Ga naar inhoud
Favorieten 0

Het Waddeneiland Vlieland

Vlieland is het kleinste bewoonde Waddeneiland. Ja echt, het is nog net iets kleiner dan Schiermonnikoog. Het noordoosten bestaat uit duinlandschap met het enige dorp; Oost-Vlieland. Ooit was er een tweede dorp, West-Vlieland, maar dat verdween 1736 door kusterosie in de zee. En het zuidwesten is een uitgestrekte zandvlakte. Tussen beide gebieden in liggen polders die een beschermd broedgebied voor vogels vormen. Vlieland is autoluw, laat die dus lekker achter op de wal en geniet van Vlieland.  

Dit mag je niet missen op Vlieland

het eiland

Mogen we hem schattig noemen? De kleinste vuurtoren vind je op de 40 meter hoge Vuurboetsduin. Omdat de duin al hoog genoeg is, hoefde de Vuurduin niet zo hoog te zijn. We hebben 'm voor je opgemeten en hij is 16,8 meter hoog. De gietijzeren toren is een ontwerp van Quirinus Harder, een Rotterdamse architect uit de negentiende eeuw. Hij hield het niet bij één vuurtoren in zijn carrière. Hij ontwierp maar liefst 12 vuurtorens, waaronder die van Texel én Ameland.

vliehors

De Sahara van het Noorden. Niet vanwege de hoge temperaturen, maar omdat het een enorme zandvlakte is van ruim 20 km. Een enorme gele truck van de Vliehors Expres brengt je naar de westelijke punt van het eiland. Vanaf daar zie je Texel liggen en vaak zijn er ook zeehonden te spotten. De rondrit gaat verder langs het drenkelingenhuisje, dat een klein juttersmuseum is.

kroonspolders

We laten de boswachter Anke Bruin aan het woord. "Tijdens een wandeling kom je in een waar vogelparadijs terecht. In het voorjaar hoor je de nachtegaal en de blauwborst zingen. Ze zitten verstopt in de dijkjes die de polders scheiden. In de zomer geniet je van een zee van bloemen. Vanaf eind juli bloeit de lamsoor en dan kleurt de hele kwelder lila. Het sluippaadje is mijn favoriet. Al kronkelend wandel je door de kamperfoelie, struweel, duindoorn en langs vlinders. Je weet nooit wat er na de bocht komt en bent omgeven door allerlei kleuren, geuren en geluiden. Kom in de schemer en ruik de zoete geur van de bloeiende kamperfoelie."

Ben je op zoek naar praktische informatie voor jouw trip? Neem contact op met VVV Vlieland

Praktische informatie voor jouw verblijf op Vlieland

Vlieland op de kaart

Parel in de Waddenzee

Dit eiland, bekend om haar uitgestrekte duinen, prachtige stranden en rijke historie, biedt een unieke ervaring voor iedere bezoeker. Of je nu komt voor de rust en ruimte, de bijzondere flora en fauna, of de rijke cultuurhistorie, Vlieland heeft voor ieder wat wils.

Natuurlijke rijkdom
Vlieland is een waar paradijs voor natuurliefhebbers. De diversiteit aan landschappen maakt het eiland tot een unieke plek. Hier kun je: wandelen door de uitgestrekte duingebieden, uitwaaien op het brede strand, het mysterieuze drenkelingenhuisje bezoeken, een tocht maken met de Vliehors Expres over de Vliehors, de historische vuurtoren beklimmen op het Vuurboetsduin en vogelspotten in de ongerepte natuur.

Cultuur en historie
Naast de natuurlijke pracht heeft Vlieland ook op cultureel en historisch vlak veel te bieden. Het drenkelingenhuisje vertelt het verhaal van schipbreukelingen en reddingen op zee. De vuurtoren, die fier boven het Vuurboetsduin uitsteekt, biedt een fenomenaal uitzicht over het eiland en de omringende zee. Een ritje met de Vliehors Expres neemt je mee over de uitgestrekte zandvlakte, waar je kennismaakt met de unieke geschiedenis van dit deel van het eiland.