Martinikerk Bolsward
Bolsward
De Martinikerk in Bolsward is een gotisch kerkgebouw. Met het forse zadeldaktoren domineert de Martinikerk al eeuwenlang het silhouet van de stad Bolsward.
De Martinikerk (1446) in Bolsward is een gotisch kergebouw en is maar liefst 68 meter lang. Met de forse zadeldaktoren domineert de Martinikerk al eeuwenlang het silhouet van de stad Bolsward. De kerk was de moederkerk van Westergo en werd in 1459 ingewijd door David van Bourgondië, de bisschop van Utrecht die ook verantwoordelijk is voor de bouw van de Utrechtse Dom.
Uit opgravingen blijkt dat de Martinikerk eerder van tufstenen was. Veel van het tufsteen is verwerkt in het huidige koor. De lagere zijbeuken zonder lichtbeuken, maken het gebouw een pseudobasiliek. Het koor van de kerk heeft opvallend hoge spitsboogvensters. Samen met het fijn gevormde gewelf toont het al een hemels geheel.
Schilderingen
Op een van de koornissen is vaag een schildering te zien van de bisschop van Utrecht en de deken van Bolsward, Watse van Heerma. Ook elders in de kerk zijn schilderingen te zien. Zoals op een van de schipgewelven en in gewelven in de noordbeuk. In die laatste zijn goed bewaarde voorstellingen te zien van onder meer de vlucht naar Egypte, doop in de Jordaan en verzoeking in de woestijn. Ze dateren van omstreeks 1475.
Rijk interieur
Bekijk binnen de vrij goed bewaarde gewelfschilderingen en de koorbanken, ze behoren tot de belangrijkste overblijfselen van de middeleeuwse beeldhouwkunst.
De banken aan de noordoostelijke zijde komen uit de Broerekerk in Bolsward die in 1980 deels door brand werd verwoest. Een preekstoel uit 1662, waarvan de kuip wordt gedragen door twee grote adelaars en een mollige engel. Het gotische doopvont is van hardsteen en komt uit de kerk van Kuinre. De mooie portretzerk komt van de hand van Hans Schuyneman uit 1620 en de renaissancezerken van Benedictus Gerbrandtsz.
Hintsz-orgel
Zeer bijzonder is het Hinsz-orgel uit 1781. Het orgel, met 42 registers en 3186 pijpen, is gebouwd door de orgelbouwer Albertus Antoni Hinsz. De opdracht werd in 1776 verstrekt door burgemeester Nicolaas Elgersma. In de Martinikerk worden nog regelmatig goedbezochte orgelconcerten georganiseerd.
Vier luidklokken
De toren heeft vier luidklokken, respectievelijk voor mannen (uit 1640), vrouwen (uit 1533), jongens (uit 1688) en meisjes (uit 1955).
- Afstand tot jouw locatie:
Hier vind je Martinikerk Bolsward
Martinikerk BolswardGroot Kerkhof 4
8701 HG Bolsward Plan je route
vanaf jouw locatie
Routes in de buurt
Bekijk alles-
Museum fietsroute Bolsward-Wommels-Afsluitdijk
Museum fietsroute Bolsward-Wommels-Afsluitdijk(57.4 km)Bolsward -
Franeker-Bolsward | Klooster Claercamppad: etappe 8
Franeker-Bolsward | Klooster Claercamppad: etappe 8(23.3 km)Franeker -
Bolsward-Hartwerd | Klooster Claercamppad: rondwandeling 2
Bolsward-Hartwerd | Klooster Claercamppad: rondwandeling 2(15.5 km)Bolsward
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Sint-Petruskerk Twijzel
Sint-Petruskerk TwijzelDe kerk lijkt niet zo oud en de classicistische toegangspoort in de zuidgevel geeft het jaartal 1692 te lezen. Maar de noordmuur en de toren zijn toch...
Twijzel -
Mariakerk Foudgum
Mariakerk FoudgumDe eenbeukige Mariakerk is herbouwd in 1808. De kerk is bekend geworden door predikant François Haverschmidt (die onder het pseudoniem Piet Paaltjens gedichten uitbracht).
Foudgum -
Klokkenstoel Goïngarijp
Klokkenstoel GoïngarijpBij de kerk van Goïngarijp uit 1770 staat ook een klokkenstoel in diezelfde tijd gebouwd of vernieuwd met een klok van G. van Wou uit 1527 met een diameter van 126 cm. De kerk heeft onder andere zes gebrandschilderde glazen door Ype Staak.
Goïngarijp -
Hollanderwijk Leeuwarden
Hollanderwijk LeeuwardenKan een hele buurt samen een Rijksmonument vormen? Jazeker! Achter het NS Station vind je de Hollanderwijk, als geheel aangewezen als Rijksmonument én...
Leeuwarden -
Van Harenskerk Sint Annaparochie
Van Harenskerk Sint AnnaparochieStel je eens voor... het huwelijk van meesterschilder Rembrandt van Rijn en zijn vrouw Saskia van Uylenburgh werd hier in Sint Annaparochie gesloten! In een voorloper van het huidige achtkantige kerkgebouw gaven ze elkaar op 10 juni 1634 het ja-woord.
Sint Annaparochie -
Kerk op de Hoogte
Kerk op de HoogteDeze historische kerk in Wolvega werd in 1646 gebouwd op een plek waar eerst een oudere kerk stond. Dit rijksmonument werd gebouwd op een terp, in volksmond “de Kerk op de Hoogte'' genoemd.
Wolvega -
Keerpunt Elfstedentocht
Keerpunt ElfstedentochtJe zit er zo op: de doorlopers daar op de kade in Dokkum bij het beroemde keerpunt van de Elfstedentocht in Dokkum.
Dokkum -
Trefkerk
TrefkerkTer vervanging van een in 1903 afgebrande kerk (uit 1869) die gewijd was aan Nicolaas, werd in 1903 een recht gesloten zaalkerk gebouwd naar plannen v...
Appelscha -
11fountains IJlst
11fountains IJlstVolgens Shinji Ohmaki vormt cultuur zich, net als de natuur, laag op laag. Nieuwe generaties bouwen steeds weer voort op een grote onderlaag die niet verdwijnt.
IJlst -
Het dorpsplein
Het dorpspleinVan oudsher loopt een verbindingsweg van Stiens naar Dokkum. Haaks op deze weg had elk dorp zijn eigen vaart, een belangrijke handelsroute met de Dokkumer Ee.
Blije