Vuurtoren van Workum
Workum
Op de Hylperdyk bij de ingang naar de haven zie je de vuurtoren van Workum. Ze draagt de bijnaam het Toarntsje (torentje), heel passend bij de witte vierkante bakstenen toren.
Neem alvast een kijkje
Op de Hylperdyk bij de ingang naar de haven zie je de vuurtoren van Workum. Ze draagt de bijnaam het Toarntsje(torentje), heel passend bij de witte vierkante bakstenen toren. Met een hoogte van slechts negen meter is de vuurtoren van Workum niet hoog. Maar hij kent wel een lange historie.
De vuurtoren werd gebouwd rond 1708 en verving destijds een houten vuurtoren uit 1643. Hij bestond toen uit vier eiken steunen, een vierkante eiken voet en een ijzeren plaat, waarop de vuurkorf stond. Die houten stellage werd door een stenen toren vervangen die drie verdiepingen had. In 1712 werd er een huis bijgebouwd. Rond 1880 werd het open vuur vervangen door een olielantaarn. Toen veertig jaar later de kustverlichting werd genationaliseerd, bleef Workum zijn eigen toren onderhouden.
De toren zorgde voor inkomsten, want langskomende schepen moesten vuur- en bakengeld betalen. Met de opbrengst hiervan werd de zeesluis onderhouden. Toen de Zuiderzee door de Afsluitdijk IJsselmeer werd, doofde in 1932 de olielantaarn. Hiervoor in de plaats kwamen gaslampen. De vuurtorenwachter klom via een ladder tweemaal daags naar boven om de lampen handmatig te bedienen. In 1984 werden de gaslampen overgenomen door de provincie. Nu zijn er elektrische lampen die op zonnecellen werken.
De vuurtoren speelt een belangrijke rol bij de lokale Strontrace: voor het eerste skûtsje dat terugkomt van deze race wordt in de toren weer een echt vuur aangestoken. De Strontrace is een zeilwedstrijd die vanaf 1974 elk jaar wordt gehouden, naar een idee van Reid de Jong. Reid, ooit hoogleraar Architectuur, is de voormalige bewoner van de vuurtoren. Hij heeft hier tot en met 2018 50 jaar met zijn vrouw geheel zelfvoorzienend gewoond. Joris Linssen heeft in het programma Showroom in 2013 nog een reportage gemaakt van deze markante man en zijn vrouw.
- Afstand tot jouw locatie:
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
It Kweade Wiif Fan Hylpen
It Kweade Wiif Fan HylpenEen herinnering aan het volksverhaal ‘it Kweade Wiif fan Hylpen’ is nog te vinden op het huis aan de Buren 44 in Hindeloopen. Een gevelsteen laat een hond zien met daarboven een engeltje, wat de vleugels uitgespreid heeft boven de hond.
HindeloopenBezienswaardigheid, Monument
Bezienswaardigheid
-
Monument Elfstedentocht winnaressen
Monument Elfstedentocht winnaressenBeeld als hommage aan de vrouwelijke Elfstedentocht winnaars.
Oude LeijeMonument
Monument
-
Oorlogsmonument Anarchisten
Oorlogsmonument AnarchistenU staat hier in de buurt van het terrein ‘Tot Vrijheidsbezinning’, waar al vanaf 1931 door de Anarchistische Jongeren Beweging “Pinksterlanddagen” wer...
AppelschaMonument
Monument
-
Elfstedentocht beeld Aukje in Franeker
Elfstedentocht beeld Aukje in FranekerBeeldjes van 'Aukje de reedrydster' (Aukje de schaatster) op een hoge cortenstalen sokkel staan in alle elf steden van Friesland, en een in Kolderwolde. Alle beelden staan aan de elfstedentochtroute daar waar de weg het water kruist.
FranekerBezienswaardigheid, Monument
Bezienswaardigheid
-
Stadhuis Franeker
Stadhuis FranekerHet Stadhuis van Franeker is een raadhuis in Franeker in Friese renaissance stijl. Het staat in de Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg....
FranekerMonument
Monument
-
Monument voor Eise Eisinga
Monument voor Eise EisingaMonument ter nagedachtenis aan Eise Jeltes Eisinga.
FranekerBezienswaardigheid, Monument
Bezienswaardigheid
-
Elfstedentocht beeld Aukje in Harlingen
Elfstedentocht beeld Aukje in HarlingenDe Elfstedenschaatster Aukje in Harlingen van Evert van Hemert. Aukje maakt deel uit van een serie van elf beelden die door de kunstenaar aan de elf steden geschonken zijn, als eerbetoon aan de vrouwelijke deelneemsters aan de tocht der tochten.
HarlingenBezienswaardigheid, Monument
Bezienswaardigheid
-
Vissersmonument Wierum
Vissersmonument WierumDe Vissersramp van 1893 herdacht
WierumMonument
Monument
-
Getswerdersyl
GetswerdersylDe Getswerdersyl was de noordelijkste sluis van de Slachtedijk. In 1982 is de sluis gesloopt en op de plaats van de oude sluis staat tegenwoordig een groot herdenkingsmonument.
SexbierumMonument, Sluis
Monument
-
Waaggebouw Sneek
Waaggebouw SneekOp 14 april 1945 trekken de Duitsers zich terug uit Sneek. Om te voorkomen dat de Duitse munitievoorraden in de handen zouden vallen van de geallieerden besluiten de Duitsers het monumentale Waaggebouw op de hoek van de Marktstraat in brand te steken.
SneekMonument
Monument
Routes langs deze locatie
Bekijk alles-
Uitwaaien langs de IJsselmeerkust
Uitwaaien langs de IJsselmeerkust(15,3 km)WorkumWandeltocht
Wandeltocht
-
Wandelen langs de IJsselmeerkust Workum en Hindeloopen
Wandelen langs de IJsselmeerkust Workum en Hindeloopen(20,0 km)FerwoudeWandeltocht
Wandeltocht
-
LF weekendtocht Friese Zuiderzee
LF weekendtocht Friese Zuiderzee(150,0 km)KornwerderzandRecreatief, E-bike
Recreatief
-
Museum wandelroute Workum-Hindeloopen
Museum wandelroute Workum-Hindeloopen(8,0 km)WorkumWandeltocht, Culturele route
Wandeltocht