Ga naar inhoud
Favorieten 0

Uit balans? Laat Fryslân je weer in evenwicht brengen

Iedere koorddanser kan het bevestigen: balans houden is een kunst. En niet alleen op een koord, maar ook in je leven. Balans is het magische evenwicht tussen alle stukjes jij. Fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel. Maar in je drukke leven is het soms moeilijk om balans te houden. Je haast je van de ene afspraak naar de andere en je doet je best om werk, familie, vrienden, sport en hobby’s allemaal een plaatsje in je week te geven. Best vermoeiend, balans houden… 

Toch is het belangrijk dat je het evenwicht in je leven vindt en vasthoudt. Wanneer je langere tijd uit balans bent, ervaar je stress: alles lijkt moeilijker te gaan, je verliest overzicht en je gaat situaties negatiever beoordelen. Het is dan zaak om je stresssysteem tot rust te brengen, zodat je weer overzicht krijgt, kunt focussen en de balans in je leven kunt herstellen.  

Wat heb jij nodig om weer in balans te komen?

Je zou kunnen beginnen met de vraag: ‘Wat doe ik te veel of te weinig?’ Als je dat helder hebt, kun je een plan maken om je leven zo te herschikken dat je weer in balans bent. En het helpt om de tijd te nemen om die vraag te beantwoorden. Dat lukt niet tussen de boodschappen en de voetbaltraining van je je jongste door. Je hebt hiervoor rust en tijd voor reflectie nodig. En daarvoor kun je uitstekend terecht in mooi Fryslân. 
 
Ga alleen, of samen met een paar gelijkgestemde zielen, op pad in deze verrassende provincie. Hier kun je balans in de praktijk ervaren; Friezen zijn de gelukkigste inwoners van Nederland en voelen zich vrijer, gezonder en veiliger dan de meeste andere Nederlanders. 

Kijk de kunst af van de Friezen

Dat komt onder andere door de rust en de ruimte die de Friezen ervaren. 67% woont buiten de stad en het doet de inwoners van Fryslân bijzonder goed dat de natuur altijd binnen handbereik is. Als jij hierheen komt, kan je dat ook ervaren! We hebben bossen, heidevelden, weilanden, veengebieden en meren. En vier Nationale Parken, twaalf Natura 2000-gebieden en natuurlijk Unesco Werelderfgoed De Waddenzee.  
 
Hier kun je wandelen, fietsen, zeilen, paardrijden, hardlopen, kanoën, mountainbiken, (winter)zwemmen, of gewoon zitten en mijmeren. Komt tot rust, denk na over wat je wilt, maak plezier met je vrienden of familie, stap uit je comfortzone en vind je balans.  

Bron: Planbureau Fryslân

Balans is rust, beweging, kunst en cultuur, en uit je comfortzone komen

Vergeet niet dat balans voor iedereen iets anders betekent. De een is overactief in zijn of haar dagelijkse leven en heeft behoefte aan een paar dagen niks doen en beetje uit het raam staren. Voor een ander is balans juist actief zijn, sporten, bewegen en musea bezoeken. De een heeft behoefte aan de natuur, de ander aan een stedentrip. Gelukkig voorziet Fryslân in al je behoeftes. 
 
Dus, ga bewegen, rustig of heel intensief. Wat jij wil. Bezoek een museum, dwaal door historische stadjes en geniet van alle lokale lekkernijen die Fryslân te bieden heeft. Weet je niet precies waar je behoefte aan hebt? Dit zijn altijd fijne activiteiten: 

  • Bezoek onze liefelijke dorpen en steden. Allemaal klein en allemaal leuk. Hier zwerf je door historische straatjes, bezoek je een oude molen en een modern museum. En tussendoor geniet je van een lokaal gebrouwen biertje, echte Friese oranjekoek, en de verrassende culinaire hoogstandjes die Fryslân je te bieden heeft.  

  • Trek je laarzen aan en maak een stevige wandeling. Geniet van het zompige geluid van je laarzen in de blubber, van opspattend modder en van de wind door je haren. Ja, je wordt misschien vies, maar dit is wel de perfecte tegenhanger van een dag onder de tl-balken achter je beeldscherm. 

  • Neem je mountainbike mee als je naar Fryslân komt, of huur er een. Ga lekker fietsen, zo hard mogelijk en zet je lijf in beweging. Laat die spieren werken en je hartslag oplopen. Er zijn genoeg bossen in Fryslân, dus, hup, op de pedalen en uit je hoofd! 

  • Ga suppen, zeilen of winterzwemmen. Er zijn zoveel meren en prachtige natuurgebieden, dat je dit eindeloos kunt doen. Ervaar de rust, de stilte en weidsheid en laat alles even los. Luister naar de geluiden van de natuur, en voel hoe er weer ruimte in je hoofd ontstaat.  

