Ga naar inhoud
Favorieten 0

Lente langs het IJsselmeer

Van het noorden van Friesland tot het zuidelijkste puntje ontdek je het deel van de provincie dat pal aan het IJsselmeer ligt. Lekker om uit te waaien of lentezonnen op stranden, cultuur te snuiven in de stadjes en te overnachten op unieke plekjes. Weekblad Margriet en Time to Momo gingen je voor en bezochten deze lenteuitjes langs het IJsselmeer. 

Harlingen

Tijdens de 12 jaar durende bouw van de afsluitdijk woonden de werklieden in de stad Harlingen. Toen het werk klaar was in 1932 liep de stad weer leeg. Dit was niet de eerste keer dat Harlingen zich moest herontdekken. Gelegen aan de Waddenzee en het IJsselmeer heeft de havenstad, handelsstad en walvisvaart-stad een rijk en divers verleden.  

  • Locals Tido en Lolet vertellen in deze video over hun stad. 
  • Bezoek het Afsluitdijk Waddencenter waar kinderen en volwassenen zich thuis voelen en je heerlijk kan lunchen. 
  • En dan is het nog het Kazemattenmuseum dat kinderen en volwassenen meeneemt naar de Tweede Wereldoorlog en de rol van de bunkers die hier te vinden zijn.
  • Een bezoekje aan de Harlinger Aardewerk en Tegelfabriek laat zien hoe het ambachtelijke familiebedrijf nog steeds van klei prachtig aardewerk maakt.
  • In de haven van Harlingen ligt één van de 11fountains: De Walvis, levensgroot en levensecht.
  • Het Hannemahuis heeft deze lente een kleurrijke expositie.

Overnachten - Een nachtje slapen kan in de vuurtoren, een kraan of een historisch stadshotel

Makkum

  • Stop zeker even in het dorp Makkum, bekend van aardewerk en keramiek en vooral door de hele korte omschrijving daarvan: Mand.
  • Slaap in een politiecel, geniet van lekker en lokaal eten en drinken in Pand 1738 en ontdek de prachtige natuur in deze omgeving. 
  • Wist je dat Makkum een strand heeft? Net als de andere plaatsen die je op je route tegenkomt langs het IJsselmeer kan je hier heerlijk wind- en kitesurfen.

Hindeloopen

Deze stad doet dingen graag op eigen wijze en dat maakte Hindeloopen, Hylpen in het Fries, tot een eigengereide trendsetter. De rechtstreekse verbinding van de Zuiderzee naar de Oostzee bracht ze in aanraking met bedrukte katoenen stoffen, de sits. Die stof verankerde zich in de klederdracht. Bovendien ontstond hier de Hindelooper schilderkunst, die vervolgens de wereld overging.

Cultuur in hylpen

  • De broers Titus en Johan Stallman zijn de vierde generatie van het 130 jaar oude familiebedrijf Roosje Hindeloopen met een traditionele en een design collectie aan meubels. 
  • Museum Hindeloopen is gevuld met klederdracht, stoffen en de geschiedenis van de stad. 
  • Alles over de Elfstedentocht en schaatsen is vastgelegd op deze plek, hier vind je namelijk het Eerste Friese Schaatsmuseum.

Overnachten

Lemmer

Wie Lemmer zegt, zegt Woudagemaal. Het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld. Als het nodig is, wordt het gemaal op stoom gebracht om miljoenen kubieke meters aan water te verplaatsen. Dit indrukwekkende monument is één van de vier Unesco Werelderfgoederen in Friesland.