Een cultuuravontuur in Leeuwarden en Workum
Sofia en Hamad zijn liefhebbers van kunst en cultuur en kiezen altijd voor een vakantie in een culturele hotspot die met de trein bereikbaar is. Ze gingen twee dagen naar Fryslân om energie op te doen. Dit is hun verhaal.
“We móesten er even uit. En dan niet ons wekelijkse bezoek aan een museum, maar echt even weg. De behoefte om te ontsnappen aan de sleur hadden wij niet alleen, maar ook onze vrienden. Het was Marlies die met het idee kwam om naar Friesland te gaan. Het klonk eerst idioot, maar het is natuurlijk veel duurzamer dan een vliegvakantie. Wij zijn cultuurliefhebbers, Marlies is een echte avonturier en ging met haar camper op pad. En dan is er nog Case die zijn vriend Wouter wilde verrassen met een verwenweekend.”
De groep vrienden kwam aan bij Smûk waar ze allemaal op hun eigen manier kunnen overnachten. Smûk [smoek] is Fries voor gezellig en knus en dat is het zeker. Sofia en Hamad kozen voor het Tiny House met een hottub.
Dag 1
“De treinreis naar het noorden ging vlot en we kwamen aan bij station Leeuwarden Centraal, het eindpunt van de trein. Buiten het station werden we verrast door een kunstwerk van Jaume Plensa. Zijn werk hebben we al eerder gezien in Bonn in Duitsland en in Madrid. De gigantische kinderhoofden blijven je bij en deze twee kijken elkaar met gesloten ogen aan, omringd door nevel. Wat bijzonder, hier in ons eigen land. Het was een prachtig begin van ons bezoek aan de hoofdstad Leeuwarden.”
Sofia en Hamad liepen mee met de stadswandeling van A Guide to Leeuwarden, die vertrekt vanaf de bekende toren, de Oldehove.
“Wat hebben we veel gezien en gehoord van de mooie knusse stad met haar scheve toren. Er zijn nog veel meer stadswandelingen, langs Street-Art, een miniaturen route langs piepkleine tafereeltjes, en een tour over de connectie die Leeuwarden heeft met de Oranje Nassau`s. We hadden onderweg naar Fryslân al besloten om naar het Keramiek Museum de Princessehof te gaan voor de expositie over Wu Zetian, de enige vrouwelijke keizer van China. We wisten toen nog niet dat dit het huis van Maria-Louise van Hessen Kassel was, de moeder van stadhouder Willem IV en oma van Willem V. De expositie was prachtig en we kwamen wat meer te weten over de rol van Maria-Louise binnen de koninklijke bloedlijn.”
deze locaties - zijn bezocht
Onze cultuuravonturiers wilden best langer in Leeuwarden blijven, maar ze hadden afgesproken met Wouter en Case die hen van station Heerenveen oppikten voor een bezoek aan Museum Belvedère.
“Museum Belvedère heeft een prachtige collectie van moderne kunst en ligt in het Parklandschap Oranjewoud. Dat park heeft ook een connectie met het Koninklijk huis. We hebben al besloten dat we nóg eens naar Friesland moeten om daar dieper in te duiken. Hamad heeft echt iets met Nederlandse geschiedenis en het koningshuis. En ik vind het zeker geen straf om Fryslân opnieuw te bezoeken. Het is hier prachtig, ook in de winter en vol onontdekte culturele pareltjes.”
De gastvrije receptie van het museum wees de vrienden op de 11fountains. Het kunstproject dat in de elf Friese steden te vinden is. Ze kregen het 11fountains magazine en de kaart mee voor onderweg.
“In de auto scande Hamad de QR-code op de kaart en luisterden we naar de podcast van de 11fountains. Op de parkeerplaats van Smûk bleven we in de auto zitten om de 11 minuten durende aflevering over Leeuwarden uit te luisteren. Daarna gingen Wouter en Case de boerderijwinkel opzoeken om te shoppen voor een borrelplank voor die avond. Wij keken elkaar verbaasd aan, want het was niet iets wat we achter de twee mannen gezocht hadden. Een boerderijwinkel voor de stadsliefhebbers. Blijkbaar heeft Friesland iets bij ze losgemaakt.”
Dag 2
“Het is zo leuk om je eigen ding te kunnen doen, terwijl je wel met een groep weg bent. Gisteravond hebben we gezellig geborreld wat eindigde in onze hottub bij het huisje. We zijn afgezet bij station Sneek om de trein naar Workum te nemen. We konden het niet laten om heel snel de fontein in Sneek op te zoeken bij de historische waterpoort en een trein later naar Workum te nemen. Alles is hier zo dicht bij elkaar en toch hebben we het gevoel op reis te zijn.”
Onze cultuur minnende reizigers wilden naar Workum voor het Jopie Huisman Museum. Ze kenden de schilder van de podcast over zijn gestolen schilderijen. Je zal er maar eentje van vinden en die terug kunnen brengen naar het museum.
“Wat een leven heeft die man gehad en we zijn verbaasd over de verschillende stijlen waarin hij schilderde. Het museum was helemaal de moeite waard. Buiten miezerde het een beetje, dat kwam goed uit want we hadden zin in koffie. We zwalken door de straten van de stad op zoek naar een leuke plek. We zijn het gewend om zijstraatjes in te duiken want daar vind je vaak de leukste winkeltjes. De geur van koffie lokt ons naar een hippe koffiebar. Hier warmen we op en praten we met de eigenaar een woordje Spaans. Hij komt niet uit Friesland, maar voelt zich hier helemaal thuis.”