Ga naar inhoud
Favorieten 0

11fountains: Een weekend Noord Friesland

Dag 1

Dag 1

Harlingen

Dag 2

Dag 2

Franeker & Leeuwarden

Dag 3

Dag 3

Dokkum

Laat je in drie dagen meevoeren op een onvergetelijk avontuur langs de 11fonteinenroute, een unieke ervaring die je onderdompelt in de schoonheid van deze historische steden. In deze blog delen we graag een voorproefje van wat je te wachten staat tijdens een weekend in het noorden van Friesland. Terwijl je door de schilderachtige straten wandelt en de monumenten van de rijke geschiedenis bewondert, ontdek je ook de lokale cultuur en tradities. Maak kennis met de gastvrije bevolking en geniet van heerlijke Friese gerechten en ambachtelijke producten.

Dag 1: Harlingen - Lunch: Brasserie Booming

Volop genieten in Noordoost en Noordwest Friesland begint dit weekend in de pittoreske havenstad Harlingen. Maar voordat we deze stad gaan ontdekken, vullen we eerst onze maag bij de hippe Brasserie Booming. Gaan we voor een heerlijke uitsmijter of toch voor een rijke feta salade?

Stadswandeling: 11fountains Harlingen

Nadat we onze magen hebben gevuld is het tijd om kennis te maken met de historische stad. En hoe kan dit beter dan met de 11fountains wandelroute die langs alle highlights van Harlingen gaat. De stadswandeling begint bij de fontein “De Walvis”, een levensechte potvis die nogal verdwaald bij de Zuiderpier ligt. Wist je dat Harlingen ooit in het teken stond van de walvisvangst? Gelukkig streeft de stad tegenwoordig naar het redden van deze bijzondere dieren.

We vervolgen onze wandeling en komen langs het indrukwekkende Expeditieschip Willem Bartentsz. Deze replica ligt nabij de Nieuwe Willemshaven en is gratis te bezoeken, dus laten we een kijkje nemen. Dezelfde bouwmethode als uit de tijd van Barentsz is gebruikt voor het bouwen van dit schip, hoe gaaf is dat! Naast het schip ligt het bezoekerscentrum, waar alles over de overwintering op Nova Zembla wordt verteld.

Koffie: Strandpaviljoen ’t Zilt

Na de stadswandeling is het tijd voor een goede kop koffie bij Strandpaviljoen ’t Zilt dat gelegen is aan de kust van Harlingen. Uitkijkend over de Waddenzee met een heerlijk stuk gebak, genieten! Nog even een kleine ronde over het strand om uit te waaien en dan is het tijd om de accommodatie voor vannacht te ontdekken.

Overnachten: Hotel de Bank

Met een unieke incheckcode gaan we het historische pand van Aparthotel de Bank in. De slogan “Er is geen plek zoals thuis, maar we komen heel dichtbij” blijkt niet voor niets, want wat hangt hier een fijne sfeer! De luxe appartementen geven een warm gevoel en je kan hier echt even tot rust komen na alle indrukken. Zo kunnen we nog even opladen, voordat we heerlijk gaan dineren in de haven van deze prachtige stad.

Diner: ’t Havenmantsje

Waar vroeger de kotters hun vis bij de visafslag afleverden en waar nu de boot uit Terschelling aanmeert, ligt het voormalige gerechtsgebouw ’t Havenmantsje. Een heerlijke plek om culinair te dineren en te genieten van verse waddenproducten. Op de eerste verdieping, die volledig is ingericht als keuken, worden de meest verassende gerechten gemaakt onder leiding van Meesterkok Marco Poldervaart. Na dit avondvullende diner is het tijd om te genieten van een goede nachtrust voordat we morgen twee nieuwe Friese steden gaan ontdekken. Lekker koese!

Dag 2: Franeker & Leeuwarden - Ontbijt: Eats & Sweets by Mijke

Na een stevig ontbijt bij Eats & Sweets by Mijke, verlaten we Harlingen en is het tijd om door te gaan naar de volgende Friese stad: Franeker. Binnen 15 minuten staan we in het centrum om de tweede fontein van dit weekend te bezoeken.

Stadswandeling: 11fountains Franeker

De fontein van Franeker, “De Oortwolk”, is een ode aan de wereldberoemde, in Franeker geboren astronoom Jan Hendrik Oort. De prachtige zwart, goud en zilveren fontein komt aan zijn naam door Hendrik zijn aanname dat een ‘wolk’ van miljarden komeetachtige objecten zich rondom ons zonnestelsel beweegt, wat zorgde voor een doorbraak in de astronomie. Vanaf de fontein volgen we de 11fountains stadswandeling om de rest van de stad te ontdekken.

