Ga naar inhoud
MAP

Workum: stad van de Leeuwen

Workum heeft voor iedereen genoeg te bieden: van Jopie Huisman tot gezellige terrasjes, van gildebaren tot natuurwaarden. Je kunt genieten van de prachtige schilderijen van de oudijzer- en lampenkoopman Jopie Huisman maar er is ook een museum waar je kennis maakt met de rijke historie van Workum. 

Een wandeling door het oude centrum is een attractie op zichzelf. Maar ook de natuur rondom het stadje is zeker de moeite waard. Je kunt prachtige natuurwandelingen en fietstochten maken langs de Friese IJsselmeerkust of door de kleine dorpjes en gehuchtjes in de omgeving. 

Tien keer genieten in Workum

Snelle shit, vliegeraars en nijvere handen

Strontrace

De bollenvelden van Holland kunnen niet zonder de mest van Friesland, dus neem je de kortste weg tussen Workum en Warmond en dat is over het IJsselmeer via Amsterdam. De jaarlijkse strontrace wordt gevaren met traditionele vrachtschepen en op windkracht, er komt geen motor aan te pas. Als de wind gaat liggen en de zeilen leeg blijven is het voor de bemanning jagen en bomen geblazen. Mankracht en vernuft is dan het enige waar je verder mee kan komen. Workum brengt met de stront week een maritieme ode aan wind en water. Met bloembollen en een vleugje mest.

Museum van Mededogen

Die naam gaf cabaretier Freek de Jonge aan het Jopie Huisman Museum en die past als een oude handschoen. Pretentieloos met de waarde en warmte van de menselijke maat schilderde Jopie liever de sporen die de koeien achterlieten dan de koeien zelf. Met een beetje riet erbij. De voddenboer van Workum koos voor onderwerpen die hij elke dag zag en vertrouwde ze toe aan doek en papier.  Zijn werken zijn een combinatie van filosofie, esthetiek en fenomenale schilderkunst. Zijn boodschap van mededogen is universeel en tijdloos, net als zijn schilderijen.

Wapperende lakens

De kleurrijke kites maken een feestje van de luchten boven het IJsselmeer. Tussen hemel en water dansen de kitesurfers in hun spel met de golven en de wind. Het strand bij Workum is het mekka voor de liefhebber van deze sport. Hier waait de wind altijd gunstig en zorgt het ondiepe water voor de perfecte leerschool om het kiten onder de knie te krijgen. De gevorderde wapperaar komt hier ook graag met zijn uit de kluiten gewassen vlieger. Durf jij ook aan een laken te bungelen of blijf je liever kijken naar de dans?

Ontdek alle elf steden van Friesland