Ga naar inhoud
Favorieten 0

Maak kennis met 10 bijzondere Friese wateren

Friesland staat bekend om haar prachtige meren, kanalen en rivieren die zich uitstrekken door het weidse landschap. Maar wist je dat deze wateren ook een rijke geschiedenis en cultuur hebben? In deze blog nemen we je mee langs 10 unieke en interessante wateren in Fryslân en vertellen we je over hun verhalen en betekenis.

sneekermeer

Het Snitser Mar is een geliefde bestemming onder watersportliefhebbers nabij Sneek. Het Kolmeersland, bekend als het Starteiland, is beroemd vanwege de zeilwedstrijden tijdens de Sneekweek en het skûtsjesilen. Je kan hier alleen komen met het pontje of een eigen boot. Rondom het eiland zijn verschillende jachthavens te vinden om aan te meren met je boot.  

Ontdek het Sneekermeer

tjeukemeer

Het Tsjûkemar is het grootste meer van Friesland en kent vele verhalen over het ontstaan. In dat grote meer zijn drie onbewoonde eilandjes verstopt waar je ook kunt aanmeren. Met het dorp Echtenerbrug, het tweelingdorp Delfstrahuizen en Sint Nicolaasga aan de andere kant van het meer. Fiets eromheen of ontdek het vanaf het water met een boot, kano of sup. 

Ontdek het Tjeukemeer

Slotermeer

Het Sleattermer Mar is een populair meer voor watersport en recreatie. Het is verbonden met de stad Sloten en grenst aan Balk en Woudsend. Het meer ontstond in de 19e eeuw door drooglegging voor landbouw en is nu een plek om te zwemmen, vissen, zeilen en surfen. Er zijn veel campings en vakantieparken in de omgeving. De Elfstedentocht gaat zelfs tweemaal over het Slotermeer en deze kan je varen!  

Ontdek het Slotermeer

Canadameer

Het Canadameer, Kannedemeer, ook bekend als het Aekingameer, is een kunstmatig meer tussen Appelscha Elsloo. Het meer heeft een hoge waterkwaliteit en is populair bij recreanten die houden van zonnen en zwemmen. Rondom het meer zijn campings in de buurt waar bezoekers kunnen overnachten. Er is ook een speciale spartelvijver voor honden en paarden. Lekker verkoelend!  

Ontdek het Canadameer

De Fluessen

De Fluezen is na het Tsjûkemar het groostste meer van Friesland. Watersporters met een passie voor zeilen, surfen en kitesurfen komen hier graag. Langs de oevers van het meer zijn verschillende campings en vakantiehuizen waar je kunt verblijven. Ben je geen watersportliefhebber? Je kunt ook fietsen of wandelen in de omgeving en een bezoek brengen aan de nabijgelegen dorpen zoals Balk, Gaastmeer en Oudega. 

Ontdek de Fluessen

Burgumer Mar

Het Burgumer Mar, gelegen tussen de dorpen Burgum, Suameer en Suma, is naast diverse watersportactiviteiten ook geschikt om te vissen. Wederom kunnen liefhebbers van zeilen, windsurfen en kitesurfen hier terecht. In de zomer zijn er verschillende evenementen op en rond het meer, zoals zeilwedstrijden en muziekfestivals. Daarnaast is er een strand bij de jachthaven en zijn er verschillende horecagelegenheden in de omgeving. Heb je zin in een andere activiteit? Probeer dan één van de wandel- of fietsroutes in de omgeving. 

Ontdek het Burgumer Mar

Pikmeer

Het Pikmar vind je ten zuiden van de stad Leeuwarden, in Grou. Het meer is ontstaan in de middeleeuwen door veenafgravingen en is vandaag de dag bekend als de startlocatie van het SKS Skûtsjesilen. Er zijn verschillende zeil- en surfscholen gevestigd en als je het liever wat rustiger aan doet zijn er ook boten die je kunt huren. Rondom het meer zijn er verschillende fiets- en wandelroutes die door de omliggende bossen en natuurgebieden lopen. In het nabijgelegen dorp Grou vind je diverse restaurants en cafés waar je kunt genieten van een hapje en een drankje. 

Ontdek het Pikmeer

Het Lauwersmeer

Het Lauwersmeer is een groot meer en natuurgebied in het noorden, gelegen op de grens van Friesland en Groningen. Het ontstond na de afsluiting van de Lauwerszee in 1969. In dit gebied komen natuurliefhebbers en watersporters elkaar tegen. Ontdek het te voet of op het water. Ga wandelen, fietsen, kanoën of windsurfen. Maar dat niet alleen, er zijn ook diverse vogelkijkhutten waar je de mooiste vogels kunt spotten. In het gebied zijn diverse campings en vakantieparken te vinden. 

Ontdek het Lauwersmeer

het ijsselmeer

Het IJsselmeer is ontstaan door de afsluiting van de Zuiderzee met de aanleg van de Afsluitdijk in 1932. Het is het grootste meer van Nederland en biedt vele mogelijkheden voor recreatie. Zo kun je er bijvoorbeeld zwemmen, zeilen, windsurfen, vissen en waterskiën. Ook kun je langs de kust fietsen of wandelen en genieten van de natuur en de mooie uitzichten. Er diverse jachthavens en stranden waar je kunt ontspannen en genieten van de zon.  

Ontdek het IJsselmeer

de waddenzee

De Waddenzee is een unieke en prachtige bestemming die je zeker moet bezoeken. Het gebied is een adembenemend natuurgebied met een uitgestrekte kustlijn en vele zandbanken en geulen. Het is een geweldige plek om te wandelen, vogels te spotten en te genieten van de rust en stilte van de natuur. Bovendien is het vanuit cultuurhistorisch perspectief ook een bijzonder gebied, omdat het al eeuwenlang een belangrijke bron van voedsel en energie is voor de lokale bevolking.

Ontdek de Waddenzee