Wie Stavoren bezoekt, kan er niet onderuit om ‘Toankamer ’t Ponthús’ te bezoeken. Het bezoeken van het museum geeft houvast om Stavoren te verkennen. Na een bezoek weet je precies naar welke historische schatten je nu op zoek kunt gaan om ze met eigen ogen te bekijken.
Het Ponthús heeft een zeer ruim historisch overzicht van 0 - 1000 AD, de Slag bij Stavoren, d…
Wie Stavoren bezoekt, kan er niet onderuit om ‘Toankamer ’t Ponthús’ te bezoeken. Het bezoeken van het museum geeft houvast om Stavoren te verkennen. Na een bezoek weet je precies naar welke historische schatten je nu op zoek kunt gaan om ze met eigen ogen te bekijken.
Het Ponthús heeft een zeer ruim historisch overzicht van 0 - 1000 AD, de Slag bij Stavoren, de handelsrelatie met Hamburg, het Sint Odulphusklooster, het Hanzeverleden, de stadsrechten van Stavoren, de inval van de Noormannen, het Blokhuis, de walvisvaarders, de visserij van vroeger en ga zo maar door. Echter, ook de meer recente geschiedenis komt aan de orde. Zo wordt er aandacht besteed aan het Hooglandgemaal, de oude en nieuwe sluis, de vuren van Stavoren, de mobilisatie, de Tweede Wereldoorlog, de industrie en het treinongeluk bij Stavoren. Bovendien zijn er prachtige exposities over het pontgat en de Stoomveerdienst, het station en de spoorlijn, de werking van het Peilschaalhuisje, de Staverse Jol, de vliegtuigcrash in het IJsselmeer en de Waddenzee en nog veel meer.
Wie kent er niet de legende of sage van het Vrouwtje van Stavoren? Want het is één van de bekendste op dit gebied van Nederland. Maar hoeveel mensen kunnen het verhaal nu echt helemaal en juist navertellen? Iedereen weet wel iets van de ring, de vis en het graan, maar hoe zit nu exact de vork in de steel? In het Ponthús hoor je over de hoed en de rand en heeft het Vrouwtje hiervoor een eigen zaal tot haar beschikking. Hierin wordt ook een film vertoond over deze legende.
De Ponthuzen van Stavoren De Toankamer bevindt zich in 2 pandjes die gebouwd zijn als dienstwoningen voor de Rederij, die jaren lang de roemruchte (trein)pontverbinding onderhield tussen Stavoren en Enkhuizen. Hoewel ze al lang niet meer bewoond werden door stokers, machinisten of andere veerbootmedewerkers werden deze woningen nog altijd de Ponthuzen genoemd, hetgeen ook de naam van het museum verklaard.
Contact
Adres:
Museum 't Ponthús Hellingspad 10 -12 8715 HT Stavoren
Carousel, gebruik pijltjestoetsen om te navigeren.
Anderen bekeken ook
Vaarroutes
Elfsteden vaarroute
Bekijk volledige route
Leeuwarden
Vaar de originele route langs de Elfsteden en ontdek de vele bezienswaardigheden van Fryslân. De route is bij ieder weertype te varen. Alleen als er ijs ligt...
Varen door het zuidwestelijk deel van de Friese meren is nog aantrekkelijker geworden. De bouw van vijf aquaducten geeft de watersporter ruim baan: in plaats van wachten voor bruggen is het nu lekker doorvaren.
Vroeger had Molkwerum de bijnaam ‘het Friesche doolhof’. Ooit was de plaats twee keer zo groot en moet het er door een stelsel van kanalen en grachten uit hebben gezien als een Fries Giethoorn.
Stavoren is dé stad aan het IJsselmeer. Het is namelijk aan maar liefst drie kanten ingesloten door het IJsselmeer. Staveren was vroeger de officiële naam en de stad was de allereerste Nederlandse gemeenschap die stadsrechten verkreeg.
Elfstedenstad Stavoren is een ‘schatje van een stadje’ met een roemrijke geschiedenis. Wist je dat Stavoren al in 1061 stadsrechten kreeg en daarmee de eerste stad in Friesland was?