Sluiswachterswoning
Appelscha
Toen in 1819 de aanleg van de Opsterlandse Compagnonsvaart was gevorderd tot Appelscha en de sluis bij café Hulst voor de sluiswachter. De eerste pachter van deze woning was Gerrit Jeen Stoker. De sluis werd naar hem “Stoker’s Verlaat” genoemd,...
Hier schon mal ein Vorgeschmack
Das könnte dich auch interessieren
-
Stokersverlaat
StokersverlaatDe Opsterlandse Compagnonsvaart is genoemd naar “De Gezamenlijke Compagnons van de Opsterlandsche en Ooststellingwerfsche Veenen en Vaerten”, kortweg...
AppelschaRoute POI
Route POI
Toen in 1819 de aanleg van de Opsterlandse Compagnonsvaart was gevorderd tot Appelscha en de sluis bij café Hulst voor de sluiswachter. De eerste pachter van deze woning was Gerrit Jeen Stoker. De sluis werd naar hem “Stoker’s Verlaat” genoemd, later verbasterd tot “Stokersverlaat”.
De woning met kenmerkende halfronde vensters in de top is thans een Rijksmonument.
Monument 13 april 1945
Monument ter herinnering aan de bevrijding van Appelscha door de Canadese troepen, dankzij Franse parachutisten die er na dagenlange strijd in waren geslaagd de brug veilig te stellen voor de opmars van de bevrijders. (Zie het informatiepaneel nabij het monument, geplaatst in 2021 door de “Stichting Ferhalen te Plak” in het kader van Liberation Route Europe door bemiddeling van de HVA e.o.).
- Afstand tot jouw locatie:
Standorte
Alle Standorte anzeigen-
Voormalig klooster Sinaï
Voormalig klooster SinaïIn het piepkleine dorpje Sigerswâld, net onder Garyp, werd ooit het klooster Sinaï gesticht door vijf uit Noord-Holland gevluchte nonnen.
SigerswaldRoute POI
Route POI
-
Dorpswapen
DorpswapenEen van de vele locaties in Hurdegaryp met een historisch verhaal
HurdegarypRoute POI
Route POI
-
Jaagpad langs de Bolswardertrekvaart
Jaagpad langs de BolswardertrekvaartEen mooi wandel- en fietspad langs de trekvaart van Bolsward naar Leeuwarden, nabij Burgwerd. Het pad wordt ook wel een jaagpad genoemd.
BurgwerdPad, Route POI
Pad
-
Oldeberkoop (Oldeberkeap)
Oldeberkoop (Oldeberkeap)Oldeberkoop is een mooi brinkdorpje met een beschermd dorpsgezicht, gelegen in Zuidoost Friesland.
OldeberkoopRoute POI
Route POI
-
Hempolders
HempoldersIn het gebied tussen Bolsward en Raerd ontstonden vanaf de twaalfde eeuw aan de zuidkant van de dichtgeslibde Middelzee, de Friese Hempolders.
TjerkwerdWeiland, Route POI
Weiland
-
Bunkercomplex Groeneweg
Bunkercomplex GroenewegDit bunkercomplex aan de Groeneweg is tijdens de periode van “de koude” oorlog in gebruik geweest van de A-kring in Friesland.
LeeuwardenRoute POI
Route POI
-
Saksische boerderij
Saksische boerderijDe Saksische boerderijen in Fochteloo hadden duidelijk een Drents kenmerk: een rechte nok van voor tot achter. Van oorsprong is het een langgerekt, dr...
FochtelooRoute POI
Route POI
-
Postagentschap
PostagentschapEeuwenlang was post er alleen voor de rijken en machtigen. In de nasleep van de Franse revolutie werd de post gedemocratiseerd. In Nederland gebeurde...
AppelschaRoute POI
Route POI
-
Voermanshuis
VoermanshuisNet buiten het Friese Appelscha ligt een stuk onbegroeid, stuivend zand genaamd De Kale Duinen. Geen zee te bekennen, tòch duinen. De stuifzanden Kale...
AppelschaRoute POI
Route POI
-
Café Hulst
Café HulstIn deze nog nauwelijks herkenbare boerderij uit 1881 werd het vroegere “café Wed. R. Zwart” gerund. In 1921 aanmerkelijk verbouwd tot café-restaurant door de toenmalige nazaat en uitbater, Jan Zwart. Het etablissement heette toen Café Zwart.
AppelschaRoute POI
Route POI
Routen entlang dieses Ortes
-
Historische wandel-/fietsroute RAAF-dorpen
Historische wandel-/fietsroute RAAF-dorpen(65,0 km)AppelschaRecreatief, Wandeltocht, E-bike
Recreatief
-
Historische fietsroute RAAF-dorpen - Fochteloo
Historische fietsroute RAAF-dorpen - Fochteloo(38,2 km)AppelschaRecreatief, E-bike
Recreatief