Ga naar inhoud
MAP

6 duurzame vaartips in Friesland

Duurzaam varen in Friesland is in alle opzichten een unieke tijdsbesteding. Niet alleen is elektrisch varen goed voor onze toekomst, het is ook de stilste manier om te genieten van al het moois wat Friesland te bieden heeft. De Friese provincie en gemeenten stimuleren duurzaam varen dan ook veel. Zo zijn er electric only vaarroutes uitgezet. Door het gebrek aan trillende motoren geniet je op deze vaarwateren van optimale rust. Hieronder de leukste duurzame vaartips van Friesland!

1. Electric only vaarroutes

Vanaf 2015 zijn er al verschillende electric only vaarroutes te vinden in Friesland. Zoals de naam het zegt, is het hier alleen toegestaan om elektrisch te varen. De eerste electric only vaarroute van Friesland voert van Heeg naar Oudega. De gemeente heeft destijds van alles gedaan om deze vaarroute mogelijk te maken. Zo zijn er onder andere een aantal bruggen verhoogt. Twee andere elektrische vaarwegen zijn De Bûtenfjildroute (Leeuwarden naar Zwaagwesteinde) en de Reidmarroute (Bolsward naar Oudega).

2. Dagje elektrisch varen

Veel Friese bootverhuurders bieden een breed scala aan elektrische sloepen aan, van gezellige bootjes geschikt voor twaalf personen tot intieme kleinere modellen die ideaal zijn voor met zijn tweetjes. Voor een relaxt boottochtje door het Nationaal Park De Alde Feanen biedt Bootverhuur De Twirre E-sloepen aan. De E-Sloep heeft een vaarsnelheid van maximaal 10 km per uur en een actieradius van 8 uur varen met een kruissnelheid van 7 km per uur. Liever een elektrisch boottochtje door de steden Sneek en/of Leeuwarden? Dan kun je terecht bij Greenjoy.

3. Besla, de Tesla onder de boten

Met de Besla ontdek je de charme van de Tesla onder de boten! Vaar 100% elektrisch met de boten van Besla in Koudum. Echte lifestyle boten met alles aan boord voor een langdurig verblijf. Heb je minimaal 2 keer eerder met een motorboot van elf meter of langer gevaren zonder schade? Dan is de Besla 1100 mee te nemen voor een vaartocht. Deze boot heeft standaard vier lithium accu’s aan boord met in totaal 28 kW. Vaar vanuit Koudum zo de Fluessen op en door naar het Heegermeer. Een prachtige omgeving midden in het Friese Meren gebied.

4. Opgeruimd vaart netjes

Friesland telt meer dan 3500 Marrekrite-aanlegplaatsen. Van eenvoudige kleine steigers tot betonnen damwanden en MarBoeien om helemaal vrij te liggen. Veel van deze aanlegplekken bevinden zich op de mooiste plekken in de vrije natuur en zijn bovendien gratis. Recreatieschap Marrekrite is de gastheer in het buitengebied en onderhoudt vanuit die rol de Friese aanlegplaatsen. Bij aankoop van een Marrekritewimpel bij Recreatieschap Marrekrite ontvangt iedere waterrecreant een Opgeruimd Vaart Netjes-vuilniszak, om bij te kunnen dragen aan schoon vaarwater. De zogenaamde vuilniszakkenactie is een initiatief van Visit Friesland, Recreatieschap Marrekrite en de Friese regiomarketingorganisaties, VVV Waterland van Friesland, Het Andere Friesland, Land in Friesland en Geïnspireerd door een Oude Zee.

5. Luxe en duurzame vakantieschepen

Bij Yachtcenter Langweer zijn acht fotogenieke, duurzame vakantieschepen te huur. De zogenaamde ‘house-boats’ bieden alle luxe, ruimte en comfort die je nodig hebt. De schepen zijn te herkennen aan hun opvallende buitenkant met afbeeldingen van de Friese steden waarnaar ze vernoemd zijn. Naast het uiterlijk is ook de binnenkant mooi, de house-boats worden namelijk elektrisch aangedreven en zijn dus niet milieubelastend. Tevens bieden ze, door de geringe diepgang en doorvaarthoogte, de kans om de meest unieke plekken te bezoeken. De house-boats variëren in grootte geschikt voor 2 tot 8 personen. Huur een house-boat voor je vaarvakantie door Friesland bij Yachtcenter Langweer.
Op zoek naar meer waterinspiratie? Bezoek dan www.friesland.nl/water.

6. Elektrisch varen met Natural Yachts

Natural Yachts zet de transitie in naar een duurzame watersport met een lijn volledig elektrisch aangedreven motorjachten, zeilboten en snel varende tenders. De 100% elektrische boten van het familiebedrijf zijn te koop, maar ook te huur voor een ontspannen en duurzame vaarvakantie in Friesland. Natural Yachts is de eerste bootverhuurder met alleen elektrische motorboten. Het huren van een elektrische boot is een must do voor iedereen die een duurzamere lifestyle nastreeft. Het is een geweldige ervaring om volledig elektrisch en geruisloos over de Friese meren te varen! De 100% elektrische boten kunnen weer worden opgeladen via de walstroomaansluitingen die beschikbaar zijn in havens, dorpen en steden. Boot huren? Bekijk de website: www.naturalyachts.com