegen of met de stille zoef van je elektrische fiets, in Appelscha is er voor alle buitenliefhebbers iets te doen. 

2. Bladgoud in het koninklijke Oranjewoud

Wanneer de bladeren hun schitterende goud-oranje jas aantrekken, zijn ze een perfecte match met de koninklijke allure van Oranjewoud met haar royale eiken- en beukenlanen. Wandel tussen de landgoederen, tuinen, parken en landhuizen. Drink een Herfstbok bij Grand Cafe 1834 en ontdek het gouden randje aan de geschiedenis van Oranjewoud.  

3. Kastanjes zoeken in Park Vijversburg

Wandel over de kronkelende paadjes met grote knoestige bomen in het historische parklandschap van Park Vijversburg, ondertussen zoek je kastanjes en eikeltjes voor een gezellige herfstschaal op de keukentafel. Jong en oud schuifelen hier al generaties lang door de pikkedonkere grot. Met de parkdelen Ooievaarsnest, Dwaalster en Frijlân ontdek je nu nog meer spannende paadjes.

4. Puzzelen en koffie in Joure

Bij het najaar hoort ook regen en snertweer, binnen zitten voor de haard met een bak koffie en een puzzel. Dat kan ook buiten de deur bij de haard in het bezoekerscentrum van Joure. Wist je dat de koffie van Douwe Egberts uit Joure komt? Je leert er alles over in het museum van Joure. En dan doe je daar ook even een bakje koffie natuurlijk, voor je doorgaat naar het puzzelmuseum. Kijk maar eens of jij de oplossing hebt voor de twee verdiepingen aan breinbrekers, raadsels, visuele illusies, schuifpuzzels en kubussen, die je zelf mag uitproberen. 

5. Sprookjesachtige boomfiguren in Oltenterp

In Olterterp vertellen de bomen verhalen over fantasie figuren en echt helden uit de Friese geschiedenis. Ze zijn daar door kettingzaag kunstenaars in gezet. Voor wie geen genoeg krijgt van de sprookjesachtige taferelen is er meer. In Sint Nicolaasga en bos Elfbergen heeft kettingzaag kunstenaar Banzai John bij het Kabouterpad en het Bosbeestenpad, beestachtige houten sculpturen gezaagd voor de kleinere bezoekers. 

6. Een ommetje in het Bakkeveense oerbos

Bakkeveen laat een ander gezicht van Friesland zien met heide, bossen, vennen en zandverstuivingen. Hier vind je Landgoed De slotplaats, waar je na een stevige wandeling tussen oeroude bomen, geniet van Dutch Cuisine in de oude slotboerderij. Sinds Juli 2021 heeft dit 17e eeuwse monument een nieuw restaurant onder de pannen. Kinderen vermaken zich heerlijk in de speelnatuur van OERRR, laarzen aan en gaan.  

7. Stadswandelingen in de knusse elf steden

Knus; huiselijk gezellig, dicht bijeen, gemoedelijk en kneuterig, de perfecte omschrijving voor de Friese elf steden. De rijke historie en het cultureel aanbod van een stad, vind je hier in de omvang die in veel gevallen niet groter is dan een dorp. De stadswandeling begint bij één van de 11fountains, die in oktober nog kletteren voor ze in een diepe winterslaap vallen. Op de route kom je langs gezellige winkeltjes, cafés en musea. Bijvoorbeeld een piepkleine museum in het Korendragershuisje in Franeker of de magische museumzolder in Sloten.