Het Woudagemaal

Het UNESCO Werelderfgoed Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer is het grootste functionerende stoomgemaal ter wereld. Al sinds 1920 wordt het gemaal bij hoge waterstanden aangezet om het overtollige water uit de boezemwateren te lozen. Het architectonisch en historisch unieke Woudagemaal is vanaf 1977 een beschermd monument. In 1998 is het geplaatst op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

HET GEMAAL

Het grootste stoomgemaal ter wereld maakt indruk. In de enorme machinehal staan vier stoommachines met daaraan gekoppeld vier machtige vliegwielen, die nog steeds operationeel zijn. De stoommachines en vliegwielen drijven acht ronde pompen aan die per dag ongeveer zes miljoen m³ water verplaatsen. Om de ketels te vullen met water, de zware stookolie voor te verwarmen en de acht pompen één voor één op te starten, is een ploeg van minimaal elf mensen nodig. Na zes uur opstarten en opwarmen draait de bijna 100 jaar oude machine op volle toeren. En dat is een fantastisch gezicht.

BEZOEKERSCENTRUM

Het Woudagemaal heeft een speciaal bezoekerscentrum waar jong en oud geïnformeerd en geënthousiasmeerd worden over de werking van het stoomgemaal. Naast een interactieve expositieruimte vind je er een cinema met 3D film waar je het Woudagemaal onder stoom kunt beleven, een panoramazaal en de kinderen kunnen meedoen aan een speurtocht en worden opgeleid tot hulpmachinist. Het Woudagemaal is meedere malen genomineerd als leukste uitje van Friesland.