Ga naar inhoud
Favorieten 0

Hanzestad Bolsward

Als je niet kunt kiezen tussen Franeker, Sneek en Makkum dan beland je in Bolsward (Fries: Boalsert). Plots ligt er een onontdekt pareltje aan je voeten. Bolsward is ontstaan op drie terpen waarvan de oudste teruggaat naar het begin van de jaartelling en er is meer bijzonder aan dit ogenschijnlijk doorsnee stadje. Geniet van de kleine ontdekkingen, rijke geschiedenis, monumentale gebouwen en gezellige terrasjes.

Tien keer genieten in Bolsward

Ben je op zoek naar praktische informatie voor jouw trip? Neem contact op met VVV Bolsward!

Kruidenbitter, Hemelse kerk en Handelaars

Berenburg of Beerenburg

Je hebt al snel een E te veel of te weinig, maar wie te diep in het glaasje kijkt ziet het verschil niet meer. In Friesland vraag je niet om een krûdebitter, kruidenbitter, maar om berenburg. Tegenwoordig bekend als kortweg 'Sonnema’. Het was de eigenwijze Fedde Sonnema die kruiden uit eigen streek aan het recept van ene Hendrik Beerenburg uit Amsterdam toevoegde. Fedde gaf naast het recept ook de naam zijn eigen draai. Vandaar dat de Berenburg van Sonnema een enkele E heeft, aan de uitspraak veranderde hij niets.  Dat is dan wel weer aardig. 

Het dak eraf

Dé locatie voor een fotoshoot? Disisit! De lichtinval in de Broerekerk is kortweg hemels. Na een fikse brand in de tachtiger jaren was de kerk lange tijd dakloos, gelukkig kwam iemand op het heldere idee een glazen dak op de ruïne te zetten en is de kerk weer een sprankelend middelpunt van de stad. Als de poort open is kan je gewoon binnenwandelen om de zwartgeblakerde deur te bewonderen die herinnert aan de brand of om een moment te genieten van de atmosfeer. Net buiten de kerk vind je een waterspuwende vleermuis.

Monopolie

Eén stad is een stad, 11 steden is een schaatswedstrijd en 150 steden is een solide handelsverbond. Dat zijn de Hanzesteden. De samenwerking tussen deze steden ging piraterij en zeerovers tegen en beschermde de handelsroute die door het Noordoosten van Europa liep. Monopolie op een wereldniveau, want degene met de meeste steden won. De winst was vooral voor de handelaren die veilig van stad naar stad trokken met hun verkoopwaar. Zo vonden huiden, bijenwas, graan, zout en lakens hun weg in de huishoudens van de veertiende eeuw. Gelukkig is de weg naar Bolsward nog steeds veilig te bewandelen voor iedereen die een bezoek wil brengen.

Maak kennis met deze stad samen met stadsgezicht Stephan,die je langs de mooiste plekjes én de 11fountains fontein gidst.

Evenementen in Bolsward

Boek je tickets in Bolsward

Ontdek alle elf steden van Friesland

De 11 steden

Waar ter wereld zijn de steden kleiner dan dorpen? In Friesland natuurlijk. Onze steden danken de titel niet aan het formaat, maar aan hun historische betekenis. Ontdek ze alle 11!

Leeuwarden

Onze historische hoofdstad is de stad van honderd namen. Leeuwarden, Liwwadden, Ljouwert, Lintwarde: het is het ideale uitgangspunt voor onvergetelijke reis door Friesland.

Meer over Leeuwarden
De scheve toren Oldehove bij het vallen van de avond

Sneek

Heel eventjes mocht Sneek in de vijftiende eeuw de hoofdstad van Friesland zijn. Dankzij de winkeltjes, terrasjes en parken van historisch Sneek is het ook de rest van het jaar heerlijk vertoeven.

Meer over Sneek

IJlst

Houtstad bij uitstek. Hier werden vroeger boomstammen tot planken verzaagd en hout bewerkt tot handige hebbedingen. Tegenwoordig kom je hier volledig tot rust.

Meer over IJlst

Sloten

Welkom in de kleinste van onze elf steden: Sloten. Van strategische speler langs de waterweg van Sneek naar de Zuiderzee is het nu een mekka voor de watersporter en een knusse trekpleister.

Meer over Sloten

Stavoren

Omsingeld door het water van het IJsselmeer kan je niet om Stavoren heen. In elk geval niet zonder boot. Je waant je in Kopenhagen als je langs de haven loopt en met je hand boven je ogen uitkijkt over de zee.

Meer over Stavoren

Hindeloopen

Welkom in de stad van de Hindelooper klederdracht, beroemde schilderkunst en het Schaatsmuseum. Deze stad doet dingen graag op eigen wijze.

Meer over Hindeloopen

Workum

Workum heeft voor iedereen genoeg te bieden: van Jopie Huisman tot gezellige terrasjes, van gildebaren tot natuurwaarden. Geniet van de prachtige kunst van Jopie Huisman of maak kennis met de rijke historie.

Meer over Workum

Bolsward

Als je niet kunt kiezen tussen Franeker, Sneek en Makkum dan beland je in Bolsward. Een onontdekt pareltje ligt aan je voeten. Geniet van de monumentale gebouwen en gezellige terrasjes.

Meer over Bolsward

Franeker

Het verleden van de stad Franeker zie je terug in het centrum, met zijn monumenten en de kleine historische parels. En in het huis van een simpele wolkammer vind je het oudste, nog werkende planetarium ter wereld.

Meer over Franeker

Harlingen

Harlingen is de enige stad van Friesland waar wind en water de wet uitmaakt. Liefhebbers van een nautisch verleden ontdekken hier prachtige pakhuizen, geweldige gevels en bijzondere binnenhavens.

Meer over Harlingen

Dokkum

De meest noordelijke stad van Nederland heeft een rijke geschiedenis. Een nuchter maar hip stadje, waar je heerlijk kunt shoppen en loungen na een korte wandeling.

Meer over Dokkum


 

Ontdek de binnenstad van Bolsward

Welkom in Bolsward, een charmante stad in het zuidwesten van Friesland, doordrenkt van geschiedenis en cultuur.

Slenter door de stad
Een van de meest opvallende bezienswaardigheden is de Broerekerk, een voormalige kloosterkerk met een indrukwekkende ruïne die tegenwoordig fungeert als een openluchttheater. Het is een unieke plek waar regelmatig culturele evenementen en concerten worden georganiseerd. De historische binnenstad van Bolsward is een lust voor het oog met zijn goed bewaard gebleven gebouwen, grachten en pittoreske straatjes. Maak een wandeling door de oude stad en ontdek de rijke geschiedenis van deze bijzondere plek. Bolsward heeft ook verschillende musea die een inkijkje geven in de lokale geschiedenis en tradities, waaronder het Titus Brandsma Museum en het Stadhuis Museum. Deze musea zijn perfect voor diegenen die meer willen weten over het verleden van Bolsward.

Buiten de stad
De stad is ook bekend om zijn gezellige sfeer en bruisende evenementen. Jaarlijks vinden er verschillende festivals plaats, zoals de Fietselfstedentocht en de Hanzedagen, die de stad transformeren in een levendig feestterrein. Voor natuurliefhebbers biedt Bolsward prachtige fiets- en wandelroutes in de nabije omgeving. Geniet van het uitgestrekte Friese landschap en ontdek de schoonheid van de natuur. Of je nu geïnteresseerd bent in cultuur, geschiedenis, festivals of natuur, Bolsward heeft voor elk wat wils. Kom en ontdek zelf de charme van deze bijzondere stad en geniet van alles wat Bolsward te bieden heeft.