Ga naar inhoud
MAP

Universiteitsstad Franeker

Het bevlogen verleden van de stad Franeker zie je terug in het centrum, met zijn grootse monumenten en de kleine historische parels. De Franeker kerk heeft zijn eigen tuin, met een fontein die de geboortekamer van kometen uitbeeldt, en in het huis van een simpele wolkammer vind je het oudste, nog werkende planetarium ter wereld.

seeing stars

De sterren bewonderen in jouw eigen straat. Het klinkt als een sprookje, maar Franeker maakte dit mogelijk door de lichten uit te schakelen in het project Seeing Stars van Studio Roosegaarde. Iedereen zou het recht moeten hebben om de sterren te zien. Geniet je mee?

Meer over Seeing Stars
Seeing Stars (2)
  • Seeing Stars (2)

Tien keer genieten in Franeker

Sterrenkijkers, Academici en Leren balletjes

Planeten in de bedstee

Een uurwerk, gemaakt van hout en duizenden spijkertjes, dat al eeuwen nauwkeurig draait. Naast de bedstee van Eise Eijsinga deinen de pendels die het raderwerk op gang houden nog altijd op en neer. Al sinds 1781. En er is meer, want dit uurwerk geeft niet alleen de dagen en maanden weer... Langs het plafond van de kleine woonkamer roteren zes planeten om de zon. Ons zonnestelsel is tot op de millimeter nauwkeurig nagemaakt. Op deze hele planeet, onze aarde, vind je nergens anders een planetarium dat zo oud is én nog werkt. Bereid je voor op een stijve nek van het plafondstaren, het planetarium doet je uren turen.

Hoog geleerd, jong gedaan

De Universiteit van Franeker is niet de meest bekende academie in Nederland. Je kunt er dan tegenwoordig ook niet meer afstuderen. Dat hebben we aan Napoleon te danken, onder zijn bewind werd de universiteit opgeheven. Het aantal studenten was toen al tot een dieptepunt gedaald, samen met de reputatie van de ‘suypacademie’. Toch sieren namen als Descartes, Peter Stuyvesant en Willem IV van Oranje-Nassau de lijst van alumni.  Het gebouw kreeg een nieuwe bestemming dankzij voormalige student Jelle Banga. Als burgemeester en arts verbouwde hij het complex zodat het dienst kon doen als psychiatrisch ziekenhuis.

Wie de bal kaatst

Knoertharde leren ballen die heen en weer vliegen en gekleurde houten blokjes die bungelend de score bijhouden. Dat is kaatsen. De sport is met name populair in het kleigebied; de driehoek tussen Leeuwarden, Harlingen en Franeker. In de dorpen en steden van dit gebied hangen oude en nieuwe kransen op de gevels als medailles op de borst van een winnaar., Ze zijn de trots van de winnaars van kaatswedstrijden. De PC (of Permanente Commissie der Franeker Balverkaatsdag), is de belangrijkste en waarschijnlijk ook de oudste kaatswedstrijd die we kennen. Net als een gekaatste bal, komt die elk jaar weer terug naar de groene kaatsvelden van Franeker.

Ontdek alle elf steden van Friesland

De 11 steden

Waar ter wereld zijn de steden kleiner dan dorpen? In Friesland natuurlijk. Onze steden danken de titel niet aan het formaat, maar aan hun historische betekenis. Ontdek ze alle 11!

Leeuwarden

Onze historische hoofdstad is de stad van honderd namen. Leeuwarden, Liwwadden, Ljouwert, Lintwarde: het is het ideale uitgangspunt voor onvergetelijke reis door Friesland.

Meer over Leeuwarden
De scheve toren Oldehove bij het vallen van de avond

Sneek

Heel eventjes mocht Sneek in de vijftiende eeuw de hoofdstad van Friesland zijn. Dankzij de winkeltjes, terrasjes en parken van historisch Sneek is het ook de rest van het jaar heerlijk vertoeven.

Meer over Sneek

IJlst

Houtstad bij uitstek. Hier werden vroeger boomstammen tot planken verzaagd en hout bewerkt tot handige hebbedingen. Tegenwoordig kom je hier volledig tot rust.

Meer over IJlst

Sloten

Welkom in de kleinste van onze elf steden: Sloten. Van strategische speler langs de waterweg van Sneek naar de Zuiderzee is het nu een mekka voor de watersporter en een knusse trekpleister.

Meer over Sloten

Stavoren

Omsingeld door het water van het IJsselmeer kan je niet om Stavoren heen. In elk geval niet zonder boot. Je waant je in Kopenhagen als je langs de haven loopt en met je hand boven je ogen uitkijkt over de zee.

Meer over Stavoren

Hindeloopen

Welkom in de stad van de Hindelooper klederdracht, beroemde schilderkunst en het Schaatsmuseum. Deze stad doet dingen graag op eigen wijze.

Meer over Hindeloopen

Workum

Workum heeft voor iedereen genoeg te bieden: van Jopie Huisman tot gezellige terrasjes, van gildebaren tot natuurwaarden. Geniet van de prachtige kunst van Jopie Huisman of maak kennis met de rijke historie.

Meer over Workum

Bolsward

Als je niet kunt kiezen tussen Franeker, Sneek en Makkum dan beland je in Bolsward. Een onontdekt pareltje ligt aan je voeten. Geniet van de monumentale gebouwen en gezellige terrasjes.

Meer over Bolsward

Harlingen

Harlingen is de enige stad van Friesland waar wind en water de wet uitmaakt. Liefhebbers van een nautisch verleden ontdekken hier prachtige pakhuizen, geweldige gevels en bijzondere binnenhavens.

Meer over Harlingen

Franeker

Het verleden van de stad Franeker zie je terug in het centrum, met zijn monumenten en de kleine historische parels. En in het huis van een simpele wolkammer vind je het oudste, nog werkende planetarium ter wereld.

Meer over Franeker

Dokkum

De meest noordelijke stad van Nederland heeft een rijke geschiedenis. Een nuchter maar hip stadje, waar je heerlijk kunt shoppen en loungen na een korte wandeling.

Meer over Dokkum