Ga naar inhoud
MAP

De elf steden van Friesland

Waar ter wereld zijn de steden kleiner dan dorpen? In Friesland natuurlijk. Onze steden danken de titel niet aan het formaat, maar aan hun historische betekenis. Het zijn de steden van de dromers die laten zien dat je niet de grootste hoeft te zijn om op te kunnen vallen en de doeners die bewijzen dat je niet het rijkst hoeft te zijn om je dromen na te jagen. Het calimero-effect? Daar doen we niet aan.

Wij zijn klein en zij zijn groot, en dat is bêst genôch

Weet jij wat het Friese woord voor elf is?

Het antwoord vind je onderaan de pagina

Welke stad wil jij ontdekken?

Ontdek de highlights van de elf steden

11fountains

De Elfstedentocht opnieuw uitgevonden. Dat is 11Fountains. Elf internationaal gerenommeerde kunstenaars sierden in 2018 de elf cultuurhistorische steden van Friesland met unieke waterwerken. Mist, ijs, stoom, zeewater... Iedere stad een eigen verhaal. 

Ontdek 11Fountains

De elfstedentocht

De Elfstedentocht. Misschien wel het meest beroemde evenement van Friesland. In 1997 werd hij voor de laatse keer geschaatst, maar de tocht der tochten komt nog ieder jaar voorbij. In de vorm van fietselfstedentocht, elfsteden wandeltocht, sup 11-city tour, zwemelfstedentocht en meer.

Alles over de Elfstedentocht

Tips van anderen - Blogs en vlogs over de elf steden

Elfstedenroutes

Of je nu wilt wandelen, fietsen, varen of rijden. We hebben routes in en door onze elf steden in alle soorten en maten! Welke kies jij?

Bekijk alle elfstedenroutes

Spoedcursus

In de supermarkt, op straat, maar ook in de rechtbank, op school, en in het provinciehuis drukken de friezen zich uit in hun eigen taal. Bekijk de feitjes, oefen een paar Fryske wurden en doe mee aan de spoedcursus.

Alles wat je moet weten als je naar Fryslân komt

* Het Friese woord voor 'elf' is alve.