Ga naar inhoud
Favorieten 0

3 redenen om Keramiekmuseum Princessehof te bezoeken

Ontdek de rijke geschiedenis en betoverende schoonheid van keramiek in het Keramiekmuseum Princessehof, gelegen in het historische hart van Leeuwarden. Dit unieke museum biedt een boeiende reis door de wereld van keramische kunst, van eeuwenoude tradities tot hedendaagse meesterwerken. Duik in de fascinerende geschiedenis van keramiek, bewonder prachtige kunstwerken van over de hele wereld en laat je verrassen door de veelzijdigheid van dit bijzondere ambacht. Stap binnen in het Keramiekmuseum Princessehof en laat je betoveren door de magie van keramiek.

1. Het Hof van Marijke Meu

1731, Maria Louise van Hessen-Kassel verhuist van het Stadhouderlijk Hof naar haar eigen nieuw verbouwde Princessehof. Ze heeft een roerige tijd achter de rug sinds het overlijden van haar man en de jaren waarin ze regentes was voor haar pasgeboren zoon. Vanuit haar huis in Leeuwarden bracht ze bezoeken aan het Oranjewoud bij Heereveen, Den Haag, paleis het Loo en andere Koninklijke locaties. Maria Louise was geliefd in Friesland en de bevolking gaf haar de koosnaam Maaike muoike. Muoike is het Friese woord voor tante en de naam leeft voort als Marijke Meu. Ze woonde de rest van haar leven in het Princessehof, zelfs toen ze opnieuw regentes moest zijn voor haar kleinzoon, tot haar dood in 1765. Ter ere van deze sterke Nassau vrouw is er een zaal ingericht rondom haar leven en hoe zij de wortels is  geweest van de huidige Oranje stamboom. 

Het favoriete item van Marieke Stoter, conservator Oude Kunst, is een gegraveerd Cristallo glas van 400 jaar oud. Het is een flinterdun glas dat volgens een Venetiaanse geheime methode werd gemaakt en vervolgens is gegraveerd met een diamantstift. “Ontzettend link,” vertelt Marieke, “want 1 keer te hard drukken en het glas spat uiteen.” De gravure laat Bacchus zien met een overvloed aan wijn, maar wat er op de andere kant staat is misschien interessanter. Een klein oranjeboompje waarvan de grote stamtak is afgebroken en twee jongere takken groeien.  Dit staat symbool voor de moord op Willem van Oranje. Niet verwonderlijk dus dat dit type glas een Glas van Hoop werd genoemd.

2. Geboortehuis van M.C. Escher

1898, Maurits Cornelis Escher wordt geboren in een deel van het voormalige paleis van Maria Louise. Zijn leven brengt hem op andere plekken ver buiten Friesland waar hij onder andere inspiratie vindt in islamitisch tegelwerk in Alhambra, Spanje. De geometrische patronen zorgde voor een ommekeer in zijn werk dat van voornamelijk landschap gravures naar de wereldberoemde "Escheriaanse" prenten ging. In 2018 was er in het Fries Museum een uitgebreide tentoonstelling te zien van zijn leven en werk en ontving Leeuwarden talloze bezoekers. Nu is in het Keramiekmuseum een permanente kleine tentoonstelling te zien van zijn werk, islamitisch tegelwerk en een hele bijzondere kelder waar je letterlijk IN het werk van Escher stapt. Streetartist en 3d kunstenaar Leon Keer maakte een op Escher geinspireerde schildering op de gewelven van de kelder. Het is een unieke ervaring om daarin rond te lopen en alle details te ontdekken.

3. Keramiekmuseum

1917, de drie woonhuizen worden het Keramiekmuseum Princessehof. De omvangrijke verzameling van Maria Louise en haar nazaten is nu een museale collectie die tentoongesteld wordt. Van Aziatische keramiek daterend van 2800 v chr tot moderne hedendaagse keramische stukken is er veel te zien in het museum. Zelf kijken wij ook graag rond in de museumwinkel en genieten we wanneer dat kan van de museum tuin en het terras. Combineer een bezoek aan dit museum met een stadswandeling en duik in de rijke (koninklijke) geschiedenis van de stad of ontdek de streetart die verscholen ligt in onontdekte plekjes. A guide to Leeuwarden en het HCL organiseren regelmatig stadswandelingen.