Het Tripgemaal
Gersloot
Het Tripgemaal is ingericht door Thom Mercuur (1940-2016) stichter van Museum Belvedère. Het gemaal is opgedragen aan kunst, veenarbeiders en Domela.
Hier schon mal ein Vorgeschmack
Het Tripgemaal is ingericht door Thom Mercuur (1940-2016) stichter van Museum Belvedère. Het gemaal is opgedragen aan kunst, veenarbeiders en Domela.
Het Trip-GEMAAL uit 1876 vormt samen met de bijbehorende machinistenwoning een complex. In 1875 werden plannen en voorbereidingen gemaakt voor de inpoldering van de polders van het Zesde en Zevende Veendistrict, thans onderdeel van het waterschap Boarnferd, met een totale oppervlakte van 3828 ha. Het stroomkanaal werd gegraven door bestaande wijken te verbreden en op het talud van de polderdijk werd een stoomvijzelgemaal gebouwd naar ontwerp van de architecten W.C. en K. de Wit uit Amsterdam en in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant uitgevoerd door Berend Jelles Overwijk uit De Knipe. Het gemaal verving drie van de negen poldermolens. De bemalingscapaciteit en de krachtbron werden diverse malen gewijzigd: in 1905, in 1906, in 1926 en het laatst in 1932. Toen is ook de werkplaats geheel gewijzigd door de inpandige installatie van een transformator. De zuiggasmotor werd vervangen door een elektrische installatie: daaraan herinnert een gedenksteen in de pomphal. Het gemaal bestaat uit twee geschakelde maar ten opzichte van elkaar verspringende bouwvolumes die voorheen verschillende functies bevatten: de bemalingsinrichting en de werkplaats. De bemalingsinrichting is het grote hoofdvolume, de werkplaats had een ondergeschikte functie: deze lijkt aangebouwd en is kleiner van proporties. Het gemaal is vernoemd naar de familie Trip die drie generaties lang de machinisten van het gemaal waren. Het gemaal is in 1996 uitgebreid aan de zuidoostzijde met een haaks op het gemaal geprojecteerd bouwvolume. Bij deze gelegenheid zijn in het achterste dakschild twee dakkapellen aangebracht. De nieuwbouw, de buiten de bescherming van rijkswege valt, is met het gemaal verbonden middels een doorbraak ter plaatse van een raam. Voor de realisering van de uitbreiding is de kolk marginaal versmald. Het gemaal is buiten werking en is in de jaren 1989-1990 gerestaureerd.
- Jeden montag geschlossen
- Jeden dienstag geschlossen
- Jeden mittwoch geschlossen
- Jeden donnerstag geschlossen
- Jeden freitag geschlossen
- Jeden samstag geschlossen
- Jeden sonntag von 13:00 bis 18:00
- Iedere zondag geopend van 13.00-18.00 en op afspraak
- Afstand tot jouw locatie:
Standorte
Alle Standorte anzeigen-
Museum Sloten
Museum SlotenSofort buchbar
Midden in Sloten - echt een betoverend museum: ervaar de rijke geschiedenis van de stad en beleef de magische wereld van de toverlantaarns.
Sloten FRMuseum
Museum
-
Schalsumermolen
SchalsumermolenPoldermolen. Vaak op zaterdag middag te bezichtigen en op afspraak. Molenaar Durk Piersma.
SchalsumMolen of Gemaal
Molen of Gemaal
-
Verdronken land Elahuizen
Verdronken land ElahuizenIn de Fluessen vind je een boei die markeert waar vroeger het dorp Elahuizen was
ElahuizenBezienswaardigheid
Bezienswaardigheid
-
Het dorpsplein
Het dorpspleinVan oudsher loopt een verbindingsweg van Stiens naar Dokkum. Haaks op deze weg had elk dorp zijn eigen vaart, een belangrijke handelsroute met de Dokkumer Ee.
BlijeBezienswaardigheid, Bezienswaardigheden
Bezienswaardigheid
-
Arumer Groenedijk
Arumer GroenedijkDe Arumer Groenedijk is een dwarsdijk gelegen in de Marneslenk, waarmee een gedeelte van deze slenk werd ingepolderd.
KimswerdBezienswaardigheid, Bezienswaardigheden
Bezienswaardigheid
-
Bolwerk Theehuisjes
Bolwerk TheehuisjesVier nog aanwezige theehuisjes die zijn gesitueerd op de Bolwerken in Franeker. Ze dateren uit de achttiende eeuw en hoorden bij de patriciërswoningen aan de Eise Eisingastraat. in de zomermaanden is de Bangatheekoepel regelmatig ’s middags geopend.
FranekerErfgoed, Bezienswaardigheid, Monument
Erfgoed
-
Vakantiepark Tjermelân
Vakantiepark TjermelânVakantiepark Tjermelân is de ideale locatie voor de rust- en natuurliefhebber, in de schoolvakanties de ideale plek voor gezinnen. Rustig gelegen in het grensgebied van de duinen en de polder aan de oostkant van Terschelling. Op een steenworp afstan...
OosterendBezienswaardigheid, Bungalowpark
Bezienswaardigheid
-
Museum Hindeloopen
Museum HindeloopenSofort buchbar
Drie eeuwen geleden groeide Hindeloopen uit tot een belangrijke handelsstad. De stad had een grote vloot van ruim 100 schepen die de wereldzeeën bevoeren. Nog steeds is Hindeloopen een aantrekkelijke stad om te bezoeken.
HindeloopenMuseum
Museum
-
Bonkevaart - finish Elfstedentocht
Bonkevaart - finish ElfstedentochtHistorisch, dus je moet er geweest zijn! Of je nu op het ijs kunt staan of het vanaf de kant - of vanuit het water- moet doen...
LeeuwardenBezienswaardigheid, Monument, Bezienswaardigheden
Bezienswaardigheid
-
Zuiderhaven Harlingen
Zuiderhaven HarlingenHarlingen is al vijf eeuwen de belangrijkste havenstad van Friesland. Gegraven in 1597, is de Zuiderhaven vanaf 1644 het toneel van de Friese admirali...
HarlingenBezienswaardigheid
Bezienswaardigheid
Routen entlang dieses Ortes
Alle Routen ansehen-
Pontjesroute De 8 van Grou Oostlus
Pontjesroute De 8 van Grou Oostlus(55,2 km)Nij BeetsRecreatief, E-bike
Recreatief
-
Fietsrondje De Veenhoop - Beetsterzwaag - Drachten
Fietsrondje De Veenhoop - Beetsterzwaag - Drachten(74,4 km)De VeenhoopRecreatief, E-bike
Recreatief
-
Het Andere Friesland: Heerenveen- De Deelen - Oranjewoud
Het Andere Friesland: Heerenveen- De Deelen - Oranjewoud(50,5 km)HeerenveenRecreatief, E-bike
Recreatief
-
Haskerdijken - Aldeboarn | SUP- en kanoroute
Haskerdijken - Aldeboarn | SUP- en kanoroute(12,5 km)HaskerdijkenKano/Kajak, Sloep, Sup, Suproute, Sloep
Kano/Kajak
-
Fietsroute midden Friesland: Akkrum, Heerenveen, De Deelen
Fietsroute midden Friesland: Akkrum, Heerenveen, De Deelen(40,0 km)AkkrumRecreatief, E-bike
Recreatief