Ga naar inhoud
Favorieten 0

Het Woudagemaal in Lemmer, Friesland

Het UNESCO Werelderfgoed Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer is het grootste functionerende stoomgemaal ter wereld en vierde in 2020 haar 100e verjaardag. Al sinds 1920 wordt het gemaal bij hoge waterstanden aangezet om het overtollige water uit de boezemwateren te lozen. In 1998 is het geplaatst op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Extra activiteiten Woudagemaal

HET GEMAAL

Het grootste stoomgemaal ter wereld maakt indruk. In de enorme machinehal staan vier stoommachines met daaraan gekoppeld vier machtige vliegwielen, die nog steeds operationeel zijn. De stoommachines en vliegwielen drijven acht ronde pompen aan die per dag ongeveer zes miljoen m³ water verplaatsen. Na zes uur opstarten en opwarmen draait de bijna 100 jaar oude machine op volle toeren. En dat is een fantastisch gezicht.

EMBARGO. Alleen gebruik Merk Fryslân. Beeldbank 2985.

BEZOEKERSCENTRUM

Het Woudagemaal heeft een speciaal bezoekerscentrum waar jong en oud geïnformeerd en geënthousiasmeerd worden over de werking van het stoomgemaal. Naast een interactieve expositieruimte vind je er een cinema met 3D film, een panoramazaal en de kinderen kunnen meedoen aan een speurtocht en worden opgeleid tot hulpmachinist.

Het Woudagemaal onder stoom in Lemmer