Ga naar inhoud
MAP

Universiteitsstad Franeker

Het bevlogen verleden van de stad Franeker zie je terug in het centrum, met zijn grootse monumenten en de kleine historische parels. De Franeker kerk heeft zijn eigen tuin, met een fontein die de geboortekamer van kometen uitbeeldt, en in het huis van een simpele wolkammer vind je het oudste, nog werkende planetarium ter wereld.

Tien keer genieten in Franeker

Sterrenkijkers, Academici en Leren balletjes

Planeten in de bedstee

Een uurwerk, gemaakt van hout en duizenden spijkertjes, dat al eeuwen nauwkeurig draait. Naast de bedstee van Eise Eijsinga deinen de pendels die het raderwerk op gang houden nog altijd op en neer. Al sinds 1781. En er is meer, want dit uurwerk geeft niet alleen de dagen en maanden weer... Langs het plafond van de kleine woonkamer roteren zes planeten om de zon. Ons zonnestelsel is tot op de millimeter nauwkeurig nagemaakt. Op deze hele planeet, onze aarde, vind je nergens anders een planetarium dat zo oud is én nog werkt. Bereid je voor op een stijve nek van het plafondstaren, het planetarium doet je uren turen.

Hoog geleerd, jong gedaan

De Universiteit van Franeker is niet de meest bekende academie in Nederland. Je kunt er dan tegenwoordig ook niet meer afstuderen. Dat hebben we aan Napoleon te danken, onder zijn bewind werd de universiteit opgeheven. Het aantal studenten was toen al tot een dieptepunt gedaald, samen met de reputatie van de ‘suypacademie’. Toch sieren namen als Descartes, Peter Stuyvesant en Willem IV van Oranje-Nassau de lijst van alumni.  Het gebouw kreeg een nieuwe bestemming dankzij voormalige student Jelle Banga. Als burgemeester en arts verbouwde hij het complex zodat het dienst kon doen als psychiatrisch ziekenhuis.

Wie de bal kaatst

Knoertharde leren ballen die heen en weer vliegen en gekleurde houten blokjes die bungelend de score bijhouden. Dat is kaatsen. De sport is met name populair in het kleigebied; de driehoek tussen Leeuwarden, Harlingen en Franeker. In de dorpen en steden van dit gebied hangen oude en nieuwe kransen op de gevels als medailles op de borst van een winnaar., Ze zijn de trots van de winnaars van kaatswedstrijden. De PC (of Permanente Commissie der Franeker Balverkaatsdag), is de belangrijkste en waarschijnlijk ook de oudste kaatswedstrijd die we kennen. Net als een gekaatste bal, komt die elk jaar weer terug naar de groene kaatsvelden van Franeker.

Ontdek alle elf steden van Friesland

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen van Friesland.nl


Menselijke validatie is mislukt

Lees hier hoe wij omgaan met je gegevens