Ga naar inhoud
Favorieten 0

9 oude kerken op een terp

Friesland heeft een grote rijkdom aan mystieke middeleeuwse godshuizen, die veelal op nóg oudere terpen te vinden zijn. Behoefte aan bezinning? Visit Friesland is graag jouw reisgids. Hieronder tippen we een aantal kerken met een bijzonder verhaal of een speciale functie. Verwacht geen pracht en praal; in Friesland zul je vooral eenvoudige schoonheid aantreffen.

Laat je inspireren door eeuwenoude bouwwerken die over het vlakke Friese landschap gestrooid lijken te zijn. Hier kun je je gedachten de vrije loop laten.

In het harnas gestorven

In januari 1586 stierven de vrienden Bokke en Skelte tijdens de ijskoude ‘Slach by Boksum’. Ze werden vermoord toen ze de Spaanse troepen wilden keren. In 2016 werden hun botten bij een opgraving gevonden, die zijn nu te bezichtigen in de 12e eeuwse Sint Margaretakerk van Boksum.

Met risico op een stijve nek

De Sint Annakerk van Hantumhuizen is een prachtig voorbeeld van de Romaans-Gotische bouwstijl in Friesland. Je zult je niet alleen vergapen aan het robuuste 13e eeuwse uiterlijk van deze kerk, maar eenmaal binnen loop je risico op een stijve nek door het kijken naar de beschilderde koepelgewelven.

Stokoude stenen grafkisten

Terug in de middeleeuwen, dat is hoe het voelt als je over de oude klinkerweg naar het kerkje van Jannum wandelt. Tussen de bomen verscholen ligt een bijzonder museum: in het kerkje van Jannum kun je een grote collectie sarcofagen en andere kerkelijke vondsten uit de oudheid bekijken.

Weg van de wereld

Op zoek naar een bijzonder plekje? Ten noordwesten van Dokkum staat op een oude terp - omringd door slechts enkele boerderijen en huizen - de kerk van Bornwird. Dit minikerkje heeft geen echte toren, maar wel is er binnen een mooie muurschildering van Sint Christoffel te bewonderen.

Eeuwenoude mummies

De kerk van Wieuwerd biedt een bijzondere bezienswaardigheid: in de adellijke grafkelder van de kerk zijn vier eeuwenoude mummies te bezichtigen. De mummies zijn waarschijnlijk Labadisten die in de 17e eeuw op een state bij Wieuwerd woonden. Ze vormden daar een piëtistische godsdienstige sekte.

Een klim waard

Deze 12-eeuwse Romaanse kerk van Hegebeintum is letterlijk en figuurlijk een topper! De kerk is gelegen op de hoogste terp van Friesland, maar dat niet alleen: in het rijke interieur van de kerk is een bijzondere collectie rouwborden te bezichtigen. En aan de voet van de terp is een museum over terpen en grafcultuur te vinden.

Open atelier

Ben je een liefhebber van beeldende kunst? Breng dan ’s zomers een bezoek aan het kerkje van Ginnum: er is dan altijd wel een kunstenaar aan het werk in de leegstaande kerk. Daar vlak aan de uitgestrekte Waddenkust is inspiratie opdoen geen punt. Muurschilderingen van vroeger zijn er ook te zien: Maltezer kruizen en een Turkse knoop.

Lovestory van Rembrandt

Wist je dat meesterschilder Rembrandt van Rijn in Friesland trouwde? In juli 1634 stapte de hij met - de uit Leeuwarden afkomstige - Saskia van Uylenburgh in het huwelijksbootje in de oude dorpskerk van Sint Annaparochie. Herbeleef het liefdesverhaal in de Van Harenskerk.  

Dodenakker voor BF-ers

Ben je op citytrip in Leeuwarden, dan is het een aanrader om de kerk van Huizum te bezoeken. Het dorp Huizum is tegenwoordig helemaal opgeslokt door de Friese hoofdstad, het ligt nu ten zuiden van het Centraal Station. Op het kerkhof zijn veel Bekende Friezen begraven, zoals de melancholische dichter Slauerhoff. Er is een wandelroute uitgezet rondom het leven van Slauerhoff in Leeuwarden.

Altijd al willen logeren in een kerk? - Dat kan! Bekijk hieronder alle refugio's

  • Cultuur

    Ontdek meer cultuur in Friesland.

    Cultuur Kunstwerk "Wachten op hoog water" onder de sterrenhemel bij Holwerd
  • Pelgrimeren

    Ontdek het pelgrimeren in Friesland.

    Pelgrimeren