Keerpunt Elfstedentocht
Dokkum
Je zit er zo op: de doorlopers daar op de kade in Dokkum bij het beroemde keerpunt van de Elfstedentocht in Dokkum.
Neem alvast een kijkje
Wie de Elfstedentocht een beetje kent, weet dat de schaatsers in het hart van Dokkum, op het water van de Zijl, na hun stempel via hetzelfde water de stad weer verlaten op weg naar Leeuwarden. Dat punt in Dokkum wordt het keerpunt van de Elfstedentocht genoemd.
Breng je een bezoek aan de Zijl, let dan eens op de bankjes die op de wal geplaatst zijn. De twee bankjes hebben de vorm van Friese doorlopers. De punt van de schaatsen geeft de richting van de schaatsers aan.
Hoe mooi moet het zijn om hier aan te komen als Elfstedenschaatser, -fietser, -kanoer en tegenwoordig Elfstedenzwemmer? Zo midden in onze prachtige stad is het ook een plek om even heerlijk te landen, zomer en winter "op de schaats". En uiteraard een mooi insta-hotspot!
- Afstand tot jouw locatie:
Routes in de buurt
Bekijk alles-
Etappe 3: Harlingen - Dokkum | Elfstedenfietsroute
Etappe 3: Harlingen - Dokkum | Elfstedenfietsroute(75.0 km)Harlingen -
Rondje centrum Dokkum en het Grutdjip | SUP- en kanoroute
Rondje centrum Dokkum en het Grutdjip | SUP- en kanoroute(6.5 km)Oostrum -
Dokkum - Wouterswoude | Elfstedenpad: etappe 13
Dokkum - Wouterswoude | Elfstedenpad: etappe 13(16.5 km)Dokkum
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Tall Ships Experience center
Tall Ships Experience centerAan de Nieuwe Willemshaven 5 vinden Harlingers, Friezen, toeristen en andere geïnteresseerden vanaf dat moment heel veel informatie over de geschieden...
Harlingen -
‘t Anker (voormalige Gereformeerde Kerk) Oosthem
‘t Anker (voormalige Gereformeerde Kerk) OosthemHemelsbreed honderd meter van de Johanneskerk vind je in Oosthem nog een godshuis: de Gereformeerde Kerk (tegenwoordig ‘t Anker) uit 1897. Zo fors als de eerste uitviel, zo klein en bescheiden is deze kerk.
Oosthem -
11fountains Sloten
11fountains SlotenKievit’ toont een meisje dat op de schouders van een man staat. Ze houdt een vogel in haar hand. Onder de voeten van de man vormt een slordige stapel emmers, jerrycans en teilen de basis van de fontein.
Sloten -
Klokkenstoel Goïngarijp
Klokkenstoel GoïngarijpBij de kerk van Goïngarijp uit 1770 staat ook een klokkenstoel in diezelfde tijd gebouwd of vernieuwd met een klok van G. van Wou uit 1527 met een diameter van 126 cm. De kerk heeft onder andere zes gebrandschilderde glazen door Ype Staak.
Goïngarijp -
De Koornbeurs
De KoornbeursDe Koornbeurs, ooit was dit een herberg. Later werd dit een station en postkantoor. Vele mensen wisten niet dat de Koornbeurs ooit een decor was van een toespraak van Domela. Dit vond plaats in 1882, namelijk 8 jaar voor de bijeenkomst.
Gorredijk -
De Heeren van het Veen
De Heeren van het VeenHeerenveen is ontstaan op het kruispunt van twee kanalen die werden gegraven op initiatief van drie heren: Van Dekema, Cuyck en Foeyts. Door deze veenbazen kreeg de plaats de naam heeren-van het-veen.
Heerenveen -
Luchtwachttoren Oudemirdum
Luchtwachttoren OudemirdumBij Oudemirdum aan het Huningspaed bij het Jolderenbos staat deze luchtwachttoren die herinnert aan de Koude Oorlog periode. Deze luchtwachttorens waren overal in Nederland geïnstalleerd om vijandelijke vliegtuigen op te merken.
Oudemirdum -
Borstbeeld Eise Jeltes Eisinga
Borstbeeld Eise Jeltes EisingaIn Dronrijp, de geboorte stad van Eise Eisinga, staat een borstbeeld tegenover zijn geboortehuis. Hij heeft in Dronrijp op de lagere school gezten en is getrouwd in de Salviuskerk in Dronrijp.
Dronrijp -
Klokkenstoel Ouwster Nijega
Klokkenstoel Ouwster NijegaDe houten klokkenstoel met helmdak in Ouwster-Nijega, die er in elk geval in 1735 al stond, draagt een klok uit 1340.
Ouwster Nijega -
De Winkelhaak
De WinkelhaakHet beeld ‘de Winkelhaak’ van Hein Mader staat in het buurtschap Tronde net ten westen van Elsloo. De locatie maakt onderdeel uit van de vroegere ‘brink’ van het buurtschapje.
Elsloo