Ga naar inhoud
Favorieten 0

Winterzwemlocaties om lekker op te friesen

Winterzwemmen wint de laatste jaren sterk aan populariteit in Nederland. Je moet er even doorheen, en daarna voelt het alsof je de hele wereld aankan. Je lichaam maakt in het koude water een gelukshormoon aan. Een perfecte remedie tegen de winterdip dus. En met meer water dan land, heeft Fryslân volop plekken om om te dopen tot je persoonlijke badkuip. Wij zetten zeven perfecte winterzwemlocaties voor jou op een rij. 

Langs het IJsselmeer

Rond de voormalige Zuiderzee liggen verschillende strandjes. Het grootste meer van Nederland blijft lang ondiep aan de Friese kust. Zo laat je lichaam rustig wennen aan de temperatuur. 

De Friese Meren

Buitenlandse toeristen kennen het misschien als ‘Amsterdam Lake District,’ voor ons zijn het de Fryske Marren. Een geliefde bestemming voor bootjesmensen en watersporters. Strandjes en steigers helpen je als zwemmer eenvoudig het open water in.  

De Potten

Natuurgebeid de Potten is je rode loper naar het Sneekermeer. Er zijn gratis parkeerplekken, fietsenstalling en toiletten. Droog je snel af, trek meerdere dikke lagen kleding aan en neem een heerlijke warme kop chocolade melk, thee of koffie. Zo warmt je lichaam zich zelf weer op.  

Tjeukemeer

Het grootste binnenwater van Friesland is voor de ervaren winterzwemmer dé plek om een lange afstand te zwemmen. Je klimt het water in en uit vanaf de steiger met een trappetje. Je hoeft natuurlijk niet te zwemmen, één minuut in het koude water is al genoeg.  

De Waddenzee

Dit UNESCO Werelderfgoed is inmiddels wereldwijd bekend als locatie om te wadlopen, modderbaden en uitwaaien. Een zwemplekje in de zee zonder blubber is lastiger te vinden. Maar wij weten waar je moet zijn. 

Harlinger strand 

Het Harlinger strand ligt aan de Waddenzee. Het zoute water geeft je immuunsysteem een boost, verzacht pijn en huidaandoening en verlicht allergieën. Niet voor niets dus dat mensen vroeger massaal naar zee gingen op advies van de dokter. Kom tot rust op het strand en ga uitwaaien in de zilte zeewind 

Nationaal park de Alde Feanen

Petgaten, rietlanden, ruigten, struwelen, moerasbossen en vooral water. Dit laagveenmoeras is een walhalla voor vogels en watersporters. En ook voor zwemmers en pootjebaders. 

Zwemstrand it Wiid 

Het verse zand vult een plekje aan de rand van De Alde Feanen, vlakbij Earnewâld. Kom tot rust tussen de bomen. Je loopt rustig het ondiepe water in en kan daarna bijkomen op het grasveld. Parkeren is gratis direct aan deze zwemplek. 

Wil je nog verder opfriesen? Bekijk dan ook