Terbandster Tsjerke
Terband
In 1843 kreeg de Terbandster tsjerke zijn huidige neoclassistische kerkvorm met sierlijke rondbogen en pilasters. Voorheen werd de kerk Rotondekerk genoemd, vanwege de ligging aan een rotonde bij de snelweg, het klaverblad bij Heerenveen.
Neem alvast een kijkje
In 1315 was er in het dorpje Bant al een kapel aanwezig. In 1638 werd hier een nieuwe kerk voor in de plaats gebouwd. Johannes Crack, de Grietman van Aengwirden, zorgde voor een deel van de financiering. Nog steeds is de invloed van de familie Crack merkbaar: de grafzerken van Johannes Crack en zijn echtgenote Luff Ansckien van Lycklama zijn te vinden in de vloer van het kerkje.
In 1743 en in 1843 werd de kerk wederom vervangen. Vanaf toen kreeg de kerk zijn huidige neoclassistische kerkvorm met sierlijke rondbogen en pilasters, ontworpen door architect Thomas Romein. Op de voorgevel is te lezen: "Zalig zijn degenen die het woord Gods horen en hetzelve bewaren".
Voorheen werd de kerk Rotondekerk genoemd, vanwege de ligging aan een rotonde bij de snelweg, het klaverblad Heerenveen.
Het monument is eigendom van Stichting Alde Fryske Tsjerken. Het kerkje biedt als refugio onderdak aan rondreizende pelgrims.
REFUGIO
In deze kerk mag dus worden gelogeerd door pelgrims.
Deze kerk ligt zowel aan het Jabikspaad als aan het Bonufatius Kloosterpad. Mensen die deze pelgrimspaden bewandelen, kunnen hier de nacht doorbrengen voor € 15,- per persoon.
Je kunt van deze refugio gebruikmaken als je:
- in bezit bent van een pelgrimspas van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob
- een routeboekje of stempelkaart van één van de Friese pelgrimsroutes
- donateur bent van de Stichting Alde Fryske Tsjerken
Het is wel noodzakelijk dat je vooraf telefonisch informeert naar de beschikbaarheid!
Meer informatie over de huisregels kun je vinden op de website van Santiago aan het Wad.
Meer weten over de kerk? Klik dan hier
- Afstand tot jouw locatie:
Routes in de buurt
-
Terband-Heerenveen | Bonifatius Kloosterpad: etappe 11
Terband-Heerenveen | Bonifatius Kloosterpad: etappe 11(15.5 km)Terband -
Bontebok-Terband | Bonifatius Kloosterpad: etappe 10
Bontebok-Terband | Bonifatius Kloosterpad: etappe 10(19.3 km)Bontebok -
Heerenveen - Aldeboarn | Koningspad XL: etappe 12
Heerenveen - Aldeboarn | Koningspad XL: etappe 12(21.7 km)Heerenveen
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
De Doopsgezinde Vermaning Leeuwarden
De Doopsgezinde Vermaning LeeuwardenDe doopsgezinde kerk staat op het Menno Simonsplein. Menno Simons was een Nederlandse voormalig rooms-katholiek priester en leidinggevende kerkhervormer.
Leeuwarden -
De Sint-Janskerk Deinum
De Sint-Janskerk DeinumDe Sint Janskerk is een middeleeuwse kerk met een ui-vormige spits. De sipel.
Deinum -
Trefkerk
TrefkerkTer vervanging van een in 1903 afgebrande kerk (uit 1869) die gewijd was aan Nicolaas, werd in 1903 een recht gesloten zaalkerk gebouwd naar plannen v...
Appelscha -
Agneskerk
AgneskerkOp een scherp afgegraven terp staat deze kerk met zeer oude elementen. Van de tufstenen kerk uit de elfde of twaalfde eeuw zijn vooral in de noordmuur...
Goutum -
Hervormde Kerk Gaast
Hervormde Kerk GaastDe Hervormde Kerk van Gaast ligt aan de westrand van het kustdorp, net binnen de zeedijk. Hij wordt ook wel ‘It Beaken’ genoemd, omdat de toren boven de kruin van de dijk uitkomt. Je ziet hem dan ook vanuit de wijde omtrek.
Gaast -
Gertrudiskerk Achlum
Gertrudiskerk AchlumDe Hervormde kerk bevindt zich op een vrij hoge terp aan de Slachtedijk, oorspronkelijk gewijd aan de heilige Gertrudis. Rijksmonument.
Achlum -
Sint-Petruskerk Tjerkwerd
Sint-Petruskerk TjerkwerdDe Petruskerk dateert mogelijk uit de veertiende eeuw, al is daar niets van te zien. Dat komt door de beklamping met de kleine bruine stenen die zijn...
Tjerkwerd -
Fresco Sint Martinuskerk
Fresco Sint MartinuskerkIn de Sint Martinuskerk in Boazum is bij een restauratie een bijzondere fresco ontdekt. De uit de 12e eeuw stammende kerk vertoont een afbeelding van een baardloze Jezus. Zeer bijzonder. De kerk zelf is één van de oudste Romaanse kerken in Friesland.
Boazum -
Hervormde Kerk Niawier
Hervormde Kerk NiawierDeze kerk is in 1678 gebouwd met rode moppen van haar voorgangster. De westelijke frontgevel is jonger, waarschijnlijk uit 1817. Dat kun je goed zien...
Niawier -
Toren Skillaerd
Toren SkillaerdVlakbij Mantgum ligt het voormalige dorp Skillaert. Verscholen in een hoge boomzoom staat op een kerkhofterp staat een bijzondere toren uit 1576, van...
Mantgum