Sudergemaal
Nij Beets
Das Sudergemaal ist ein Polderschöpfwerk an der Torfroute. Das Sudergemaal wurde 1924 erbaut und war damit eines der ersten elektrischen Schöpfwerke Frieslands. Heute ist es Teil des Freilichtmuseums It Damshûs.
Hier schon mal ein Vorgeschmack
Das Sudergemaal ist ein Schöpfwerk südlich von Nij Beets, und es liegt direkt an der Torfroute. Es wurde im Jahr 1924 erbaut und war damit eines der ersten elektrischen Schöpfwerke Frieslands. Das Sudergemaal befindet sich fast noch im Originalzustand.
Heute wird das Schöpfwerk hauptsächlich als Museum und Kunstgalerie genutzt. Aufgrund seiner kulturhistorischen Bedeutung ist das Bauwerk ein staatlich geschütztes Denkmal, und es ist heute Teil des Freilichtmuseums It Damshûs.
Das Museum befindet sich ein wenig weiter entfernt am Rande des Dorfes Nij Beets und präsentiert alle Aspekte des Lebens zu Zeiten des Torfabbaus, von den ärmlichen Behausungen der Torfstecher bis hin zum Laden mit Kneipe des Torfverwalters.
Mit Ihrem Boot können Sie am Schöpfwerk anlegen und von dort aus zu Fuß nach Nij Beets spazieren.
- Entfernung zu Ihrem Standort:
In der Nachbarschaft
Alle Routen ansehen-
Akkrum - Nij Beets | Koningspad XL: Etappe 8
Akkrum - Nij Beets | Koningspad XL: Etappe 8(19.0 km)Akkrum -
Tusken de Boarn en de Deelen | Fietsroute
Tusken de Boarn en de Deelen | Fietsroute(64.5 km)Aldeboarn
Standorte
Alle Standorte anzeigen-
It Noarderleech - Noard Fryslan Butendyks
It Noarderleech - Noard Fryslan ButendyksFrische Luft schnappen auf diesen Salzwiesen außerhalb der Deiche? Dieses Gebiet ist eine sehr beliebte Attraktion für Vögel, eine schlampige Million von ihnen stattet jedes Jahr einen kurzen oder längeren Besuch ab.
Hallum -
Kaatsveld het Sjûkelân
Kaatsveld het SjûkelânKaatsveld midden in het centrum van Franeker. Hier wordt de belangrijkste kaats partij van het jaar gekaatst, de PC. Bij de entree staan 2 grote torens als monument.
Franeker -
Die Pancratiuskirche in Wolsum
Die Pancratiuskirche in WolsumAuf der Warft im Herzen des mittelalterlichen Dorfes Wolsum liegt die von einem Kirchhof umgebene Pancratiuskirche. Die Saalkirche mit dreiseitiger Altarraumschließung hat einen hölzernen Giebelturm mit verengter Spitze.
Wolsum -
Ried: bodemdaling
Inhalte können nicht angezeigt werden, da die Cookies nicht akzeptiert wurden. Wenn Sie sich dieses Video trotzdem anschauen möchten, akzeptieren Sie bitte die Cookies.
Einstellungen ändern
Ried: bodemdaling
(beluister hier het audioverhaal)
Met het blote oog is het moeilijk te zien, maar de bodem van deze omgeving ligt laag. Op sommige plekken, zoals hier bij het dorpje Ried, gaat het om een paar centimeter, maar er zijn in de buurt kommen die wel 30 centimeter lager liggen dan twintig jaar geleden.
Die bodemdaling is een belangrijke reden dat er een nieuw gemaal komt, dat het witte gemaal dat je verderop aan de Rie ziet liggen zal vervangen. Zowel de oude als de nieuwe kunnen 140 kubieke meter water per minuut naar hoger gelegen gebieden afvoeren bij hoge waterstanden. Ook doet het gemaal dienst bij stortbuien, die steeds vaker voorkomen.
Het gemaal, dat hier in de jaren zeventig van de vorig eeuw kwam, heet ‘De Mieden’. Een toepasselijke naam, want dit Friese woord betekent een laaggelegen land aan de rand van het dorp, land dat alleen gebruikt kon worden om van gras hooi te maken en aan het vee te geven.
Een jaar of vijf geleden bleek renovatie van het gemaal nodig, maar dat bleek lastig, omdat de vijzels diep genoeg moeten zijn als de bodem nog verder zakt. Daarom besloot Wetterskip Fryslân om een hele nieuwe te laten maken, die ook op verdere bodemdaling is berekend.
Hoe het komt dat de bodem is gedaald? Zout- en gaswinning. Vanaf 2004 is op een handvol locaties hier in de omgeving namelijk gas uit de bodem gewonnen. Toen bleek dat de bodem meer daalde dan was verwacht, is daarmee gestopt. Bij Tzummarum en Sexbierum is lange tijd zout uit de bodem gehaald, maar nu wordt overgestapt op winning uit de bodem van de Waddenzee. De bedrijven die de stoffen winnen, Vermillion en Frisia Zout, betalen mee aan gemalen als deze om de waterhuishouding te regelen.
Ingesproken door:
Beeldend kunstenaar Rob Sweere zit al sinds 1989 in het vak. Hij werkt met permanente monumentale installaties in de publieke ruimte en maakt tijdelijke installaties voor tentoonstellingen en festivals. Wereldwijd werkt Rob met groepen mensen.
Zo heeft hij Joop Mulder leren kennen tijdens Oerol. “Joop dacht op een schaal waarop ik zelf ook graag denk, maar die in de visie van anderen niet of weinig voorkomt. Samen met Joop kon je echt tot de max denken. Hij was niet bang en gaf vertrouwen. Jammer dat velen in onze omgeving niet zo onbevangen durven te dromen en ervoor te gaan. Ik zal Joop missen als dromer en als reisgenoot in deze maatschappij.”
Dit verhaal is onderdeel van de route Gemalen Verhalen van Sense of PlaceHet gemaal, dat hier in de jaren zeventig van de vorig eeuw kwam, heet ‘De Mieden’. Een toepasselijke naam, want dit Friese woord betekent een laaggelegen land aan de rand van het dorp.
Ried -
Wassertor Sneek
Wassertor SneekDer Waterpoort in Sneek ist vielleicht die berühmteste Ikone der Stadt. Diese Steinstruktur zeichnet sich durch die beiden achteckigen Türme aus.<br /...
Sneek -
Kanonendonner
KanonendonnerSloten ist eine richtige Festungsstadt und hat mit Pieter Haringsma immer noch einen aktiven Ausrufer. In der Hochsaison trommelt Pieter an jedem Freitagabend die ganze Stadt zum traditionellen Kanonenschießen auf dem Hof der Kornmühle De Kaai zusammen.
Sloten -
Schalsumermolen
SchalsumermolenPoldermolen. Vaak op zaterdag middag te bezichtigen en op afspraak. Molenaar Durk Piersma.
Schalsum -
Veilinghuis Ald Fryslân
Veilinghuis Ald Fryslâncatalogus vanaf 26 maart op www.aldfryslan.nl kijkdagen: 23, 24, 25, 26, 27 juni
IJlst -
Slauerhoffbrug
SlauerhoffbrugWachten voor de Slauerhoffbrug is helemaal geen straf. Deze Leeuwarder ‘staartbrug’ staat niet voor niets in de internationale top 10 van meest wonder...
Leeuwarden