Ga naar inhoud
Favorieten 0

Varen in Friesland

Blokje om met de boot? Varen over de glimmende golven in een sloep? Je voelt aan je vaarwater dat je de Friese meren wilt ontdekken want wij zijn bij uitstek de vaarprovincie van Nederland. Laat je inspireren door meerdaagse vaarroutes, sloeproutes, sup- en kanoroutes. Er staat praktische informatie voor je klaar om je optimaal te kunnen voorbereiden. Waar ga jij het water op?

Actuele informatie bij de hand

Watersport App

De app Watersport is jouw co-piloot tijdens het varen. Met de app gaan bruggen voor je open, vind je vaarroutes en trailerhellingen en veel meer. De app is gratis beschikbaar in het Frysk, Nederlands, Duits en Engels. Je downloadt hem hier voor Apple, Android of gebruik hem online op deze website.

Bekijk de watersport webapp

Praktische informatie

De Marrekrite zorgt voor de infrastructuur en is daarmee onmisbaar als je van varen in Friesland houdt. Die prachtige gratis aanlegplaatsen midden in de natuur, oplaadpunten, open bruggen en sluizen hebben we allemaal aan ze te danken. Vaar dus met de wimpel van de Marrekrite in je mast. Op de website vind je meer informatie over aanleggen aan steigers en boeien. En je kan er schade melden en de wimpel kopen. 

Meer over de Marrekrite

Wy winskje dy in soad wetterwille

We wensen je veel 'waterplezier'

Sup- en kanoroutes

Sloeproutes

Meerdaagse vaarroutes

Waar ga jij varen? - Laat je inspireren op de websites van de regio's in Friesland

Varen aan het einde van de wereld

Varen aan het einde van de wereld

Het noordoosten van Friesland is het gebied waar nog van alles te ontdekken valt, vooral als je graag eens van de gebaande paden gaat. Welkom, hier aan het einde van de wereld, waar het grote genieten begint. Kom je boot aanmeren en land met je voeten in de stevige klei. Hier kan je in alle rust opladen. 

Varen langs de oude zee

Varen langs de oude zee

Het noordwesten van Friesland wordt geïnspireerd door leven aan een oude zee. De Waddenzee en haar kust welteverstaan. Hier geniet je van de stilte midden in de natuur en van de authentieke dorpjes, of ga helemaal los op het water. Zeilen hijsen, roeien of wat dacht je van suppen? Het heet dan ook niet voor niets watersport! 

Bosrijk varen

Bosrijk varen

Het zuidoosten van Friesland is de meest boomrijke omgeving en heeft als belangrijkste route de Turfroute. Daarnaast kun je in de natuurgebieden prachtig kanoën, suppen of met een sloepje rondvaren. Wist je dat waterrijk Heerenveen ook wel Feanetië wordt genoemd? En dat in Drachten de meeste skûtsjes werden gebouwd? Maak kennis met het andere Friesland. 

Varen in de Friese Meren

Varen in de Friese Meren

Het zuidwesten van Friesland staat bekend als het mekka voor de watersportliefhebber. Met tal van glinsterende meren, kanalen en de kust van het IJsselmeer is dat ook niet vreemd. Wist je dat er in Waterland van Friesland, dat is de naam van deze regio, ruim 350 gratis aanlegplaatsen te vinden zijn? Omsile, oftewel Fries voor omzeilen, is dus niet nodig.  

Varen in het waddengebied

Varen in het waddengebied

Volgens Visit Wadden mag een vaartocht door het waddengebied dus niet ontbreken op je bucketlist! Huur snel een kano, elektrische sloep óf waterfiets en begin met het grote ontdekken. Hier vind je alvast een aantal leuke suggesties voor jouw vaartocht in de waddenkust. 

Tips voor een vaartrip in Fryslân

Bekijk alles voor je vaarvakantie in Friesland