Ga naar inhoud
Favorieten 0

Bezinning in Fryslân: ervaar vertraging en doe nieuwe inzichten op

De dagen vliegen voorbij en je holt van de ene afspraak naar de andere. Per dag verwerk je ongeveer 120.000 prikkels. Ter vergelijking: de middeleeuwse mens hoefde er ‘maar’ 25.000 te verwerken. Nou waren de middeleeuwen niet per se de meest relaxte periode in de geschiedenis, maar het leven was wel overzichtelijker en voorspelbaarder. 

Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die zich overprikkeld, gejaagd en continu gespannen voelen. Ook het aantal mensen met burn-outklachten stijgt jaar na jaar. Om deze klachten te verminderen of te voorkomen, kan het helpen om af en toe tijd te nemen voor bezinning: rust, ontspanning en vooral reflectie.  

De natuur helpt je daarbij en in Fryslân hebben we héél veel natuur voor je. Er zijn meren, bossen, weilanden en moerasgebieden, waar je eindeloos veel ruimte hebt om te bezinnen. Volgens onderzoekster en psychologe Daphne Meuwese kunnen we niet zonder: “We hebben momenten nodig waarin we even stilstaan bij hoe we ons voelen. In de ratrace van ons leven is het tegenwoordig lastig om een moment van bezinning te vinden. In de natuur is daar alle ruimte voor.”  

Focus: wat wil je echt? 

Als je voortdurend reageert op elke prikkel die binnenkomt (social mediaberichten, mails, telefoontjes, verzoeken van collega’s, vrienden en familieleden), dan blijft je lichaam adrenaline aanmaken om alert te blijven. Op korte termijn is dat prima, maar op langere termijn put het je uit.  

Als je tijd neemt voor bezinning, geef je je lichaam de gelegenheid om tot rust te komen. Je adrenalineniveau daalt en daarmee ook je bloeddruk, hartslag en je bloedsuikerspiegel. Ook de niveaus van de andere twee stresshormonen, cortisol en noradrenaline, kunnen nu dalen. En dan ontstaat er weer ruimte om aandacht te hebben voor een aantal wezenlijke bezinningsvragen.  

Er zijn allerlei handige modellen en theorieën die je kunnen helpen om de juiste vragen te stellen. Om het je makkelijk te maken, staan hier alvast een aantal vragen die in veel van die modellen terugkomen en die je helpen om te reflecteren: 

  • Wat doet er voor jou écht toe? Maak bijvoorbeeld een top 10 van de waarden die voor jou het allerbelangrijkste zijn.

  • Wat wil je bereiken? Dat hoeft niet een doel te zijn dat ver in de toekomst ligt. Het mag ook in het hier en nu zijn. 

  • Hoe ziet dat er concreet uit? Stel je voor hoe je dag of week eruit zou zien als jouw doel gerealiseerd is. Wat heb je dan wat je nu niet hebt?  

  • Welke stappen wil je zetten om je doelen te bereiken? 

  • Wie of wat heb je daarvoor nodig? 

Beleef kunst en laat je ogen openen 

De natuur is niet de enige omgeving waar je kunt bezinnen. Creatief bezig zijn of genieten van andermans creatieve uitingen, kan ook heel goed helpen om bij bezinning. Laat daarom je creativiteit weer stromen in de Friese dorpen en steden. Het zijn weliswaar geen metropolen, maar ze zullen je zeker verrassen met hun vriendelijke en authentieke sfeer. Geniet van deze kleine stadjes en bezoek een museum of een van de 11Fountains. Want kunst opent nieuwe deurtjes in je hoofd: het stimuleert je creativiteit en leidt je hersenen af van de dagelijkse gedachten.  

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft dat ook geconcludeerd, na een analyse van 900 onderzoeken. Het actief of passief beleven van kunst blijkt de geestelijke en lichamelijke gezondheid te bevorderen, net als het algehele welbevinden. Je ervaart minder zorgen, angst of pijn op het moment dat je helemaal opgaat in een schilderij, beeldhouwwerk, dansvoorstelling of film. Bovendien kan symboliek in kunst en de manier waarop jij dat interpreteert, je ogen openen en je nieuwe inzichten verschaffen.

