Sint Genovevakerk Jelsum
Jelsum
Op de terp van Jelsum, een dorpje even ten noorden van de Friese hoofdstad Leeuwarden, is de voormalige hervormde kerk van Jelsum te vinden. In deze kerk ligt de bekende theoloog Balthasar Bekker begraven.
Dit vind je misschien ook leuk
-
Apollo Ensemble met de Johannes-Passie van J.S. Bach
Apollo Ensemble met de Johannes-Passie van J.S. Bachzondag 10 maart 2024
JelsumMuziek overig
Op de terp van Jelsum, een dorpje even ten noorden van de Friese hoofdstad Leeuwarden, is de voormalige hervormde kerk van Jelsum te vinden.
De Sint Genovevakerk lag oorspronkelijk op de oostelijke oever van de voormalige Middelzee, hij werd daar in de twaalfde eeuw al van tufsteen gebouwd. Dat is aan de noordzijde nog goed te zien. Deze muur is versierd met twee rijen spaarvelden, beide gedekt door rondboogfriezen. In de bovenste velden zijn sporen te zien van kleine romaanse vensters die later gedicht zijn.
Een aantal eikenhouten banken in het interieur dateren uit de zestiende eeuw. Het middenpad is bedekt met zerken. Voor de preekstoel liggen zerken van de predikantenfamilie Bekker. In deze kerk ligt ook de bekende theoloog Balthasar Bekker begraven.
Deze kerk en die van het buurdorp Koarnjum zijn overgenomen door de Stichting Alde Fryske Tsjerken en worden sindsdien beheerd door een Plaatselijke Commissie. Die zorgen voor de organisatie van concerten, rouw- en trouwdiensten en andere bijzondere bijeenkomsten in de kerk.
In Jelsum - vlakbij de kerk - kun je ook een bezoek brengen aan Dekema State, een van oorsprong dertiende-eeuwse stins. Het geslacht Van Dekema woonde er van het begin van de zestiende eeuw tot 1633. Combineer een bezoek aan de kerk met een wandeling door de adellijke tuinen van de Dekema's.
Meer weten over de kerk? Klik dan hier
- Afstand tot jouw locatie:
Routes in de buurt
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Sint Michaëlkerk
Sint MichaëlkerkDe Sint Michaëlkerk(1792) is de oudste rooms-katholieke kerk van het Noorden. Een bezoek aan deze kerk is zeker de moeite waard. Laat u verrassen door de beelden, glas in loodramen, schilderijen en vooral het knusse van deze kleine kerk.
Woudsend -
Johanneskerk Britsum
Johanneskerk BritsumOp de hoge terp van Britsum staat de markante Johanneskerk. Het schip stamt uit de dertiende eeuw. De kerk heeft prachtige muurschilderingen.
Britsum -
Waalse Kerk
Waalse KerkDe Waalse kerk heet zo omdat er vroeger diensten werden gehouden in het Frans. Ook nu gebeurt dat nog héél af en toe. De Franse taal was eeuwenlang de voertaal van de Europese elite.
Leeuwarden -
Sint Joriskerk Britswert
Sint Joriskerk BritswertHoewel er in de kerk van Britswert geen mummies te zien zijn, is het aardig dit 12e eeuwse godshuis - opgetrokken uit gele Friese moppen - te bezoeken.
Britswert -
Sint-Maartenkerk
Sint-MaartenkerkDe kerk staat op een terp en wordt omringd door een verzorgd kerkhof met sfeervolle randbebouwing van eenvoudige woonhuizen.
Hallum -
Koepelkerk Berlikum
Koepelkerk BerlikumKoepelkerk in Berlikum, zowel de kerk als het orgel is een Rijksmonument.
Berlikum -
Sint-Martinuskerk Wirdum
Sint-Martinuskerk WirdumWist je dat deze kerk eeuwenlang niet één maar twee torens had? Dat zit zo: Er was al een tufstenen toren toen in de veertiende eeuw een kapelachtige...
Wirdum -
Bonifatiuskerk
BonifatiuskerkDe Bonifatiuskerk vind je middenin het prachtige dorpje Oldeberkoop. Deze kerk behoort tot de oudste van Zuidoost Friesland, de oudste delen zijn waarschijnlijk rond het jaar 1125 al gebouwd. De huidige gemetselde toren dateert uit de 17e eeuw.
Oldeberkoop -
Sint Gertrudiskerk Baard
Sint Gertrudiskerk BaardHet kerkgebouw is in de loop der eeuwen enkele malen op dezelfde plaats herbouwd. Er is ook ruimte voor liturgische activiteiten. Daarnaast is ze in gebruik voor muzieklessen, koorrepetities, concerten en als expositieruimte.
baard -
Kerk op de Hoogte
Kerk op de HoogteDeze historische kerk in Wolvega werd in 1646 gebouwd op een plek waar eerst een oudere kerk stond. Dit rijksmonument werd gebouwd op een terp, in volksmond “de Kerk op de Hoogte'' genoemd.
Wolvega