Ga naar inhoud
Favorieten 0

De elf steden van Friesland

De provincie Friesland heeft elf steden die samen wereldberoemd zijn. Onze steden danken hun titel niet aan formaat, maar aan hun historische betekenis en natuurlijk de Alvestêdetocht, de ElfstedentochtHet zijn de steden van de dromers die laten zien dat bêst genôch, goed genoeg is om op te vallen. Hier is een stad zo groot als een dorp met alle charme die daarbij hoort. Ontdek hier de elf steden van Friesland.

Weet jij wat het Friese woord voor elf is?

Het antwoord vind je onderaan de pagina

Welke stad wil jij ontdekken?

Elf highlights in onze steden

De tocht

Spektakelmusical De Tocht gaat in 2023 in een nieuw te bouwen ijstheater in Leeuwarden in première. De Tocht gaat over vijf schaatsvrienden die elkaar in de loop der jaren door ruzie en afgunst uit het oog zijn verloren. Maar op jonge leeftijd deden ze elkaar een belofte: "Als de Elfstedentocht ooit terugkomt, doen we het samen".

Alles over deze musical

11fountains

De Elfstedentocht opnieuw uitgevonden. Dat is 11Fountains. Elf internationaal gerenommeerde kunstenaars sierden in 2018 de elf cultuurhistorische steden van Friesland met unieke waterwerken. Mist, ijs, stoom, zeewater... Iedere stad een eigen verhaal. 

Ontdek 11Fountains

de geschiedenis achter de steden

Een stad is pas een stad wanneer ze stadsrechten heeft gekregen. Als we de geschiedenis induiken en zoeken naar het ontstaan van de elf steden van Friesland, dan begint dat wanneer men voor het eerst over een plaats schrijft, in de Romeinse tijd bijvoorbeeld. Ontdek de historie achter onze steden in deze blog.

Lees de blog
Lange gracht met aan het einde de kerk van IJlst

De elfstedentocht

De Elfstedentocht. Misschien wel het meest beroemde evenement van Friesland. In 1997 werd hij voor de laatse keer geschaatst, maar de tocht der tochten komt nog ieder jaar voorbij. In de vorm van fietselfstedentocht, elfsteden wandeltocht, sup 11-city tour, zwemelfstedentocht en meer.

Alles over de Elfstedentocht

elfstedenroutes

Of je nu wilt wandelen, fietsen, varen of rijden. We hebben routes in en door onze elf steden in alle soorten en maten! Welke kies jij?

Bekijk alle elfstedenroutes

* Het Friese woord voor 'elf' is alve.

Ontdek alle elf steden van Friesland op de kaart

De 11 steden

Waar ter wereld zijn de steden kleiner dan dorpen? In Friesland natuurlijk. Onze steden danken de titel niet aan het formaat, maar aan hun historische betekenis. Ontdek ze alle 11!

Leeuwarden

Onze historische hoofdstad is de stad van honderd namen. Leeuwarden, Liwwadden, Ljouwert, Lintwarde: het is het ideale uitgangspunt voor onvergetelijke reis door Friesland.

Meer over Leeuwarden
De scheve toren Oldehove bij het vallen van de avond

Sneek

Heel eventjes mocht Sneek in de vijftiende eeuw de hoofdstad van Friesland zijn. Dankzij de winkeltjes, terrasjes en parken van historisch Sneek is het ook de rest van het jaar heerlijk vertoeven.

Meer over Sneek

IJlst

Houtstad bij uitstek. Hier werden vroeger boomstammen tot planken verzaagd en hout bewerkt tot handige hebbedingen. Tegenwoordig kom je hier volledig tot rust.

Meer over IJlst

Sloten

Welkom in de kleinste van onze elf steden: Sloten. Van strategische speler langs de waterweg van Sneek naar de Zuiderzee is het nu een mekka voor de watersporter en een knusse trekpleister.

Meer over Sloten

Stavoren

Omsingeld door het water van het IJsselmeer kan je niet om Stavoren heen. In elk geval niet zonder boot. Je waant je in Kopenhagen als je langs de haven loopt en met je hand boven je ogen uitkijkt over de zee.

Meer over Stavoren

Hindeloopen

Welkom in de stad van de Hindelooper klederdracht, beroemde schilderkunst en het Schaatsmuseum. Deze stad doet dingen graag op eigen wijze.

Meer over Hindeloopen

Workum

Workum heeft voor iedereen genoeg te bieden: van Jopie Huisman tot gezellige terrasjes, van gildebaren tot natuurwaarden. Geniet van de prachtige kunst van Jopie Huisman of maak kennis met de rijke historie.

Meer over Workum

Bolsward

Als je niet kunt kiezen tussen Franeker, Sneek en Makkum dan beland je in Bolsward. Een onontdekt pareltje ligt aan je voeten. Geniet van de monumentale gebouwen en gezellige terrasjes.

Meer over Bolsward

Franeker

Het verleden van de stad Franeker zie je terug in het centrum, met zijn monumenten en de kleine historische parels. En in het huis van een simpele wolkammer vind je het oudste, nog werkende planetarium ter wereld.

Meer over Franeker

Harlingen

Harlingen is de enige stad van Friesland waar wind en water de wet uitmaakt. Liefhebbers van een nautisch verleden ontdekken hier prachtige pakhuizen, geweldige gevels en bijzondere binnenhavens.

Meer over Harlingen

Dokkum

De meest noordelijke stad van Nederland heeft een rijke geschiedenis. Een nuchter maar hip stadje, waar je heerlijk kunt shoppen en loungen na een korte wandeling.

Meer over Dokkum


 

Misschien vind je dit ook leuk