Ga naar inhoud
Favorieten 0

Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden

Misschien breek je je tong over de naam, maar dit nationaal landschap betovert je gegarandeerd. Bomen, heggen en houtwallen omzomen de weilanden. Met daartussen graslanden, water en stukjes bos. Het ziet er knus uit, die grasvelden tussen de bomen. Smûk, zeggen we in het Fries. Hier leven wel 250 soorten vogels en veel andere dieren. Het is een zogeheten coulisselandschap. Vanuit de ijstijd kreeg het gebied ook nog eens pingo’s cadeau. 

ruïne uit de ijstijd

Ergens in de IJstijd kwam op sommige plekken het ijs uit de grond omhoog en vormde een heuvel. Toen het ijs begon te smelten stortte die heuvel als het ware in en bleef er een krater achter, gevuld met water. Vind je dus ergens in het landschap een meertje omringd door een wal, dan is de kans groot dat je naar een pingoruïne kijkt. 

elzensingels en eikenwallen

Boeren zijn hier liever ‘klein baas dan grote knecht.’ Overal zie je kleinere percelen waar ze duurzaam en natuurinclusief boeren. Op de elzensingels en eikenwallen om de weilanden groeit een gevarieerde mix aan planten en struiken. Dat zorgt voor de nodig biodiversiteit in dit agrarisch gebied. Neem een kijkje in een boerderij of pluktuin voor lokale lekkernijen. 

Streekpad Noardlike Fryske Wâlden

Wandel in tien etappes door de Noardlike Fryske Wâlden. Stap in het woudleven vol klompenmakers, veenarbeiders en woudhuisjes. Door het veenarbeiders verleden wandel je nu in natuurgebieden De Houtwiel, De Leyen en Nationaal Park De Alde Feanen.

Fietsen door de Noardlike Fryske Wâlden

Pak je fiets, zet er een boodschappenmand op en trek van boerderij naar pluktuin voor een duurzame lokale maaltijd. Met je vers verzamelde picknick strijk je lekker neer bij het Burgemer Mar, Het ongerepte Bûtefjild of het waterrijke Earnewâld.

Noardlike Fryske Wâlden en water

Niet alleen boeren en landschap leven in harmonie, ook als je hier komt varen zijn er duurzame opties. Vanuit Leeuwarden loopt een ‘electric only’ duurzame vaarroute naar De Westereen. Die kun je natuurlijk ook met de SUP of kano pedellen.