Ga naar inhoud
MAP

Leeuwarden, hoofdstad vol cultuur

Onze historische hoofdstad is de stad van honderd namen. Leeuwarden, Liwwadden, Ljouwert, Lintwarde: het is het ideale uitgangspunt voor onvergetelijke reis door Friesland. Met een centrum dat nu nog het best bewaarde geheim van Nederland is, een toren die schever staat dan het bouwwerk in Pisa en bijzondere mensen die zich de pis niet lauw laten maken maar altijd in zijn voor een babbel en een biertje. 

Tien keer genieten in Leeuwarden

Leunende toren van Leeuwarden

Poseer even voor de gebruikelijke kijk-ik-zet-hem-recht-foto bij onze toren van Pisa. Staat hij eigenlijk wel scheef genoeg? Bekijk hem eens van de noordoost kant, dan slaan de claustrofobische duizelingen toe. Aan de achterkant leunt hij zo scheef dat het een wonder is dat hij nog staat. Voor een mislukt bouwproject doet de Oldehove het niet slecht. Hij is een boegbeeld van de stad, een uitkijkpunt over het oude centrum en een ontmoetingsplek voor cityhoppers. De Oldehove is gehuld geweest in lichtshows, werpt zijn koele schaduw over zomerse muziekfestivals waarbij hij niet oordeelt over muzieksmaak en wacht geduldig tot de volgende culturele uitspatting in zijn schoot landt. 

BB 5339

Kunst op straat

Ieniemieniemensjes, muurschilderingen, straatgedichten en stadswoorden. Je vindt ze op de gevels en daken van oude en moderne gebouwen en in het park. Zelfs bruggen en spiegels nodigen de kunstenaars uit. Dit maakt Leeuwarden tot één grote kunstgalerij waar dichters, street-artists en miniatuurmakers hun werk delen met de bezoekers die er een oog voor hebben. Kijk omhoog, maar ook onder je voeten en met een vergrootglas op vergeten plekken. Wacht tot de brug opengaat en je ziet het hele plaatje. Geen grijze grauwe stad, zelfs niet als het regent, Leeuwarden barst uiteen in een regenboog aan kleur.

Culturele Hoofdstad van Europa

Waar is dat feestje? Hier is dat feestje! In 2018 was niet alleen Leeuwarden maar heel Friesland Culturele Hoofdstad van Europa. And the beat goes on. De kunstobjecten en projecten klinken als een echo door het landschap en in het kloppende hart van de provincie. En om de drie jaar gaat onze hartslag wat omhoog wanneer we opnieuw een cultureel jaar vieren. De reuzen uit Nantes hebben hun voetsporen achtergelaten, het gekletter van de 11Fountains hoor je ieder jaar de lente inluidden en we blijven een Lân fan Taal met een weergaloos Sense of Place. Hou dus een vinger aan de pols en dein mee op de culturele stroming die geen grenzen kent.

Evenementen in Leeuwarden

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen van Friesland.nl


Menselijke validatie is mislukt

Lees hier hoe wij omgaan met je gegevens