Ga naar inhoud
Favorieten 0

Weekend Zwerven over de Friese Meren

Dat Friesland dé provincie is om in te varen, staat als een paal boven water. In het watersportseizoen stromen de bootjes de steden binnen, dobberen ze langs de steigers en aanmeerplekken en in de havens wiegen de masten heen en weer. Je boot brengt je op onontdekte plekken die uitnodigen om te gaan zwerven over het water. Maar wist je dat je nóg meer ziet van de provincie door juist van je boot af te stappen? 

Vrijdag – Watersport Hoofdstad

Alle wegen leiden naar Rome, en alle waterwegen naar Sneek. Als centraal station van al het waterverkeer mocht Sneek in de vijftiende eeuw dan ook heel even hoofdstad van Fryslân zijn. Hoofdstad van de watersport mag je ze nu wél noemen: een passend startpunt voor jouw blokje-om op de Friese meren. 

Duik in de geschiedenis van Sneek in het Friese Scheepsvaartmuseum. Spijker je kennis bij over handel, visserij en de Friese skûtsjes met mooie scheepsmodellen, schilderijen en een interactief kindermuseum. Wat weet jij over de beroemde Sneeker Waterpoort? Met een verse dosis kennis op zak verken je de stad. Pak vooral een terrasje na afloop want dat is Sneek op zijn best.  

De zon schittert in je glas, en de waterlust bekruipt je. De klotsende golven en het vrije gevoel van varen sturen je naar één van de vele bootverhuren. Al snel lig je met je zeilboot, motorboot of kampeersloep te dobberen op het Sneekermeer. Aan de overkant wacht een lekker hapje homemade, bij de nonchalant-chique foodbar ‘Picknickers.’ En overnachten? Dat kan hier gratis midden in de natuur. Bij de poëtische ankerplaatsen van Marboei. 

Zaterdag - Stegen en Steden

In Friesland geniet je van de rust. File’s kennen we amper. Zelfs wachten voor de brug doe je niet op de Aquäduktroute die je dit weekend vaart. Je start deze route vanaf het Sneekermeer. 

Van de voormalige hoofdstad naar de allerkleinste stad van Friesland. Vestingstad Sloten telt iets meer dan zevenhonderd inwoners. Onze steden danken de titel dan ook niet aan het formaat, maar aan hun historische betekenis. Wandel langs de oude woonhuizen aan het water en de ui-vormige vestingwerken naar het nog werkende kanon. Sloten noemen we ook wel sipelstêd (uienstad). 

Elfstedenstad Sloten laat je achter voor de elf stegen van Woudsend. Onderweg waai je lekker uit op het Sleattemer Mar. Download de route op je smartphone en ga voor de highscore in de Elfstegentocht-quiz. In tweeënhalve kilometer ontdek je meer over de historie van Woudsend: Wist jij dat ze de naam van het dorp op wel twaalf manieren spelden? De naam betekent letterlijk: het eind van het woud. Maar welk woud eigenlijk? 

Vanaf Woudsend vaar je over uitgestrekte meren richting Stavoren. Door de gekleurde huizen in de haven twijfel je misschien of je niet Kopenhagen binnen komt, maar dit is toch echt de Friese zeestad Stavoren. Haal een visje bij de grote visfontein en koel lekker af in het heldere water van het IJsselmeer. Wanneer het tijd is om een slaapplek te zoeken vaar je terug richting het meer Morra en kies je via de Marrekrite website gratis een unieke aanlegplek.

Zondag – Paling Vissers

Op zondag cruise je over de Fluezen naar Gaastmeer om per fiets het binnenland te verkennen met de Brekkenroute. Geen zorgen, ook daar kan je niet om het water heen. Nou ja, je moet er natuurlijk wel omheen, maar dat brengt je langs water, rietkragen, spinnenkopmolens, heerlijk boeren ijs en schilderachtige stekjes. Jopie Huisman noemde het de hemel op aarde. In het Museum van de bekende schilder volg je een audiotour waarin hij zelf vertelt. Zijn zelfportret ‘De fuikvisser’ is ons bruggetje naar de volgende stop op de Aquäduktroute. 

In Heeg woont namelijk Freerk Visserman: paling visser. Ga langs voor vis uit onze eigen Friese meren en neem een kijkje hoe het werkt bij een visserman. Freerk biedt ook ontdekkingstochten aan om zelf mee te vissen. 

De laatste stop van vandaag is houtstad IJlst. Vanuit noordelijke landen dreven enorme houtvlotten IJlst binnen. Houtzaagmolen De Rat zaagde daar planken van: als er wind is dat de wieken in beweging zet, stampen de zaagramen in het binnenste van de molen op en neer. De boomstammen die zojuist nog lekker lagen te weken in het water drijven naar binnen om er als planken weer uit te komen. Dichtbij de molen ligt een aanlegsteiger van Marrekrite waar je overnacht.

Maandag – Tappen en Trappelen

Start de dag met een glas onbewerkte koemelk van de tap bij De Wylde Boerinne en peddel er lekker vroeg op uit voor een SUP rondje IJlst-Sneek: tussen de bijzondere overtuinen in het centrum van IJlst en door de Waterpoort van Sneek. Ervaren suppers huren een board via Supday. Hink je nog op twee gedachten of je het aandurft? Niet hinken, dan val je erin. Gelukkig biedt Supday ook clinics aan om je balans op de plank te vinden. 

Na een hoop wiebelen en trappelen is het weer tijd voor vaste grond onder de voeten. Je vaart naar Sneek om afscheid te nemen van een heerlijk weekend zwerven in Friesland.  

Laat je inspireren door deze reis en mix en match er gerust op los om jouw ideale weekend samen te stellen. Ga zwerven – Friesland Style.