Beweging vermindert stress en herstelt je balans

Mocht je je afvragen wat beweging met balans te maken heeft: heel veel! Bewegen is ontzettend goed voor je fysieke én mentale gezondheid. En als je fysiek gezond bent en mentaal floreert, dan ervaar je minder stress, meer rust & overzicht en behoud je de focus om je leven in evenwicht te houden. Beweging en balans zijn dus nauw verbonden met elkaar.  
 
Dat komt onder andere omdat er tijdens het bewegen meer bloed door je lichaam stroomt en dus ook door je hersenen. Dit stimuleert de werking en ontwikkeling van je hersenen en het draagt bij aan je concentratie, je vermogen om te leren, je creativiteit, probleemoplossend vermogen en geheugen. 
 
Daarnaast voert je lichaam tijdens beweging stresshormonen af. Hierdoor kun je herstellen van een stressvolle situatie en ben je beter in staat om in de toekomst met nieuwe stressprikkels om te gaan. Dat is belangrijk, want langdurige stress kan leiden tot een depressie, burn-out of angststoornis. Beweging is dus belangrijk om te ontstressen.

Bron: Trimbos Instituut

Slapen in stilte

Na een dag waarin je flink gewerkt hebt om het evenwicht te herstellen en de stress uit je lijf te bannen, is een goede nachtrust van groot belang. Daarbij gaat het niet zozeer om hoe lang je slaapt, maar vooral over de kwaliteit van je slaap. En dat is voor veel mensen een issue: 63% van de Nederlanders slaapt niet goed. Dat komt vooral door piekeren, stress, het drinken van cafeïne- en alcoholhoudende dranken, en door het gebruik van mobiele telefoons, tablets en laptops tot aan het moment dat we gaan slapen.  

De kans op een goede nachtrust vergroot je door ’s avonds, twee uur voordat je gaat slapen, geen felle lichten meer aan te doen, niet meer je telefoon, laptop of tablet te gebruiken, en geen alcohol, koffie, cola of thee te drinken. In thee zit namelijk theïne, en dat heeft dezelfde werking als cafeïne. Kruidenthee, zoals rooibos-, munt-, of gemberthee kan wel.  

In Fryslân is het veel makkelijker om al deze (bewezen) tips toe te passen, want waarom zou je scrollen op je mobiele telefoon, als je ook kunt genieten van een flonkerende sterrenhemel? Of dromerig kunt poken in een kampvuur? Alcohol heb je hier niet nodig om tot rust te komen, want de natuur brengt je brein tot rust en je lijf heeft zich heerlijk kunnen uitleven tijdens je vrolijke activiteiten.  

Dus, zoek een fijne slaapplek, die past bij jouw behoeftes. Er zijn in Fryslân ongelofelijk veel mogelijkheden om op de meest prachtige plekken te overnachten. Je kunt naar een wintercamping, waar je midden in de natuur zit en ’s avonds geniet van absolute stilte. Ben je niet zo’n kampeerder? Boek dan een knusse B&B, een leuk tiny house aan de Friese meren of gewoon een luxe hotel. Dat kan ook een heerlijk tegenwicht bieden van de dagelijkse drukte. Boek er dan ook gelijk een massage bij, wel zo ontspannend! 

Is dat je allemaal wat te gewoontjes? Ga dan voor een overnachting in een vuurtoren. Of in een boomhut, een cel, een huisje tussen de koeien, of een statig landgoed. Alles wat jou ontspant, vind je in Fryslân.  

Bron: Hersenstichting

Uit je comfortzone

Gooi het roer een paar dagen radicaal om en laat de stress, het gebrek aan beweging en het voortdurend ‘in je hoofd zitten’ helemaal los. Het is heel goed voor het hervinden van je balans om een dag of een paar dagen alleen maar dingen doen die jíj́ wilt. Doe gek, geniet, laad op en zorg dat je interne batterij weer op 100% komt.  
 
Ga bijvoorbeeld fierljeppen. Dat is eigenlijk gewoon slootjespringen met een grote stok, maar fierljeppen klinkt veel mooier, toch? Of schaatsen. Dat kan altijd in Fryslân. In Heerenveen en Leeuwarden zijn twee grote overdekte schaatsbanen. Winterzwemmen is ook bijna overal in Fryslân wel te doen. Dat is natuurlijk heel koud, maar ook heel lekker. Je krijgt er een enorme opkikker van en je lijf moet hard aan het werk. Het voordeel daarvan is dat je geen tijd meer hebt om na te denken over je deadlines en boodschappen. Je bent veel te druk om de kou te trotseren en om te blijven ademen. En het is gezond: Je immuunsysteem krijgt er een flinke boost van! 

Kom genieten in en van Fryslân

Heb jij behoefte aan balans? Pak je koffers en kom naar Fryslân! Hier herstelt je evenwicht en laadt je interne batterij weer op. Wij Friezen zijn daar meesters in: niet voor niets zijn we de gelukkigste inwoners van Nederland.