Ga naar inhoud
Favorieten 0

Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân

Aan de IJsselmeerkust en tussen de Friese meren is het landschap zó divers, dat vind je nergens anders in Nederland. Kleigrond, terpen, veengebied, meren, kliffen en bossen puzzelen zich in de Súdwesthoeke van Friesland. Netjes ingedeeld zijn het vier landschapstypen die je op eindeloos veel manier kunt ontdekken. Wandel over de oude zeedijken, fiets door zacht glooiende landschappen en peddel door bossen en stadjes naar uitgestrekte meren. Wolkom in het meest veelzijdige stukje Nederland. 

ijsselmeerkust, veen en meren

In het kleigebied tussen Makkum en Workum tref je nog steeds de indrukwekkende terpen aan. De vroegere bewoners van dit gebied bouwden de heuvels als bescherming tegen het zoute water van de Zuiderzee. De terpen laten zien hoe veerkrachtig en vindingrijk de mensen waren die hier eeuwen geleden leefden.  

Toen de Afsluitdijk in 1932 af was, transformeerde de zee in een indrukwekkend zoetwatermeer: het IJsselmeer. Op een aantal plekken langs de kust heb je een weids uitzicht over het water en de rustige schoonheid van het omliggende landschap. Eeuwen geleden vormde de ijstijd hier kliffen, die het nu goed doen als natuurlijke uitkijkpunten. 

hemel op aarde

Het veen- en merengebied is een laaggelegen, open en weids landschap. Langgerekte sloten en smalle percelen tekenen het landschap om de meren en maken het een schilderachtig plaatje. Letterlijk zelfs: de beroemde schilder Jopie Huisman uit Workum noemde het de hemel op aarde. Met zoveel spiegelende meren lijk je af en toe dan ook door de wolken te varen. 

Een ander opmerkelijk kenmerk van het landschap vind je in Gaasterland. De golfjes in de meren lijken hier door te bewegen in het glooiende landschap met adellijke bossen en open weide. Dwars door het bos sta je plots aan de rand van IJsselmeer. 

Wandelen door Zuidwest Fryslân

Laat je haar wapperen op de dijk. Maak een blader-engeltje in de bossen. Of ga lekker pootjebaden tijdens een rondje om een meer. We hebben de leukste wandelroutes door de Súdwesthoeke voor je op een rijtje gezet.

Fietsen door het nationaal landschap

Fiets in een natuurlijke omgeving op een uitstekend fietsnetwerk. De rustige paadjes door de weilanden, de historische stadjes en bruisende watersportdorpjes geven een vrij gevoel. Vergeet niet wat contant geld mee te nemen voor de pontjes.  

Zuidwest Fryslân en water

Bootjes mensen krijgen hier geen genoeg, en dus kun je ook buiten het hoogseizoen nog volop ‘doorvaren.’ De zon op je gezicht en af toe je hand opsteken naar voorbijgangers doe je natuurlijk ook gewoon vanaf je SUP of kano. 

mar en klif

Start je ‘expeditie’ door Zuidwest Fryslân bij bezoekerscentrum Mar en Klif, leuk voor jong en oud. Beleef er het verhaal van de kust met kliffen, het kleigebied met de terpen en dijkjes en het charmant glooiende Gaasterland. Terug in de buitenlucht weet je meer. Zie je meer. Geniet je meer. 

Ontdek het bezoekerscentrum

boek een local

Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân heeft meer dan 300 ambassadeurs. Zij wonen verspreid over het gebied en hebben allemaal een speciale cursus gevolgd bij het Bezoekerscentrum. Een select gezelschap zet zich in als ‘gids’. Deze ambassadeurs brengen hun enthousiasme voor het landschap graag op je over, ieder vanuit hun eigen interesse en met een eigen activiteit.

Op pad met een ambassadeur