Ga naar inhoud
Favorieten 0

4 daagse vaartrip: cityhoppen door het hoge noorden

In het noorden van Friesland zwerf je door een meditatief groen landschap langs vier Friese steden van zee naar voormalige zee. Het ‘hoge noorden’ spreken veel Nederlanders over als ze op de noordelijke provincies doelen, alsof het een ver gelegen oord is. Dat valt natuurlijk wel mee, maar het gevoel van ‘echt even weg zijn’ is sterk aanwezig. Verken de Friese wateren, maar stap ook even van de boot om je te verwonderen over de eigenzinnige cultuur en historische steden die achter de rietkragen en vergezichten schuil gaan. Hijs de zeilen, huur een jacht of kom met je eigen schuit deze kant op dobberen.  

Deze vaartrip volgt de Staandemastroute Harlingen – Lauwersoog. De route is uitermate geschikt voor zeilboten en motorboten.  

Verwen jezelf in het roemrijke Harlingen - Vrijdag 

Vanuit de Friese zeehavenstad vetrekken boten in alle soorten en maten de Waddenzee op. Veerboten varen af en aan tussen Terschelling en Vlieland en zeilschepen met families en vrienden varen uit voor een avontuurlijk weekend op zee. Voor je met de boot in tegengestelde richting het binnenland in trekt is Harlingen zélf de bestemming: een nautische stad met prachtige pakhuizen, geweldige gevels, bijzondere binnenhavens en sfeervolle straatjes. Harlingen telt meer gerestaureerde monumenten per vierkante kilometer dan waar ook in Nederland. Laat je verwennen in deze Elfstedenstad met een roemrijk verleden. 

Na een verkwikkende wandeling of fietstocht door het kust- en kleilandschap strijk je neer bij Het Brouwdok in Harlingen voor een welverdiende borrelplank en buitendijks gebrouwen biertje. Wie zich culinair in de watten wil laten leggen schuift aan bij het ’t Havenmanstje. De oogstrelend verassingmenu’s zitten vol lokale smaken uit het Waddengebied. Je kunt genieten van de prachtige omgeving vanuit unieke overnachting locaties als een vuurtoren of een havenkraan. Óf blijf wat dichter bij het water in een luxe reddingsboot die te boeken is inclusief ontspanningsmassage. 

TOP Harlingen-Westerzeedijk 

Het Toeristisch Overstap Punt (TOP) is een initiatief van recreatieschap Marrekrite. Op deze punten parkeer je gratis je auto om over te stappen op de fiets, boot of wandelschoenen. Ook met de trein is deze TOP goed bereikbaar. Start je ontdekkingstocht door Friesland met één van de routes van de zuil aan de Westerzeedijk.  

Verlies de tijd tussen de sterren van Franeker - Zaterdag 

Na een unieke overnachting in Harlingen vaar je naar Leeuwarden via de Universiteitsstad Franeker. Een vroege tussenstop die je zeker niet mag missen. De ster van de elf steden wordt het ook wel genoemd. Of dat betekent dat het de mooiste stad is mag je zelf beoordelen, de naam heeft vooral te maken met de bekende astronomen die hier vandaan komen. Eise Eisinga klinkt je misschien het bekend in de oren. Deze wolkammer uit Franeker bouwde in 1781 een draaiend zonnestelsel aan zijn plafond. Gewoon voor de hobby. Vandaag de dag kun je er nog steeds de actuele stand van de planeten aan aflezen. Zijn woonkamer is inmiddels een museum, maar zijn mooi versierde bedstee heeft gelukkig geen plaats hoeven maken. 

Met een dampende bak cappuccino kijk je vanaf Grand Café De Doelen uit op De Oortwolk Fontein. Een ode aan die andere ster van Franeker, Jan Hendrik Oort. Zijn aanname dat zich rondom ons zonnestelsel een ‘wolk’ van miljarden komeetachtige objecten beweegt, betekende een doorbraak in de astronomie. 