Bron: LKCA

Loop eens een pelgrimstocht 

Natuur en kunst kun je samenbrengen in een pelgrimstocht of een andere mooie, lange wandeling. Van oorsprong is pelgrimeren het reizen naar een heilige plaats, vaak met een religieuze of spirituele betekenis. Pelgrimstochten zijn al eeuwenlang een belangrijk onderdeel van veel religies, waaronder het christendom, het boeddhisme en de islam. Tegenwoordig lopen veel mensen een (deel van) een pelgrimstocht om te bezinnen, nieuwe inzichten te krijgen en inspiratie op te doen. 
 
In Fryslân kun je vier pelgrimstochten lopen (of fietsen), die dwars door de provincie gaan in behapbare etappes. Als je wilt, kun je onderweg tijd vrijmaken voor een bezoek aan een van de tientallen musea die Fryslân rijk is. Of aan een prachtig oud kerkje, want ook die zijn er hier genoeg. En ook al ga je alleen wandelen, dat is ook prima. Want wandelen gaat niet zo snel en daardoor vertraag je letterlijk en figuurlijk je tempo. Je ziet meer en je staat wat vaker stil, bij een mooie boom, een oud kerkje of een interessante gedachte.  

Ook als het geen stralend weer is, kun je veel uit je wandeling halen. Want zoals de Friezen zeggen ‘It komt sa as it giet’ (het gaat zoals het gaat), en zo is het. Misschien regent het, neem je een verkeerde afslag, of is de route wat langer dan je had ingeschat. Geeft niets, je komt er wel. Op een goed moment bereik je je doel: op je route én je leven.   

Bron: Metro Nieuws

Terug naar je gevoel: ontdek en groei 

Bezinning is een innerlijke reis. Je duikt diep in je gedachten en gevoelens, waardoor je jezelf beter leert kennen. De inzichten die je hierbij opdoet, helpen je bij het maken van bewuste keuzes en persoonlijke groei. Het beoefenen van yoga kan je daarbij uitstekend helpen. Meditatie ook overigens, want dat is een soort breinyoga.  

Maar ook zonder meditatie zorgt yoga voor fysieke flexibiliteit én mentale lenigheid. Het helpt je om je beter aan te passen aan nieuwe situaties, veranderingen te omarmen en soepel met stress om te gaan. Ademhalingstechnieken zijn bijvoorbeeld een belangrijk onderdeel van yoga. Door langzame en diepe ademhaling schakelt het lichaam van spanning en de alerte ‘vecht- en vluchtreactie’, naar een meer ontspannen toestand.  

Ook de focus op mindfulness en ‘zijn in het hier en nu’ bevordert ontspanning. Als je met aandacht bezig bent met wat je nú doet, heb je geen ruimte om je bezig te houden met de zorgen van gisteren of morgen. Ook dat zorgt weer voor ontspanning en alleen vanuit ontspanning kun je rustig reflecteren, voelen en bezinnen.  

Bezinning gaat namelijk ook, of misschien wel vooral, over de verbinding tussen lichaam en geest. Door je meer bewust te worden van wat je voelt in je lichaam en wat je emotionele toestand is, herken je eerder stresssignalen en andere tekenen van niet-welbevinden. 

Neem dus je yogamatje mee als je naar Fryslân komt. Hier kun je een zonnegroet doen met uitzicht over de Friese meren, of in je Tree pose opgaan tussen de bomen van de Friese bossen. 

Fryslân wacht op je. Kom langs en doe je voordeel met alle bezinningsmogelijkheden die we hier voor je hebben. Dat wordt genieten, want volgens blogger Zef Hemel is een bezoek aan Fryslân een unieke ervaring: “Ik was sprakeloos. We waren alleen. Geen zuchtje wind. De zon ging onder. Vogels stegen op. Op de terugweg staarden schapen ons aan. Hoeveel bezinning kan een mens in dit waddenlandschap verdragen?” 

Bron: Zef Hemel

nog meer verhalen

Wat is opladen en hoe doe je het? Waarom moet je daarvoor naar Friesland en wat is daar dan te doen. Je leest in ons gratis e-magazine. Meld je aan en ontvang het exclusieve e-magazine. Daarin lees je de vier blogs die je meer vertellen over opladen, bezinnen, vitaliteit en balans.

Kom opladen