Ga naar inhoud
Favorieten 0

11fountains: 48 uur in Zuidwest Friesland

Dag 1

Dag 1

Sneek

Dag 2

Dag 2

IJlst

Terug naar het overzicht

Terug naar het overzicht

Laat je in 48 uur meevoeren op een onvergetelijk avontuur langs de 11fonteinenroute, een unieke ervaring die je onderdompelt in de schoonheid van deze historische steden. In deze blog delen we graag een voorproefje van wat je te wachten staat tijdens een weekend in het zuidwesten van Friesland.

Dag 1: Sneek - Stadswandeling: 11fountains Sneek

Goedemorgen Sneek! Tiid foar kofje! Snel opzoek naar een heerlijke koffietent met de lekkerste huisgemaakte zoetigheden. Gelegen naast de Waterpoort van Sneek ligt Royaal Belegd, dé koffiespot van Sneek. Het zicht op de Waterpoort trekt al gauw interesse, dus na een lekker bakje ga je snel richting het bekendste icoon van de stad. Vanaf hier begint ook de mooie 11fountains stadswandeling die je langs de hotspots van Sneek leidt, zoals de Fontein van Fortuna waar op een gouden bol een man met een Hoorn des Overvloeds staat.

Historie: Fries Scheepsvaart Museum

Nu je tijdens de stadswandeling er toch langs loopt, neem even een kijkje bij het Fries Scheepvaart Museum! Dit veelzijdige museum vertelt je over de historie van de Friese scheepvaart in de 17de tot 21e eeuw. Verschillende verhalen over de visserij op de Zuiderzee, de Friese kustvaart en de binnenvaart zullen je interesse meteen wekken.

Lunch: Markt23 Sneek

Na de eerste indrukken van de bruisende stad, is het tijd om een lunchplek te zoeken. Laten we naar binnen stappen bij het prachtige pand van Markt23! Met lokale producten maken zij de heerlijkste gerechten en is het een ontmoetingsplek voor echte genieters.

Varen: Grachtenrondvaart Sneek

Nu is het tijd voor een beetje ontspanning.. En aangezien Friesland natuurlijk bekend staat om zijn watersport moeten we dit zeker van dichtbij meemaken! Stap aan boord en geniet van een rondvaart door de grachten van Sneek. De schipper vertelt je onderweg over de rijke geschiedenis van Sneek en laat de meest unieke plekjes zien van de stad. Tip: vergeet niet te bukken, want je vaart onder lage bruggen door!

Diner: Proeflokaal Sneek

Stel deze avond je smaakpupillen op de proef bij het restaurant Proeflokaal Sneek. Een plek voor sfeermakers en fijnproevers waar proeven, genieten en gezelligheid centraal staat. Met meer dan 40 verschillende gerechten kan je de hele avond onbeperkt genieten van heerlijke smaakmakers.

Avondje uit: Theater Sneek

Ben je nog niet uitgekeken deze dag? Ga dan een avondje naar het Theater Sneek en laat je verrassen door één van de verschillende voorstellingen. Of je nu liefhebber bent van cabaret, muziek of dans, er is voor ieder wat wils!

Overnachten: By-Peek – Familie appartement

Verblijven in hartje centrum, maar toch in rust kunnen slapen? Dan is By Peek – Familie appartementen de perfecte locatie om de nacht door te brengen. De appartementen beschikken over fijne slaapkamers, een ruime woonkamer, een mooie badkamer met regendouche en toilet, en een keuken met eetkamer. Kortom, alles wat je nodig hebt!

Dag 2: IJlst - Historie: Museum en Werkplaats Houtstad IJlst

Na een heerlijk uitrustende nacht is het tijd om deze laatste dag te besteden aan de houtstad van Friesland, oftewel IJlst! Nu vraag je je natuurlijk af, waarom IJlst ook wel de houtstad wordt genoemd. Dit kan je ontdekken bij Museum en Werkplaats Houtstad IJlst. Hier draait houtzaagmolen De Rat nog net zoals 300 jaar geleden bomen tot planken en zijn er zo nu en dan leuke workshops te volgen.

Koffie: Stadsherberg ‘Het Wapen van IJlst”

Overal waar je komt in Friesland zie je tekens van de Elfstedentocht terug komen. Zo ook in stadsherberg ‘Het Wapen van IJlst’ waar in het restaurant veel oude ‘houtjes’ aan het plafond hangen die in de voormalige schaatsenfabriek tegenover de stadsherberg zijn gemaakt. Even tijd om te bekomme (bekomen) met een kopje koffie en een stuk gebak.

Stadwandeling: 11fountains IJlst

Voordat het weekend alweer om is, moet de Onsterfelijke bloemen fontein natuurlijk nog even bewonderd worden! De fontein verbindt bloeiende stinsenplanten als element uit de Friese natuur met een oude vorm van Japanse bloemschikkunst, Ikebana. Het symboliseert de eeuwige verbintenis tussen mens, cultuur en natuur. Mocht je nog niet genoeg hebben van deze prachtige stad? Volg dan de wandelroute 11fountains en leer over alle ins en outs van IJlst.