Ga naar inhoud
Favorieten 0

Leeuwarden, hoofdstad vol cultuur

Onze historische hoofdstad is de stad van honderd namen. Leeuwarden, Liwwadden, Ljouwert, Lintwarde: het is het ideale uitgangspunt voor onvergetelijke reis door Friesland. Met een centrum dat nu nog het best bewaarde geheim van Nederland is, een toren die schever staat dan het bouwwerk in Pisa en bijzondere mensen die zich de pis niet lauw laten maken maar altijd in zijn voor een babbel en een biertje.

Kom genieten in Leeuwarden

Ben je op zoek naar praktische informatie voor jouw trip? Neem contact op met het Leeuwarden Visitor Center!

Leunende toer fan Ljouwert

Poseer even voor de gebruikelijke kijk-ik-zet-hem-recht-foto bij onze toren van Pisa. Staat hij eigenlijk wel scheef genoeg? Bekijk hem eens van de noordoost kant, dan slaan de claustrofobische duizelingen toe. Aan de achterkant leunt hij zo scheef dat het een wonder is dat hij nog staat. Voor een mislukt bouwproject doet de Oldehove het niet slecht. Hij is een boegbeeld van de stad, een uitkijkpunt over het oude centrum en een ontmoetingsplek voor cityhoppers.

BB 5339

Kunst op straat

Ieniemieniemensjes, muurschilderingen, straatgedichten en stadswoorden. Je vindt ze op de gevels en daken van oude en moderne gebouwen en in het park. Zelfs bruggen en spiegels nodigen de kunstenaars uit. Dit maakt Leeuwarden tot één grote kunstgalerij waar dichters, street-artists en miniatuurmakers hun werk delen met de bezoekers die er een oog voor hebben. Kijk omhoog, maar ook onder je voeten en met een vergrootglas op vergeten plekken. Wacht tot de brug opengaat en je ziet het hele plaatje.

kulturele haadstêd fan europa

Waar is dat feestje? Hier is dat feestje! In 2018 was niet alleen Leeuwarden maar heel Friesland Culturele Hoofdstad van Europa. De reuzen uit Nantes hebben hun voetsporen achtergelaten, het gekletter van de 11Fountains hoor je ieder jaar de lente inluidden en we blijven een Lân fan Taal met een weergaloos Sense of Place.

Maak kennis met deze stad samen met stadsgezicht Hooman Nassimi, die je langs de mooiste plekjes én de 11fountains fontein gidst.

Evenementen in Leeuwarden

Ontdek alle elf steden van Friesland

De 11 steden

Waar ter wereld zijn de steden kleiner dan dorpen? In Friesland natuurlijk. Onze steden danken de titel niet aan het formaat, maar aan hun historische betekenis. Ontdek ze alle 11!

Leeuwarden

Onze historische hoofdstad is de stad van honderd namen. Leeuwarden, Liwwadden, Ljouwert, Lintwarde: het is het ideale uitgangspunt voor onvergetelijke reis door Friesland.

Meer over Leeuwarden
De scheve toren Oldehove bij het vallen van de avond

Sneek

Heel eventjes mocht Sneek in de vijftiende eeuw de hoofdstad van Friesland zijn. Dankzij de winkeltjes, terrasjes en parken van historisch Sneek is het ook de rest van het jaar heerlijk vertoeven.

Meer over Sneek

IJlst

Houtstad bij uitstek. Hier werden vroeger boomstammen tot planken verzaagd en hout bewerkt tot handige hebbedingen. Tegenwoordig kom je hier volledig tot rust.

Meer over IJlst

Sloten

Welkom in de kleinste van onze elf steden: Sloten. Van strategische speler langs de waterweg van Sneek naar de Zuiderzee is het nu een mekka voor de watersporter en een knusse trekpleister.

Meer over Sloten

Stavoren

Omsingeld door het water van het IJsselmeer kan je niet om Stavoren heen. In elk geval niet zonder boot. Je waant je in Kopenhagen als je langs de haven loopt en met je hand boven je ogen uitkijkt over de zee.

Meer over Stavoren

Hindeloopen

Welkom in de stad van de Hindelooper klederdracht, beroemde schilderkunst en het Schaatsmuseum. Deze stad doet dingen graag op eigen wijze.

Meer over Hindeloopen

Workum

Workum heeft voor iedereen genoeg te bieden: van Jopie Huisman tot gezellige terrasjes, van gildebaren tot natuurwaarden. Geniet van de prachtige kunst van Jopie Huisman of maak kennis met de rijke historie.

Meer over Workum

Bolsward

Als je niet kunt kiezen tussen Franeker, Sneek en Makkum dan beland je in Bolsward. Een onontdekt pareltje ligt aan je voeten. Geniet van de monumentale gebouwen en gezellige terrasjes.

Meer over Bolsward

Franeker

Het verleden van de stad Franeker zie je terug in het centrum, met zijn monumenten en de kleine historische parels. En in het huis van een simpele wolkammer vind je het oudste, nog werkende planetarium ter wereld.

Meer over Franeker

Harlingen

Harlingen is de enige stad van Friesland waar wind en water de wet uitmaakt. Liefhebbers van een nautisch verleden ontdekken hier prachtige pakhuizen, geweldige gevels en bijzondere binnenhavens.

Meer over Harlingen

Dokkum

De meest noordelijke stad van Nederland heeft een rijke geschiedenis. Een nuchter maar hip stadje, waar je heerlijk kunt shoppen en loungen na een korte wandeling.

Meer over Dokkum


 

Hoofdstad vol verrassingen

Welkom in Leeuwarden, de bruisende hoofdstad van Friesland en een stad vol charme en historie.

Vroeger en nu
Leeuwarden heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen, wat zich weerspiegelt in de prachtige architectuur van de stad. Met zijn schilderachtige grachten, historische panden en gezellige pleinen is Leeuwarden een paradijs voor liefhebbers van cultuur en geschiedenis. Naast de historische schoonheid heeft Leeuwarden ook een modern en levendig karakter. De stad staat bekend om zijn bruisende evenementen, culturele festivals en levendige uitgaansgelegenheden. Bezoekers kunnen genieten van een scala aan restaurants, cafés en winkels in het levendige stadscentrum.

 

Cultuur en natuur
Leeuwarden is ook een stad van kunst en cultuur. Met diverse musea, galerijen en theaters biedt de stad een breed scala aan culturele ervaringen. Bovendien is Leeuwarden uitgeroepen tot de Culturele Hoofdstad van Europa in 2018, wat heeft bijgedragen aan de verrijking van het culturele aanbod. Voor natuurliefhebbers biedt Leeuwarden ook volop mogelijkheden om te genieten van de prachtige omgeving. Het Leeuwarder Bos, de nabijgelegen Friese meren en de Waddeneilanden zijn perfecte plekken voor ontspanning en recreatie.