Het Tripgemaal
Gersloot
Het Tripgemaal is ingericht door Thom Mercuur (1940-2016) stichter van Museum Belvedère. Het gemaal is opgedragen aan kunst, veenarbeiders en Domela.
Neem alvast een kijkje
Het Tripgemaal is ingericht door Thom Mercuur (1940-2016) stichter van Museum Belvedère. Het gemaal is opgedragen aan kunst, veenarbeiders en Domela.
Het Trip-GEMAAL uit 1876 vormt samen met de bijbehorende machinistenwoning een complex. In 1875 werden plannen en voorbereidingen gemaakt voor de inpoldering van de polders van het Zesde en Zevende Veendistrict, thans onderdeel van het waterschap Boarnferd, met een totale oppervlakte van 3828 ha. Het stroomkanaal werd gegraven door bestaande wijken te verbreden en op het talud van de polderdijk werd een stoomvijzelgemaal gebouwd naar ontwerp van de architecten W.C. en K. de Wit uit Amsterdam en in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant uitgevoerd door Berend Jelles Overwijk uit De Knipe. Het gemaal verving drie van de negen poldermolens. De bemalingscapaciteit en de krachtbron werden diverse malen gewijzigd: in 1905, in 1906, in 1926 en het laatst in 1932. Toen is ook de werkplaats geheel gewijzigd door de inpandige installatie van een transformator. De zuiggasmotor werd vervangen door een elektrische installatie: daaraan herinnert een gedenksteen in de pomphal. Het gemaal bestaat uit twee geschakelde maar ten opzichte van elkaar verspringende bouwvolumes die voorheen verschillende functies bevatten: de bemalingsinrichting en de werkplaats. De bemalingsinrichting is het grote hoofdvolume, de werkplaats had een ondergeschikte functie: deze lijkt aangebouwd en is kleiner van proporties. Het gemaal is vernoemd naar de familie Trip die drie generaties lang de machinisten van het gemaal waren. Het gemaal is in 1996 uitgebreid aan de zuidoostzijde met een haaks op het gemaal geprojecteerd bouwvolume. Bij deze gelegenheid zijn in het achterste dakschild twee dakkapellen aangebracht. De nieuwbouw, de buiten de bescherming van rijkswege valt, is met het gemaal verbonden middels een doorbraak ter plaatse van een raam. Voor de realisering van de uitbreiding is de kolk marginaal versmald. Het gemaal is buiten werking en is in de jaren 1989-1990 gerestaureerd.
- Elke maandag gesloten
- Elke dinsdag gesloten
- Elke woensdag gesloten
- Elke donderdag gesloten
- Elke vrijdag gesloten
- Elke zaterdag gesloten
- Elke zondag 13.00 - 18.00 uur
- Iedere zondag geopend van 13.00-18.00 en op afspraak
- Afstand tot jouw locatie:
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Schoolplatenmuseum Deinum
Schoolplatenmuseum DeinumSchoolplatenmuseum Deinum: Leve de kunst van het vertellen! In het Schoolplatenmuseum Deinum ga je terug naar de tijd naar de bijzondere wereld van de schoolplaat. Bij ieder sterk of ontroerend verhaal van de schoolmeester of -juf hoorde vroeger een...
DeinumMuseum
Museum
-
Poptaslot of Heringastate
Poptaslot of HeringastateHet Poptaslot of Heringastate is een compleet bewaard landgoed uit begin 16e eeuw met slot, poortgebouw, tuinen, grachten, singels en een vrouwen gasthuis (hofje).
MarsumBezienswaardigheid, Kasteel of Landhuis
Bezienswaardigheid
-
Molen Zeldenrust Dokkum
Molen Zeldenrust DokkumZeldenrust is een windmolen uit 1862 in Dokkum. De molen staat op één van de Dokkumer bolwerken.
DokkumBezienswaardigheid
Bezienswaardigheid
-
Hegebeintum
HegebeintumHet landschap langs de Friese kust heeft een bijzonder kenmerk: de terp. Terpen zijn opgeworpen woonheuvels, die bescherming moesten bieden tegen het opkomende zeewater.
HegebeintumBezienswaardigheid, Bezienswaardigheden
Bezienswaardigheid
-
Standbeeld Sir Lawrence Alma Tadema
Standbeeld Sir Lawrence Alma TademaHet standbeeld van de beroemde kunstschilder Sir Lawrence Alma Tadema staat voor zijn geboortehuis in het centrum van Dronrijp.
DronrijpBezienswaardigheid, Monument
Bezienswaardigheid
-
Korenmolen 't Lam
Korenmolen 't LamMole 't Lam is de oudste korenmolen van Friesland en staat in Woudsend, waar de molenaar en zijn vrouw koren en graan ambachtelijk malen tot meelproducten en diverse broodmixen.
WoudsendMolen of Gemaal, Bedrijf te bezoeken, Voeding/drank
Molen of Gemaal
-
Blokhuispoort
BlokhuispoortDe Blokhuispoort is een cultureel bedrijvencentrum dat gevestigd is in het levendige centrum van Leeuwarden. Waar vroeger gedetineerden zaten, werken nu de creatieve geesten die schuilgaan achter de bedrijven en winkels die hier gevestigd zijn.
LeeuwardenCulturele organisaties, Museum, Bedrijf te bezoeken, Kunst en Cultuur
Culturele organisaties
-
Redbadtsjerke Jorwert
Redbadtsjerke JorwertDe Redbadtsjerke in Jorwert is sinds 1994 eigendom van de Stichting Alde Fryske Tsjerken. De vrijwilligers van deze commissie heeft de Redbadtsjerke in beheer en verhuur die aan o.a. muziekgezelschappen, particulieren.De kerk dient tevens als trouwlocatie
JorwertBezienswaardigheid, Kerk, Refugio
Bezienswaardigheid
-
Klokkenstoel Goïngarijp
Klokkenstoel GoïngarijpBij de kerk van Goïngarijp uit 1770 staat ook een klokkenstoel in diezelfde tijd gebouwd of vernieuwd met een klok van G. van Wou uit 1527 met een diameter van 126 cm. De kerk heeft onder andere zes gebrandschilderde glazen door Ype Staak.
GoïngarijpBezienswaardigheid, Klokkenstoel
Bezienswaardigheid
-
Naamloos beeld
Naamloos beeldDit beeld van Hein Mader, een stalen beeld wat bestaat uit cirkels, heeft een plaats gekregen in het Friese Appelscha. Niet in het dorp zelf, maar in de beboste omgeving op het terrein van OlmenEs.
AppelschaBezienswaardigheid
Bezienswaardigheid
Routes langs deze locatie
Bekijk alles-
Fietsroute midden Friesland: Akkrum, Heerenveen, De Deelen
Fietsroute midden Friesland: Akkrum, Heerenveen, De Deelen(40,0 km)AkkrumRecreatief, E-bike
Recreatief
-
Fietsrondje De Veenhoop - Beetsterzwaag - Drachten
Fietsrondje De Veenhoop - Beetsterzwaag - Drachten(74,4 km)De VeenhoopRecreatief, E-bike
Recreatief
-
Pontjesroute De 8 van Grou Oostlus
Pontjesroute De 8 van Grou Oostlus(55,2 km)Nij BeetsRecreatief, E-bike
Recreatief
-
Het Andere Friesland: Heerenveen- De Deelen - Oranjewoud
Het Andere Friesland: Heerenveen- De Deelen - Oranjewoud(50,5 km)HeerenveenRecreatief, E-bike
Recreatief