Ga naar inhoud
MAP

Hanzestad Bolsward

Als je niet kunt kiezen tussen Franeker, Sneek en Makkum dan beland je in Bolsward. Plots ligt er een onontdekt pareltje aan je voeten. Bolsward is ontstaan op drie terpen waarvan de oudste teruggaat naar het begin van de jaartelling en er is meer bijzonder aan dit ogenschijnlijk doorsnee stadje. Geniet van de kleine ontdekkingen, rijke geschiedenis, monumentale gebouwen en gezellige terrasjes.

Tien keer genieten in Bolsward

Kruidenbitter, Hemelse kerk en Handelaars

Berenburg of Beerenburg

Je hebt al snel een E te veel of te weinig, maar wie te diep in het glaasje kijkt ziet het verschil niet meer. De krachtige Friese kruidenbitter is tegenwoordig bekend als kortweg 'Sonnema’. Het was de eigenwijze Fedde Sonnema die kruiden uit eigen streek aan het recept van ene Hendrik Beerenburg uit Amsterdam toevoegde. Fedde gaf naast het recept ook de naam zijn eigen draai. Vandaar dat de Berenburg van Sonnema een enkele E heeft, aan de uitspraak veranderde hij niets.  Dat is dan wel weer aardig. 

Het dak eraf

Dé locatie voor een fotoshoot? Disisit! De lichtinval in de Broerekerk is kortweg hemels. Na een fikse brand in de tachtiger jaren was de kerk lange tijd dakloos, gelukkig kwam iemand op het heldere idee een glazen dak op de ruïne te zetten en is de kerk weer een sprankelend middelpunt van de stad. Als de poort open is kan je gewoon binnenwandelen om de zwartgeblakerde deur te bewonderen die herinnert aan de brand of om een moment te genieten van de atmosfeer. Net buiten de kerk vind je een waterspuwende vleermuis. Hoe die daar gekomen is lees je in het verhaal van de 11Fountains.

Monopolie

Eén stad is een stad, 11 steden is een schaatswedstrijd en 150 steden is een solide handelsverbond. Dat zijn de Hanzesteden. De samenwerking tussen deze steden ging piraterij en zeerovers tegen en beschermde de handelsroute die door het Noordoosten van Europa liep. Monopolie op een wereldniveau, want degene met de meeste steden won. De winst was vooral voor de handelaren die veilig van stad naar stad trokken met hun verkoopwaar. Zo vonden huiden, bijenwas, graan, zout en lakens hun weg in de huishoudens van de veertiende eeuw. Gelukkig is de weg naar Bolsward nog steeds veilig te bewandelen voor iedereen die een bezoek wil brengen.

Ontdek alle elf steden van Friesland

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen van Friesland.nl


Menselijke validatie is mislukt

Lees hier hoe wij omgaan met je gegevens