Sint Genovevakerk Jelsum
Jelsum
Op de terp van Jelsum, een dorpje even ten noorden van de Friese hoofdstad Leeuwarden, is de voormalige hervormde kerk van Jelsum te vinden. In deze kerk ligt de bekende theoloog Balthasar Bekker begraven.
Das könnte dich auch interessieren
-
Apollo Ensemble met de Johannes-Passie van J.S. Bach
Apollo Ensemble met de Johannes-Passie van J.S. BachSonntag, 10. März 2024
JelsumMuziek overig
Op de terp van Jelsum, een dorpje even ten noorden van de Friese hoofdstad Leeuwarden, is de voormalige hervormde kerk van Jelsum te vinden.
De Sint Genovevakerk lag oorspronkelijk op de oostelijke oever van de voormalige Middelzee, hij werd daar in de twaalfde eeuw al van tufsteen gebouwd. Dat is aan de noordzijde nog goed te zien. Deze muur is versierd met twee rijen spaarvelden, beide gedekt door rondboogfriezen. In de bovenste velden zijn sporen te zien van kleine romaanse vensters die later gedicht zijn.
Een aantal eikenhouten banken in het interieur dateren uit de zestiende eeuw. Het middenpad is bedekt met zerken. Voor de preekstoel liggen zerken van de predikantenfamilie Bekker. In deze kerk ligt ook de bekende theoloog Balthasar Bekker begraven.
Deze kerk en die van het buurdorp Koarnjum zijn overgenomen door de Stichting Alde Fryske Tsjerken en worden sindsdien beheerd door een Plaatselijke Commissie. Die zorgen voor de organisatie van concerten, rouw- en trouwdiensten en andere bijzondere bijeenkomsten in de kerk.
In Jelsum - vlakbij de kerk - kun je ook een bezoek brengen aan Dekema State, een van oorsprong dertiende-eeuwse stins. Het geslacht Van Dekema woonde er van het begin van de zestiende eeuw tot 1633. Combineer een bezoek aan de kerk met een wandeling door de adellijke tuinen van de Dekema's.
Meer weten over de kerk? Klik dan hier
- Afstand tot jouw locatie:
Hier finden Sie Sint Genovevakerk Jelsum
Op'e Terp 269057 RG Jelsum Route planen
vanaf jouw locatie
In der Nachbarschaft
Standorte
Alle Standorte anzeigen-
Petruskerk Wânswert
Petruskerk WânswertIn het stokoude terpenlandschap, dat al enkele eeuwen voor onze jaartelling ontstond, is deze kerk van Wânswert te vinden op een hoge terp. De oorspronkelijk Katholieke kerk is gewijd aan de heilige Petrus.
Wânswert -
St. Hippolytuskerk Olterterp
St. Hippolytuskerk OlterterpRomantisch kerkje met klokkenstoel, in de bosrand gelegen, vlakbij Beetsterzwaag, dateert uit 1500 met een toren uit 1744. Behoort aan de Stichting Alde Fryske Tsjerken en is vooral als concertzaal, expositieruimte, en trouw- of rouwlocatie in gebruik.
Olterterp -
Fonteinkerk
FonteinkerkIn het gezellige brinkdorpje Oudemirdum staat de hervormde kerk 'De Fontein'. De kerk van 1790 is gebouwd op de fundamenten van een tufstenen kerk uit de 13e eeuw. In 1926 werd aan de noordzijde een tweede beuk aangebouwd.
Oudemirdum -
Sint Nicolaaskerk Hijum
Sint Nicolaaskerk HijumDe 12e eeuwse romaanse Sint Nicolaaskerk van Hijum staat op een grotendeels afgegraven terp aan de rand van het dorp, het kerkhof is helemaal omzoomd met bomen.
Hijum -
Ioannis Theatertsjerke Wier
Ioannis Theatertsjerke WierHoewel Wier maar klein is, heeft het een bijzondere geschiedenis. Schelte Lauta bouwde er een stins, later een state en een kerk. De kerk is nu in gebruik als Theatertsjerke.
Wier -
Kerkje Sânfurd
Kerkje SânfurdSânfurd (Sandfirden) is één van mooiste plekjes van Friesland. Een pittoresk dorpje, gelegen tussen de Friese meren. In het oude kerkje van Sânfurd worden regelmatig culturele activiteiten georganiseerd. Ook is de kerk af te huren voor bijv. lezingen.
Sandfirden -
Mariakerk Gorredijk-Kortezwaag
Mariakerk Gorredijk-KortezwaagDe Mariakerk is een prachtig klein kerkje aan de rand van Gorredijk. De kerk - en door bomen omzoomde kerkhof - liggen op een kleine verhoging in het voormalige buurtschap Kortezwaag.
Gorredijk -
Skoattertsjerke
SkoattertsjerkeOp deze plek moet voorheen een klooster met hospitaalfunctie en een houten kerk hebben gestaan; het Schoterconvent. Deze huidige zaalkerk is gebouwd in 1752, in opdracht van Menno Coehoorn van Scheltinga (grietman van Schoterland).
Oudeschoot -
Liudgerkerk Oldehove
Liudgerkerk OldehoveOorspronkelijk komt de kerk van Oldehove uit de dertiende eeuw, maar de toren werd pas in de vijftiende eeuw gebouwd. De kerk werd grondig verbouwd in 1664.
Oldehove -
Mariakerk Bornwird
Mariakerk BornwirdDit kleine kerkje, gebouwd van groot formaat baksteen, heeft geen echte hoge kerktoren meer.
Bornwird