Ga naar inhoud
MAP
Park Vijversburg_waterlabyrint_Tytsjerk_kinderen_er op uit in Friesland_water

Park Vijversburg


Het park bestaat uit vier verschillende parkdelen. Het historische deel van het park is voor het grootste deel aangelegd in de 19e eeuw. Bezoekers kunnen er wandelen over de vele slingerpaadjes en genieten van Villa Vijversburg, de grot, kluizenaarshut, oranjerie met een cactusverzameling, volière en de collectie beeldende kunst. Het park biedt rust en ruimte.

De afgelopen jaren zijn drie aan het historische park drie nieuwe parkdelen toegevoegd: Ooievaarsnest, Frijlân en Dwaalster. In het Ooievaarsnest is en ontdekkingstuin aangelegd, ontworpen door de Duitse kunstenar Tobias Rehberger met als titel “get lost on the way home, finding ways in the nothingness”. Als inspiratiebron gebruikte hij de tuin…

Het park bestaat uit vier verschillende parkdelen. Het historische deel van het park is voor het grootste deel aangelegd in de 19e eeuw. Bezoekers kunnen er wandelen over de vele slingerpaadjes en genieten van Villa Vijversburg, de grot, kluizenaarshut, oranjerie met een cactusverzameling, volière en de collectie beeldende kunst. Het park biedt rust en ruimte.

De afgelopen jaren zijn drie aan het historische park drie nieuwe parkdelen toegevoegd: Ooievaarsnest, Frijlân en Dwaalster. In het Ooievaarsnest is en ontdekkingstuin aangelegd, ontworpen door de Duitse kunstenar Tobias Rehberger met als titel “get lost on the way home, finding ways in the nothingness”. Als inspiratiebron gebruikte hij de tuin die zijn oma had: spannend, veel fruit, geen paden en heel anders dan bij zijn klasgenootjes. Achter elke hoek een nieuw avontuur, een nieuwe verrassing, een tuin die je zelf moet ontdekken. Wie zich er aan waagt, betreedt een sprookje en kan zomaar een diepe kuil ontdekken of een tunnel, een meertje met een steiger en waterlelies, hangmatten met een boekenkast in de buurt of geweven fruitbomen. Ook ontwierp Rehberger de kunstzinnige boomhut.

Voor kinderen is er een speciaal parkdeel aangelegd met de naam "Frijlân". Een land waar de kinderen vrij zijn om de natuur te ontdekken. Tussen de wilgen kunnen ze hun eigen verblijfsplekjes vinden, maar ook zelf vlechten. De allerkleinste bezoekers kunnen lekker kliederen  bij de waterspeelplek en grotere waaghalzen kunnen op een vlot het waterlabyrint verkennen. Tussen de wilgen liggen meerdere heuvels met beplanting van Piet Oudolf. Op sommige heuvels staan klimpalen zodat de bloemenpracht ook vanuit de hoogte bewonderd kan worden. Het derde parkdeel wordt "Dwaalster" genoemd en is een combinatie tussen een sterrenbos en een doolhof. De ster wordt gevormd door hoge heggen met open ruimtes die de bezoekers de mogelijkheid geven om te dwalen.

De grasvelden tussen de sterpunten bieden ruimte om te picknicken of voor een kunstwerk. In één van de grasvelden wordt met oude Friese gewassen een natuurlijk schilderij gemaakt met Escher als inspiratiebron. Het hart van het park wordt gevormd door Villa Vijversburg. In deze villa kan het publiek een hapje en een drankje nuttigen in de theesalon. Aansluitend aan de Villa ligt het glazen paviljoen. Het Paviljoen is gericht op de versterking van de ervaring van het park en sluit aan bij de natuurlijke lijnen ervan. In de binnenruimte worden verschillende activiteiten georganiseerd zoals tentoonstellingen, theater, concerten en workshops.

Het park is elke dag van het jaar geopend van 8.00 - 18.00 uur. Voor de theesalon gelden andere openingstijden. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd.

Contact

Adres:
Swarteweisein 2
9255 JB Tytsjerk
Plan je route
Afstand:

Toegankelijkheid

Voor bezoekers met een rolstoel Het park is deels rolstoelvriendelijk. Bij regenval kunnen de paden slecht begaanbaar zijn. Voor blinden of slechtzienden Er zijn geen speciale aanpassingen voor blinden en/of slechtzienden. Voor bezoekers die slecht ter been zijn In het park zijn alleen bospanden van zand. Voor doven of slechthorenden In het park zijn geen speciale aanpassingen nodig voor doven en slechthorenden. Maar de natuur kan zonder geluid bewonderd worden. Voor bezoekers met een assistentiehond In het park zijn geen honden toegestaan, assistentiehonden zijn wel toegestaan. Om probleemloos het park te kunnen betreden, kan contact opgenomen worden met de organisatie.

Openingstijden

  • Dagelijks 08.00 - 18.00 uur
  • Het park is elke dag open van 8.00 - 18.00 uur. Ook nu! Het park biedt genoeg ruimte voor een gezonde wandeling. Houd rekening met elkaar en geniet.

Prijzen

  • Niet leden€ 2,50 Dagkaart
  • De reguliere entree bedraagt € 2,50. Voor bijzondere evenementen kunnen er andere tarieven gelden.
  • Betaalmogelijkheden: PIN

In de buurt

Toon resultaten

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen van Friesland.nl


Menselijke validatie is mislukt

Lees hier hoe wij omgaan met je gegevens