Ioannis Theatertsjerke Wier
Wier
Hoewel Wier maar klein is, heeft het een bijzondere geschiedenis. Schelte Lauta bouwde er een stins, later een state en een kerk. De kerk is nu in gebruik als Theatertsjerke.
Hier schon mal ein Vorgeschmack
Das könnte dich auch interessieren
-
Hans van Gorp, Brabantse troubadour AANGENAAM
Hans van Gorp, Brabantse troubadour AANGENAAMSonntag, 17. Dezember
WierMuziek overig
-
Folkgroep MUS met Tribute Dubliners
Folkgroep MUS met Tribute DublinersSonntag, 4. Februar 2024
WierMuziek overig
-
Le Canzoni Italiane – Alexander Broussard
Le Canzoni Italiane – Alexander BroussardSonntag, 25. Februar 2024
WierMuziek overig
-
Bennie Huisman mei Corine Staal: Riedsels fan leafde
Bennie Huisman mei Corine Staal: Riedsels fan leafdeSonntag, 17. März 2024
WierTheater
-
Jazzcombo Westendj uit Dwingeloo
Jazzcombo Westendj uit DwingelooSonntag, 14. April 2024
WierLezing/Debat
Wier is een klein dorpje, hemelsbreed gelegen tussen Harlingen en Dokkum. Totdat er in de 16e eeuw dijken werden aangelegd, lag het dorpje aan de Waddenzee.
Hoewel het plaatsje maar klein is, heeft het een bijzondere geschiedenis. Hier werd in de 12e eeuw een stins gebouwd door de rijke Schelte Lauta. Waarschijnlijk liet hij in die tijd ook een kapel bouwen. In de 17e eeuw werd de luxe Lautastate gebouwd, die in 1748 alweer door brand werd verwoest. Van de state is niets meer te zien, de kerk staat er gelukkig nog wel. Op het voormalige state terrein is nu een park aangelegd waar je kunt rondwandelen: de Lautatún.
De kerk is opgetrokken in groot formaat kloostermoppen en de afgelopen eeuwen is de kerk al een aantal keren prachtig gerestaureerd. In de zuidgevel van de toren hangt een astronomisch uurwerk. dat in 1946 door een onderduiker werd geschonken aan de kerk.
Ioannis is een Friese naam die ontleend is aan de oorspronkelijke beschermheilige van de kerk: Johannes de Doper en de Romeinse god Janus. Ioannis is degene die de kerk van Wier als theaterkerk nieuwe leven heeft ingeblazen.
Je kunt hier terecht voor theater, muziek, cabaret, exposities, toneel, dans, verhalen en gedichten. Ook is de locatie te huur voor een bruiloft, diner of feest. De kerk wordt gerund door vrijwilligers van de plaatselijke commissie.
De kerk is eigendom van de Stichting Alde Fryske Tsjerken.
Meer weten over de kerk? Klik dan hier
- Afstand tot jouw locatie:
Hier finden Sie Ioannis Theatertsjerke Wier
Lautawei 3 a9043 VN Wier Route planen
vanaf jouw locatie
Standorte
Alle Standorte anzeigen-
Sint Petruskerk Jouswier
Sint Petruskerk JouswierDe Hervormde kerk van Jouswier ligt op een terp in het prachtige uitgestrekte Noorden van Friesland. De kerk is gewijd aan Sint Petrus, de patroonheilige van de vissers, en dat past goed bij de vroegere ligging aan de Waddenzee.
Jouswier -
St. Clemenskerk Ameland
St. Clemenskerk AmelandDe Rooms Katholieke St. Clemenskerk is te vinden in het dorpje Nes op Ameland.
Nes -
Hermeskerk Uitwellingerga
Hermeskerk UitwellingergaDe Hermeskerk staat vlak aan het doorgaande vaarwater, genaamd It Ges, met daaromheen enkele huizen en boerderijen. Het is een rijksmonument en sinds 1983 eigendom van Stichting Alde Fryske Tsjerken.
Uitwellingerga -
Doopsgezinde kerk Berlikum
Doopsgezinde kerk BerlikumDoopgezinde Vermaning, kerk uit 1841, verving een schuilkerk.
Berlikum -
Kerk Hegebeintum
Kerk HegebeintumDe terp van Hegebeintum is met 9 meter de hoogte terp van Nederland. Op de terp ligt een schilderachtig Romaans kerkje uit de 12e eeuw. Binnen hangt een rijke adellijke collectie rouwborden.
Hegebeintum -
Kerk Hichtum
Kerk HichtumSchilderachtig, op een terp aan de Bolswardervaart staat de kerk van Hichtum. Een romanogotische kerk gebouwd van gele kloostermoppen. De dichtgemetse...
Hichtum -
Kerk Lioessens
Kerk LioessensHet is een avontuur om de geschiedenis van deze kerk te ‘lezen’. Want dat het gebouw meerdere keren ingrijpend is veranderd, is goed te zien.De noordm...
Lioessens -
St. Hippolytuskerk Olterterp
St. Hippolytuskerk OlterterpRomantisch kerkje met klokkenstoel, in de bosrand gelegen, vlakbij Beetsterzwaag, dateert uit 1500 met een toren uit 1744. Behoort aan de Stichting Alde Fryske Tsjerken en is vooral als concertzaal, expositieruimte, en trouw- of rouwlocatie in gebruik.
Olterterp -
Sint-Nicolaaskerk Húns
Sint-Nicolaaskerk HúnsDe kerk van Húns staat op een scherp afgegraven hoge terp. De zuidkant is in de negentiende eeuw gepleisterd, maar aan de andere kant is nog het oorsp...
Húns -
Hervormde Kerk Gaast
Hervormde Kerk GaastDe Hervormde Kerk van Gaast ligt aan de westrand van het kustdorp, net binnen de zeedijk. Hij wordt ook wel ‘It Beaken’ genoemd, omdat de toren boven de kruin van de dijk uitkomt. Je ziet hem dan ook vanuit de wijde omtrek.
Gaast