Museum: Koninklijk Eise Eisinga Planetarium

Om in de astronomische sferen te blijven, lopen we tijdens de stadswandeling langs het oudste werkende planetarium ter wereld: het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium. Naast de vaste exposities die in het museum te zien zijn, zoals de voormalige wolkammerij van Eisinga, heeft het museum ook enkele wisselende exposities. Wil je even bijkomen van alle indrukwekkende informatie? Er bevindt zich een brasserie in de stadstuin van het museum waar je voor een lekkere kop koffie of lunch terecht kan.

Overnachten: Post-Plaza Hotel & Grand Café

Na de mooie stadswandeling is het tijd om de volgende stad en tevens tweede overnachtingsplaats van dit weekend te bezoeken: Leeuwarden. In ongeveer 20 minuten staan we in het centrum van de Friese hoofdstad. We checken alvast in bij ons hotel voor vannacht wat zich bevindt in een voormalig postkantoor: Post-Plaza Hotel & Grand Café Leeuwarden. Hartje binnenstad met op én top Friese gastvrijheid, wat wil je nog meer!

Activiteit: Rondje centrum Leeuwarden | SUP- en kanoroute

Na de kennismaking met het hotel is het tijd om de stad te ontdekken. Dit keer niet op het land, maar vanaf het water! De SUP- en kanoroute is een korte vaartocht door de Leeuwarder grachten en geeft een uniek beeld van de mooie Friese hoofdstad. De route begint uiteraard vlakbij de “Love” fontein, die bestaat uit twee 7 meter hoge witte sculpturen van een jongen en een meisje. De tocht gaat o.a. ook langs De Brol & Bierkade, het stadspark De Prinsentuin en de scheve toren van Leeuwarden, de Oldehove. Heb je zelf geen SUP of kano? Geen probleem! Je kunt er ook voor kiezen om een elektrische sloep te huren of de 11fountains stadswandeling te lopen.

Diner: Drink & Eetlokaal Proefverlof

Na een sportieve middag laten we ons goed verwennen bij Drink & Eetlokaal Proefverlof, dat zich op een bijzondere locatie bevindt, namelijk de oude gevangenis van Leeuwarden. Gaan we voor een 3, 4, of zelfs 5 gangen menu of kiezen we zelf een spet terend gerecht uit? Met mooi weer kan je hier heerlijk tot in de late uurtjes op het terras aan het water vertoeven.

Avondje uit: Stadsschouwburg De Harmonie

Nog niet uitgeput van alle indrukken van deze prachtige stad? Ga dan een avondje uit naar Stadsschouwburg de Harmonie. Elk jaar vinden hier zo’n 830 voorstellingen, evenementen en andere activiteiten plaats. Combineer dit samen met één van de beschikbare arrangementen en laat je meeslepen met de muziek, dans, theater in dit middelpunt van de stad.

Dag 3: Dokkum - Stadswandeling: 11fountains Dokkum

Na een heerlijk ontbijt in het grand café van het Post-Plaza Hotel is het tijd om de laatste dag van dit culturele weekend te besteden aan de mooie stad Dokkum. We beginnen onze kennismaking met de stad bij de bijzondere “IJsfontein” die geen dag hetzelfde is. Wanneer we de 11fountains wandelroute vervolgen, leren we bij de Grote Kerk zoal over de geschiedenis van de heilige Bonifatius die bij Dokkum werd vermoord in het jaar 754. Wil je nog meer leren van de geschiedenis van Dokkum? Maak dan even een tussenstop bij Museum Dokkum waar er wordt verteld over de Dokkumer Admiraliteit. Verder kunnen we natuurlijk het beroemde keerpunt van de Elfstedentocht ook niet missen. Neem vooral plaats op één van de bankjes aan de wal die de vorm hebben van Friese doorlopers, oftewel schaatsen.

Lunch: Eethuis de Waegh & Bierproeverij: Stadsbrouwerij Bonifatius

Om het weekend af te sluiten, schuiven we aan voor een heerlijk kop koffie en een goed stuk gebak bij Eethuis de Waegh. Een lunch is uiteraard ook mogelijk. Ben je nou nog niet uitgekeken op de Friese cultuur? Neem dan nog een kijkje bij de Stadsbrouwerij en Museum Bonifatius754 en neem nog een paar biertjes mee om thuis na te genieten van een heerlijk weekend.

Bekijk alle routes van dit weekend