Ga naar inhoud
Favorieten 0

Winterdip? Friesland helpt je ervan af

It wurdt winter! Het is weer tijd voor warme chocolademelk, de winterbarbecue, samen rond een haardvuur zitten, sneeuwpret en ijsplezier. De donkere winterdagen hebben heel wat knusse en vrolijke momenten te bieden. Ben jij door gebrek aan licht toch in een kleine winterblues terechtkomen? Dan is daar wat aan te doen! In dat geval bestaatt er een fantastische remedie: opladen in Friesland, waar je zoveel fijne (buiten)activiteiten kunt doen, dat je in ons Friese winterzonnetje weer genoeg energie opdoet om de rest van de winter op door te kunnen.

Doorbreek je winterpatroon

Want feit is dat je van minder daglicht en minder bewegen niet vrolijker wordt. In de winter kruip je misschien het liefste lekker warm met een dekentje op de bank, maar eigenlijk moet je er gewoon op uit. Dus doorbreek je winterpatroon en kom opladen! Beweeg, geniet, ga mindful mountainbiken, duik in een koud meer, stamp in de modder op het Wad en warm daarna op met een stevige snert, warme chocomel, of trakteer jezelf op een echte Friese bierenburg: een heerlijk kruidig biertje met Beerenburg.

Bewegen: hét middel tegen de winterblues

Volgens psychiater en hoogleraar Wiepke Cahn is lichaamsbeweging heel goed voor de psychische gezondheid. “Sporten kan net zo effectief zijn als antidepressiva.”Lichaamsbeweging zorgt ervoor dat je onder andere meer endorfine aanmaakt en, heel kort door de bocht, van endorfine word je blij. Van professor dr. Erik Scherder weten we ondertussen ook dat beweging leidt tot een verbetering van de executieve functies van onze hersenen: het vermogen tot initiatief nemen, zaken plannen, impulsen beheersen en zelfregulatie. 

Kortom, bewegen is belangrijk om fysiek en mentaal fit te blijven en de winterdip voor te zijn. En dat betekent echt niet dat je drie keer in de week een zware krachttraining hoeft te doen (is wel goed voor je botten en spieren, overigens). Wandelen, fietsen, dansen, springen in regenplassen, stampen in de modder en skinny dippen in een mooi Fries meer: het is allemaal beweging én allemaal leuk en verfrissend voor lichaam en geest! Ja? Geïnspireerd? Bekijk dan gelijk de mogelijkheden voor outdoor activiteiten in mooi Fryslân. 

Mindfulness mijmeren in een van de zeventig musea

Doe je liever iets anders dan uitkijktorens beklimmen, wandelen in boomtoppen of een ijsbad nemen? Opladen kan ook heel goed in een museum. Hier kun je heel mindful kunst bekijken. Ga er eens rustig voor zitten (of staan, want dat is beter volgens professor Scherder) en ‘be in the moment’.  

In een museum kom je tot rust. Althans dat blijkt uit een kleinschalig onderzoek door de universiteit van Queensland onder zestig museumbezoekers. 75% van hen gaf aan zich beter te voelen na een bezoek aan een museum. Koenraad Cuypers, onderzoeker aan de Norwegian University of Science and Technology, gaat nog een stapje verder. Volgens hem kan een museumbezoek dezelfde lichamelijke ontspanning bieden als sport.  

We hebben meer dan zeventig musea in Friesland, dus er zijn er vast een paar die jou aanspreken. Om het je makkelijk te maken, hebben we een overzicht van alle Friese musea voor je gemaakt. 

En anders bezoek je een aantal van onze alve stêden (elf steden). Ze zijn niet zo groot, onze Friese stadjes, maar wel heel erg mooi, vol historie en gezelligheid. Bovendien heeft iedere Friese stad een prachtige fontein, die de moeite van het bezoeken waard is. Ze zijn ontworpen door kunstenaars van over de hele wereld, speciaal voor de stad waarin ze staan. Eigenlijk maken de 11 fonteinen Friesland tot de grootste beeldentuin van Europa. Daar wil je geweest zijn, toch? 

Kom je een nachtje logeren?

Een dagje bijtanken is wel heel erg kort. Dus wij adviseren: maak er een weekendje van. Neem je man of je vrouw mee, je vriendin of je beste vriend en relax! Op een wintercamping bijvoorbeeld. Klinkt dat ver uit je comfortzone? Niet als je onze wintercampings ziet. Hier kom je tot rust, geniet je ’s avonds onder een flonkerende sterrenhemel bij een kampvuurtje en hoor je alleen maar stilte. Sa dogge wy dat in Fryslân. Gewoan genietsje.  

Is kamperen in de winter je echt te dol? Dan hebben we ook nog een prachtig aanbod van mooie en bijzondere accomodaties. Een vuurtoren bijvoorbeeld. Of een boomhut. Een cel, een huisje tussen de koeien, een statig landgoed, of een knus boshuisje. Jij mag kiezen. Wij hebben het wel.  

Zien we je binnenkort in Fryslân? Do bist wolkom! En mocht je het een beetje spannend vinden, die provincie vol eigenwijze Friezen die een hele eigen taal spreken: we hebben een spoedcursus Frysk voor je gemaakt. Zo ben jij op alles voorbereid! 

Wil je nog verder opladen? Bekijk dan ook