Stap in de voetsporen van de Friese Nassaus - Zaterdag 

De passantenhaven van Leeuwarden is één van de mooiste plekjes van de stad. Vanaf je ligplaats stap je zo de ‘Prinsentuin’ in, waar elke paar zonnestralen een gezellige reuring naar het stadspark brengt. Het park werd aangelegd als privé tuin voor prins Willem Frederik van Nassau in 1648. Tegenover de Prinsentuin vindt je meer sporen van de Friese voorouders van onze koning. Daar staat het voormalige stadspaleis van Maria Louise van Hessen-Kassel, prinses van Oranje Nassau. De keurig gedekte tafel in de stijlkamer van het paleis verklaart de huidige titel van het gebouw. Maria Louise was een gepassioneerd keramiek verzamelaar. Niet gek dus dat het nu een keramiek museum is met kostbare Aziatische keramiek zoals het enige keizerlijke Ru in Nederland. Een echte aanrader voor liefhebbers van design.  

Een hapje eten of borrelen kan bij Grand Café Restaurant De Koperen Tuin midden in het stadspark, met uitzicht op de romantische vijver. Wie de stad nog wat verder wil verkennen gaat royaal genieten op een historische locatie als Grand Café Post Plaza of blijft lekker lang tafelen bij Roast. Met groepen (op aanvraag) en speciale gelegenheden kun je dineren bij Hotel Paleis Het Stadhouderlijk Hof. De Nassauzaal met koninklijke portretten ademt nog de sferen van een achttiende-eeuws paleis. 

Drink het geneeskrachtige bier van Dokkum - Zondag 

De zondag is voor veel mensen een spirituele dag, en dat is de bestemming voor vandaag ook. Wist jij dat Dokkum een bedevaartsoord is? Nog altijd reizen pelgrims af naar de plek waar Bonifatius tijdens zijn bekeringsexpeditie door de Friezen werd vermoord. Door al die nieuwe bezoekers groeide Dokkum uit tot het nuchtere maar hippe stadje dat we nu kennen: waar je heerlijk kunt shoppen en loungen na een korte wandeling.  

Zorg dat je ergens één van de Dokkumer biertjes bemachtigd om van te genieten in de zon op je boot. In de vroege middeleeuwen brouwden de monniken van de Bonifatiusabdij bier met water uit de Bonifatiusbron. Die zou een geneeskrachtige werking hebben. Proef het Bonifatius bier zelf en je voelt je inderdaad goed. Of dat nou door het bronwater komt of door de heerlijk smaak, daar heb je misschien nog wat vergelijkingsmateriaal voor nodig. Het Kâld Kletske is dan een goede. Op de labels van dit Dokkumer biertje staan ook nog eens hidden-gems voor je volgende uitje in Friesland. 

Eindeloos genieten op het Lauwersmeer - Maandag 

Met een beetje geluk tipte jouw Kâld Kletske ‘Nationaal Park Lauwersmeer’ als must-visit. Dat kun je vandaag meteen met eigen ogen gaan bekijken. Met Dokkum in de rug vaar je richting de voormalige zee. In het weidse open landschap ben je de stad snel ontvlucht, de rust, de ruimte: je bent niet aan het einde van de wereld, maar je lijkt het vanaf hier wel te kunnen zien. 

Een dam sloot de open verbinding tussen zout en zoet water af en maakte van de Lauwerszee, het Lauwersmeer. Even schrikken voor natuurliefhebbers, maar het leverde een nieuw natuurgebied op dat de ‘place to be’ is voor 42 verschillende soorten vogels. Je vindt er dan ook spectaculaire vogelkijkhutten en torens die je ’s nachts kunt gebruiken om de Melkweg te bestuderen. Nationaal Park Lauwersmeer is één van de donkerste plekken in Nederland, perfect dus om sterren te tellen voor het slapen gaan. De echte avonturier doet dat vanaf een ankerplaats van Marboei midden in de natuur op het Lauwersmeer. Als je nu nog niet het gevoel hebt ‘echt even weg’ te zijn…  

dan hebben we nog veel meer inspiratie voor je!