Ga naar inhoud
Favorieten 0

Vitaal genieten in Fryslân: fietsen, wandelen, smullen, en slapen

Iets ten zuiden van Leeuwarden ligt het Friese plaatsje Wirdum. Hier zie je iedere ochtend, door de week en in het weekend, mensen in hun zwembroek of badjas door het dorp lopen. Nee, dat is geen typisch Friese gewoonte. Dit zijn vitale Friezen die iedere ochtend in de Wirdumer vaart plonzen voor een frisse start van de dag. En ja, dat doen ze ook ’s winters, als het water acht graden is, en zelfs als het vriest en ze eerst een wak in het ijs moeten hakken. Waarom? Omdat kou je vitaliteit en je immuunsysteem een flinke boost geeft! 

Vitaliteit is een hele brede term, een soort verzamelnaam voor energie, kracht en levenslust. Vitaal zijn en blijven is heel fijn en gelukkig niet zo heel erg moeilijk. Heel kort door de bocht doe je het zo: maak plezier, beweeg, eet ook gezonde dingen en slaap genoeg.

Bewegen is goed. Ga lekker fietsen in Fryslân

Iedere vorm van beweging is een feestje voor je lichaam en geest. Als je genoeg beweegt, heb je minder kans op psychische problemen, diabetes, overgewicht, te hoge bloeddruk, aandoeningen aan je hart en bloedvaten, borstkanker en darmkanker. Doe je ook nog aan krachttraining? Dan worden je botten en spieren sterker. En dat verkleint de kans op botbreuken en andere blessures.  

Stap dus lekker op de fiets! Op je mountainbike, je stadsfiets of bakfiets door het Friese land toeren, is een uitermate ontspannen manier om vitaal te blijven. In Fryslân ligt 3100 kilometer fietspad door bossen, weilanden, langs de meren en het Wad, dus hoe hard je ook fietst, er blijft altijd genoeg fietspad over om nog te ontdekken.

Bron: Thuisarts.nl

Loop jezelf gezond

Ook van wandelen is aangetoond dat het een bijzonder effectieve manier van beweging is. Zeker als je dat in de natuur doet. Weet je bijvoorbeeld dat wandelen in de natuur een verhoging geeft van de ‘natural killer cells’ in je lichaam? Dat zijn cellen die helpen bij de bescherming tegen kanker. Maar er zijn nog veel meer prachtige reacties die in je lichaam optreden door te wandelen. Samenvattend kunnen we hierover zeggen dat ze een krachtige boost geven aan je immuunsysteem, waardoor je minder vatbaar bent voor allerlei ziektes, inclusief een simpele verkoudheid of een flinke griep.  

Dus ga jij liever wandelen dan op je fiets tegen de wind in? Prima plan! Wandelpaden hebben we in Fryslân nog meer dan fietspaden: er ligt een uitgebreid netwerk van 3600 kilometer aan wandelroutes voor je klaar. En ook deze gaan door prachtige nationale parken, langs meren, stad en Wad. Je kunt er op je gemak kuierje (een ontspannen wandelingetje maken), stevig doorstappen om zoveel mogelijk moois te zien, of je lijf lekker aan het werk zetten met een rondje hardlopen. Hier hoef je geen auto’s te ontwijken en te rennen tussen de flats. Hier ontwijk je bomen, ren je over schelpenpaadjes en hoor je de vogels fluiten.

Vers van de boerderij of de lokale bakker

Voeding en vitaliteit hebben meer met elkaar te maken dan je misschien denkt. Gezond eten houdt je lichaam nu en op lange termijn gezond, het verhoogt je energieniveau, leidt minder snel tot overgewicht en het helpt zelfs om je mentaal vitaal te houden. Er zijn bijvoorbeeld onderzoeken gedaan waaruit blijkt het vetzuur Omega 3 een positief effect heeft op de symptomen van ADHD en depressies.  

Dat betekent natuurlijk niet dat je nooit meer iets ongezonds, maar ó zo lekkers kan eten. Een bezoek aan Friesland is niet compleet zonder heerlijke Friese oranjekoek. En onze lokaal gebrouwen biertjes zijn ook de moeite waard. Eet, drink en geniet samen met je vrienden en familie, dan ben je ook bezig om je vitaliteit te verhogen! Want verbinding met andere mensen zorgt voor de aanmaak van oxytocine. Dit hormoon wordt ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd en het vermindert stress en angstgevoelens. 

Bron: GGZ

Koop bij de rechtstreeks bij de boer

Ook leuk in Fryslân is dat er genoeg boeren zijn waar je verse melk uit de melktap kunt kopen, of eieren, aardappelen en andere verse & lokale producten. We weten allemaal wel dat het gezond is om veel groente en fruit te eten, net als noten, zaden en vette vis. Het houdt je darmen gezond en dat is belangrijk: uit steeds meer onderzoek blijkt dat er een duidelijk verband zit tussen de gezondheid van je darmen en je brein.  

Zo onderzoekt de Ierse neurowetenschapper John Cryan de invloed van darmmicroben op het menselijk brein, en de samenhang tussen voeding en psychische ziekten. En die samenhang is er volgens hem zeker. “Je microbioom is een verzameling van biljoenen bacteriën, virussen, gisten en schimmels in je darmen. Dit microbioom is een complex systeem, dat in voortdurende wisselwerking staat met onze darmen, ons immuunsysteem en onze hersenen.” 

Smullen van biologische en vegetarische culinaire hoogstandjes

Behalve bij de boer, kun je in Fryslân voor gezond en lokaal eten ook terecht bij talloze restaurants. Wil je dat jouw maaltijd gebraden wordt op een hout gestookte grill? Of ga je liever voor een biologische maaltijd met ingrediënten uit eigen moestuin, of van het Wad? Het kan allemaal in Fryslân. Ook op het gebied van culinaire hoogstandjes zal deze veelzijdige provincie je nog verbazen! 

Slapen in stilte

Nadat je overdag volop hebt genoten, gegeten en bewogen, is het daarna tijd om lekker te slapen. Goede nachtrust is heel belangrijk om je vitaal te voelen. Tijdens je slaap herstelt je lichaam, je verwerkt ervaringen en informatie, stresshormonen worden afgebroken en je immuunsysteem wordt versterkt. Te weinig slaap, of slaap van slechte kwaliteit verhoogt het risico op overgewicht, diabetes, kanker, hartziektes, beroertes, depressies en dementie. Geen fraai lijstje, dus tijd om te zorgen voor een hemelse nachtrust.  

In Fryslân kan dat. Hier kun je slapen in absolute rust. Geen auto’s, sirenes, scooters en trams, maar stilte. Op veel van die plekken is het bovendien echt donker ‘s nachts, dus de kans op een mooie, heldere sterrenhemel is hier groot. Als je daarvoor gaat, raden we je overigens zeker een bezoek aan de Dark Sky Parks in Nationaal Park Lauwersmeer en op Terschelling aan. Op deze plaatsen zie je bij helder weer ’s nachts de Melkweg en dat is prachtig!  

Boek deze winter bijvoorbeeld een tiny house, een gezellige B&B of een luxe hotel in een van de steden. Want zelfs daar is het ’s nachts rustig: onze stadjes zijn immers maar klein. Heb je zin gekregen in een vitaliteit-boost? Wacht niet langer en kom naar Fryslân. Kun je misschien ook nog een plonsje wagen in de Wirdumer vaart ;-) 

Bron: Trimbos en RIVM