Ga naar inhoud
Favorieten 0

Workum: stad van de Leeuwen

Workum heeft voor iedereen genoeg te bieden: van Jopie Huisman tot gezellige terrasjes, van gildebaren tot natuurwaarden. Je kunt genieten van de prachtige schilderijen van de oudijzer- en lompenkoopman Jopie Huisman maar er is ook een museum waar je kennis maakt met de rijke historie van Workum. Een wandeling door het oude centrum is een attractie op zichzelf. Maar ook de natuur rondom het stadje is zeker de moeite waard. Je kunt prachtige natuurwandelingen en fietstochten maken langs de Friese IJsselmeerkust of door de kleine dorpjes en gehuchtjes in de omgeving. 

Tien keer genieten in Workum

Ben je op zoek naar praktische informatie voor jouw trip? Neem contact op met VVV Workum!

Snelle shit, vliegeraars en nijvere handen

Strontrace

De bollenvelden van Holland kunnen niet zonder de mest van Friesland, dus neem je de kortste weg tussen Workum en Warmond en dat is over het IJsselmeer via Amsterdam. De jaarlijkse strontrace wordt gevaren met traditionele vrachtschepen, skûtsjes en op windkracht, er komt geen motor aan te pas. Als de wind gaat liggen en de zeilen leeg blijven is het voor de bemanning jagen en bomen geblazen. Mankracht en vernuft is dan het enige waar je verder mee kan komen. Workum brengt met de stront week een maritieme ode aan wind en water. Met bloembollen en een vleugje mest.

Museum van Mededogen

Die naam gaf cabaretier Freek de Jonge aan het Jopie Huisman Museum en die past als een oude handschoen. Pretentieloos met de waarde en warmte van de menselijke maat schilderde Jopie liever de sporen die de koeien achterlieten dan de koeien zelf. Met een beetje riet erbij. De voddenboer van Workum koos voor onderwerpen die hij elke dag zag en vertrouwde ze toe aan doek en papier.  Zijn werken zijn een combinatie van filosofie, esthetiek en fenomenale schilderkunst. Zijn boodschap van mededogen is universeel en tijdloos, net als zijn schilderijen.

Wapperende lakens

De kleurrijke kites maken een feestje van de luchten boven het IJsselmeer. Tussen hemel en water dansen de kitesurfers in hun spel met de golven en de wind. Het strand bij Workum is het mekka voor de liefhebber van deze sport. Hier waait de wind altijd gunstig en zorgt het ondiepe water voor de perfecte leerschool om het kiten onder de knie te krijgen. De gevorderde wapperaar komt hier ook graag met zijn uit de kluiten gewassen vlieger. Durf jij ook aan een laken te bungelen of blijf je liever kijken naar de dans?

Evenementen in Workum

stadsgezicht Anna

Wie de tijd neemt om Workum te leren kennen en de verhalen eigen te maken, ontdekt de stad pas echt. De stad vol verhalen krijgt een gezicht. Een stadsgezicht. Ons stadsgezicht Anna laat je Workum en de bijzondere Leeuwen fontein zien!

Ontdek meer

Elf steden van Fryslân

De 11 steden

Waar ter wereld zijn de steden kleiner dan dorpen? In Friesland natuurlijk. Onze steden danken de titel niet aan het formaat, maar aan hun historische betekenis. Ontdek ze alle 11!

Leeuwarden

Onze historische hoofdstad is de stad van honderd namen. Leeuwarden, Liwwadden, Ljouwert, Lintwarde: het is het ideale uitgangspunt voor onvergetelijke reis door Friesland.

Meer over Leeuwarden
De scheve toren Oldehove bij het vallen van de avond

Sneek

Heel eventjes mocht Sneek in de vijftiende eeuw de hoofdstad van Friesland zijn. Dankzij de winkeltjes, terrasjes en parken van historisch Sneek is het ook de rest van het jaar heerlijk vertoeven.

Meer over Sneek

IJlst

Houtstad bij uitstek. Hier werden vroeger boomstammen tot planken verzaagd en hout bewerkt tot handige hebbedingen. Tegenwoordig kom je hier volledig tot rust.

Meer over IJlst
Lange gracht met aan het einde de kerk van IJlst

Sloten

Welkom in de kleinste van onze elf steden: Sloten. Van strategische speler langs de waterweg van Sneek naar de Zuiderzee is het nu een mekka voor de watersporter en een knusse trekpleister.

Meer over Sloten

Stavoren

Omsingeld door het water van het IJsselmeer kan je niet om Stavoren heen. In elk geval niet zonder boot. Je waant je in Kopenhagen als je langs de haven loopt en met je hand boven je ogen uitkijkt over de zee.

Meer over Stavoren

Hindeloopen

Welkom in de stad van de Hindelooper klederdracht, beroemde schilderkunst en het Schaatsmuseum. Deze stad doet dingen graag op eigen wijze.

Meer over Hindeloopen

Workum

Workum heeft voor iedereen genoeg te bieden: van Jopie Huisman tot gezellige terrasjes, van gildebaren tot natuurwaarden. Geniet van de prachtige kunst van Jopie Huisman of maak kennis met de rijke historie.

Meer over Workum

Bolsward

Als je niet kunt kiezen tussen Franeker, Sneek en Makkum dan beland je in Bolsward. Een onontdekt pareltje ligt aan je voeten. Geniet van de monumentale gebouwen en gezellige terrasjes.

Meer over Bolsward

Harlingen

Harlingen is de enige stad van Friesland waar wind en water de wet uitmaakt. Liefhebbers van een nautisch verleden ontdekken hier prachtige pakhuizen, geweldige gevels en bijzondere binnenhavens.

Meer over Harlingen

Franeker

Het verleden van de stad Franeker zie je terug in het centrum, met zijn monumenten en de kleine historische parels. En in het huis van een simpele wolkammer vind je het oudste, nog werkende planetarium ter wereld.

Meer over Franeker

Dokkum

De meest noordelijke stad van Nederland heeft een rijke geschiedenis. Een nuchter maar hip stadje, waar je heerlijk kunt shoppen en loungen na een korte wandeling.

Meer over Dokkum


 

Workum, stad aan het IJsselmeer

Welkom in Workum, een sfeervol stadje gelegen aan het IJsselmeer in het zuidwesten van Friesland. Workum is een levendige stad met een rijke maritieme geschiedenis en een unieke charme.

Cultuur en historie
Een van de meest opvallende bezienswaardigheden in Workum is het Jopie Huisman Museum, gewijd aan het leven en het werk van de bekende Friese kunstenaar Jopie Huisman. Hier kunnen bezoekers genieten van zijn indrukwekkende schilderijen en bijzondere kunstwerken. Workum staat ook bekend om zijn prachtige historische panden, grachten en bruggen. Het is heerlijk om door de schilderachtige straatjes te dwalen en de bijzondere architectuur te bewonderen.

Watersport walhalla
Workum is tevens een paradijs voor watersportliefhebbers. Met zijn ligging aan het IJsselmeer, biedt de stad tal van mogelijkheden voor zeilen, windsurfen en kitesurfen. Ook kunnen bezoekers genieten van ontspannende wandelingen of fietstochten langs de kust. Workum organiseert verschillende evenementen en festivals gedurende het jaar, zoals de Strontrace, een historische zeilwedstrijd met traditionele zeilschepen.