Ga naar inhoud
Favorieten 0

Fiets langs de elf staten en stinzen van Friesland

Ook in de meest noordelijke provincie kom je her en der statige landgoederen en schitterend aangelegde tuinen tegen: in Friesland noemen we ze staten en stinzen. Bezoek de elf mooiste staten en stinzen van Friesland met behulp van deze Elfstatentocht. De tocht is ingedeeld in vijf etappes zodat je je cultuurhistorische fietsvakantie gemakkelijk kunt plannen. Bij iedere etappe krijg je een tip voor een passend overnachtingsadres.

Uit welke etappes bestaat de Elfstatentocht?

Etappe 1. Leeuwarden en daarboven (25 km)

Dit eerste deel van de Elfstatentocht gaat door Leeuwarden en een aantal dorpjes ten noorden van de Friese hofstad. Vertrek per fiets richting het noorden om de staten in Cornjum en Jelsum te bekijken. Wandel rond in hun omringende tuinen en bezoek mogelijk ook de naastgelegen dorpskerken. 

Bekijk de kaart hier

Etappe 2. Franeker en landschap Westergo (49 km)

Dit tweede deel van de Elfstatentocht leidt je door Franeker en een aantal staten ten oosten van de voormalige universiteitsstad. Breng eventueel een bezoek aan Museum Martena in de Martenastins. De kasteeltjes bij Dronrijp, Marsum en Bears zijn tijdens de tocht te bewonderen.

Dit ga je zien

Etappe 3. Oranjewoud en Beetsterzwaag (65 km)

Geniet van deze tocht door Het Andere Friesland. Want de derde etappe zal je door het bosrijke zuidoosten van de provincie sturen. Start in Heerenveen en fiets naar Oranjewoud en Beetsterzwaag om monumentale buitenplaatsen te zien.

Ontdek de knooppunten

Etappe 4. De Noordelijke Friese Wouden (55 km)

Een schilderachtig landschap is tijdens de vierde etappe te bekijken. Zo ook de bezienswaardigheden van Noordoost Friesland in het Nationaal Landschap 'Noardlike Fryske Wâlden'. En bewonder de enige overgebleven torenstins van Friesland op deze route. 

Bekijk hier de route

Etappe 5. Gaasterland en de meren (85 km)

Het is heerlijk fietsen door Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân. Dit vijfde deel van de Elfstatentocht brengt je langs Friese meren waar je eventueel kan oversteken met een veerpontje. Tijdens de tocht zijn enkele landgoederen te vinden op hoger gelegen zandgronden zoals in de streek Gaasterland.

Hier fiets je langs