Ioannis Theatertsjerke Wier
Wier
Hoewel Wier maar klein is, heeft het een bijzondere geschiedenis. Schelte Lauta bouwde er een stins, later een state en een kerk. De kerk is nu in gebruik als Theatertsjerke.
Neem alvast een kijkje
Dit vind je misschien ook leuk
-
Hans van Gorp, Brabantse troubadour AANGENAAM
Hans van Gorp, Brabantse troubadour AANGENAAMzondag 17 december
WierMuziek overig
-
Folkgroep MUS met Tribute Dubliners
Folkgroep MUS met Tribute Dublinerszondag 4 februari 2024
WierMuziek overig
-
Le Canzoni Italiane – Alexander Broussard
Le Canzoni Italiane – Alexander Broussardzondag 25 februari 2024
WierMuziek overig
-
Bennie Huisman mei Corine Staal: Riedsels fan leafde
Bennie Huisman mei Corine Staal: Riedsels fan leafdezondag 17 maart 2024
WierTheater
-
Jazzcombo Westendj uit Dwingeloo
Jazzcombo Westendj uit Dwingeloozondag 14 april 2024
WierLezing/Debat
Wier is een klein dorpje, hemelsbreed gelegen tussen Harlingen en Dokkum. Totdat er in de 16e eeuw dijken werden aangelegd, lag het dorpje aan de Waddenzee.
Hoewel het plaatsje maar klein is, heeft het een bijzondere geschiedenis. Hier werd in de 12e eeuw een stins gebouwd door de rijke Schelte Lauta. Waarschijnlijk liet hij in die tijd ook een kapel bouwen. In de 17e eeuw werd de luxe Lautastate gebouwd, die in 1748 alweer door brand werd verwoest. Van de state is niets meer te zien, de kerk staat er gelukkig nog wel. Op het voormalige state terrein is nu een park aangelegd waar je kunt rondwandelen: de Lautatún.
De kerk is opgetrokken in groot formaat kloostermoppen en de afgelopen eeuwen is de kerk al een aantal keren prachtig gerestaureerd. In de zuidgevel van de toren hangt een astronomisch uurwerk. dat in 1946 door een onderduiker werd geschonken aan de kerk.
Ioannis is een Friese naam die ontleend is aan de oorspronkelijke beschermheilige van de kerk: Johannes de Doper en de Romeinse god Janus. Ioannis is degene die de kerk van Wier als theaterkerk nieuwe leven heeft ingeblazen.
Je kunt hier terecht voor theater, muziek, cabaret, exposities, toneel, dans, verhalen en gedichten. Ook is de locatie te huur voor een bruiloft, diner of feest. De kerk wordt gerund door vrijwilligers van de plaatselijke commissie.
De kerk is eigendom van de Stichting Alde Fryske Tsjerken.
Meer weten over de kerk? Klik dan hier
- Afstand tot jouw locatie:
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Kerk Kollumerzwaag
Kerk KollumerzwaagDeze dertiende-eeuwse kerk met iets oudere toren is in 1888 van de ondergang gered. ‘Deze kerk (…) verdient in zijn oorspronkelijke karakter hersteld...
Kollumerzwaag -
Hervormde Kerk Spannum
Hervormde Kerk SpannumWat direct opvalt aan deze kerk is de verhouding tussen toren en kerkgebouw. Ze zijn even breed, en dat zie je zelden. De kerk is gebouwd van gele klo...
Spannum -
Russisch Orthodox Klooster
Russisch Orthodox KloosterIn Hemelum bevindt zich het Russisch Orthodox klooster van de Heilige Nicolaas, bisschop van Myra en Wonderdoener.
Hemelum -
Sint Willibrorduskerk Holwerd
Sint Willibrorduskerk HolwerdDe Sint Willibrorduskerk in Holwerd is een bijzondere kerk. Het heeft een merkwaardige L-vormige bouw en een toren met een opmerkelijk grote spits. De kerk heeft een prachtige kansel.
Holwerd -
Liudgerkerk Oldehove
Liudgerkerk OldehoveOorspronkelijk komt de kerk van Oldehove uit de dertiende eeuw, maar de toren werd pas in de vijftiende eeuw gebouwd. De kerk werd grondig verbouwd in 1664.
Oldehove -
Sint Joriskerk Dedgum
Sint Joriskerk DedgumDe oude kerk in het kleine terpdorp Dedgum werd in 1889 gesloopt en nog datzelfde jaar zag de nieuwe het licht, een eenvoudige kerk met een ranke toren. Voor een uitzicht dat reikt tot aan het IJsselmeer mag je de toren beklimmen.
Dedgum -
Alexanderkerk
AlexanderkerkAls enige kerk in Noord-Nederland heeft deze kerk een crypte. Deze bevindt zich onder het verhoogde koor en heeft kruisgewelven. De crypte was er waar...
Rinsumageast -
Grote Kerk Allingawier
Grote Kerk AllingawierOp de terp in de dorpskern van Allingawier stond al voor het jaar 1000 een kapel en later een tufstenen kerk. In 1634 verrees er een bakstenen zaalkerk met zadeldaktoren. Rond 1785 is hij tot het huidige formaat ingekort en voorzien van een nieuw koor.
Allingawier -
Salviuskerk Dronrijp
Salviuskerk DronrijpDe Salviuskerk (d'Alde Wite = de oude witte) was Naast de ingang bevindt zich een memoriesteen ter nagedachtenis van Eise Eisinga. De fronton boven de oostingang heeft drie beelden van de deugden, zoals Caritas.
Dronrijp -
Kerkovernachting Schettens
Kerkovernachting SchettensErvaar de rust in Schettens! Dat kan in de volledig gerestaureerde, nog dienstdoende kerk in het rustiek gelegen Schettens.
Schettens