Ga naar inhoud
Favorieten 0

3x dagje weg rondom het water in Friesland

Ga toch zwerven

Blokje om met de boot? Dobberen op de glimmende golven in een sloep? Je voelt aan je vaarwater dat je rondom watersportdorp Grou heerlijk kan zwerven. Ken je Friesland al op je duimpje? Lees toch even verder. Er is vast wel een route die je nog niet als je broekzak kent. Boek een huisje aan het water, huur een bootje en een fiets, bestel een picknickmand en ga genieten.  

Hop on hop off

Wat dacht je hiervan voor een dagje weg; huur een sloep en bestel een goed gevulde picknickmand in hartje Grou. Je vaart de ‘sloeproute Alde Feanen’ en bent ongeveer 5 uur onderweg als je alleen maar in het bootje blijft zitten. Maar het is veel leuker als je het sloepen onderbreekt met een bezoek aan Museum Warten. Dit openluchtmuseum vertelt het verhaal van het leven in de riet-, veen- en graslanden Aan wal vind je vast ook een perfect plekje om de picknickmand te openen.  Aanmeren en dineren? Dat is een optie in Eastermar of Grou waar restaurants aan het water op je wachten. 

Otters spotten

Niet ver van Grou, het is te fietsen en te varen, ligt een klein onbekend natuurgebied verscholen in het grotere Nationale Park de Alde Feanen. In de 16e eeuw woonden ze hier echt: de kraanvogels, daarom heet dit natuurgebied ook 'De Kraanlannen'. De exotische vogels verhuisden naar het Fochtelooerveen. Mochten de kraanvogels terugkomen, dan moeten ze het gebied delen met de otters die hier nu leven. Dat is te danken aan de uitstekende waterkwaliteit in dit moerasgebied. Otters kiezen alleen de beste woonplekken uit. Ze zijn wel verlegen en moeilijk te spotten. 

In de Kraanlannen zijn 3 mooie wandelroutes uitgezet, je kunt de gekleurde paaltjes volgen.  Bij restaurant It Polderhûs ga je door het klaphekje. De groene route is 2 km, de rode route 3 km en de gele route 4,5 km. Combineren van routes is mogelijk om een langere wandeling te maken. Honden mogen aangelijnd mee van beheerder It Fryske Gea. Het is het hele jaar door prachtig kuierje (wandelen) trek wel je wandelschoenen of laarzen aan.