Sluiswachterswoning
Appelscha
Toen in 1819 de aanleg van de Opsterlandse Compagnonsvaart was gevorderd tot Appelscha en de sluis bij café Hulst voor de sluiswachter. De eerste pachter van deze woning was Gerrit Jeen Stoker. De sluis werd naar hem “Stoker’s Verlaat” genoemd,...
Dit vind je misschien ook leuk
-
Stokersverlaat
StokersverlaatDe Opsterlandse Compagnonsvaart is genoemd naar “De Gezamenlijke Compagnons van de Opsterlandsche en Ooststellingwerfsche Veenen en Vaerten”, kortweg...
AppelschaRoute POI
Toen in 1819 de aanleg van de Opsterlandse Compagnonsvaart was gevorderd tot Appelscha en de sluis bij café Hulst voor de sluiswachter. De eerste pachter van deze woning was Gerrit Jeen Stoker. De sluis werd naar hem “Stoker’s Verlaat” genoemd, later verbasterd tot “Stokersverlaat”.
De woning met kenmerkende halfronde vensters in de top is thans een Rijksmonument.
Monument 13 april 1945
Monument ter herinnering aan de bevrijding van Appelscha door de Canadese troepen, dankzij Franse parachutisten die er na dagenlange strijd in waren geslaagd de brug veilig te stellen voor de opmars van de bevrijders. (Zie het informatiepaneel nabij het monument, geplaatst in 2021 door de “Stichting Ferhalen te Plak” in het kader van Liberation Route Europe door bemiddeling van de HVA e.o.).
- Afstand tot jouw locatie:
Routes in de buurt
-
Historische wandel-/fietsroute RAAF-dorpen
Historische wandel-/fietsroute RAAF-dorpen(65.0 km)Appelscha
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Beetsterzwaag (Beetstersweach)
Beetsterzwaag (Beetstersweach)Er zijn verschillende monumentale panden en bijbehorende tuinen in de Hoofdstraat van dit adellijke dorp te vinden.
Beetsterzwaag -
Tzummarum (Tsjummearum)
Tzummarum (Tsjummearum)Tzummarum, een prachtig en levendig dorp gelegen in een agrarisch gebied, op een steenworp van UNESCO Werelderfgoed Waddenzee in het noordwesten van Friesland. Dit dorp heeft een ruim aanbod van horecagelegenheden, diverse winkels en een recreatiepark.
Tzummarum -
Hoeve Damsluis en grenspaal
Hoeve Damsluis en grenspaalDe Grensmarkering nabij het van rijkswege beschermde complex Damsluis, is exemplarisch voorbeeld van het type grensmarkering tussen Fryslân en Drenthe...
Appelscha -
Ypeymolen
YpeymolenDe molen die nu in de Ryptsjerksterpolder staat, heeft eerst op het terrein van Park Vijversburg gestaan. Daar is hij gebruikt voor de bemaling van het terrein. Pas sinds 1981 staat de molen in de Ryptsjerksterpolder.
Ryptsjerk -
De Tobbedanser
De TobbedanserHarlingers worden naast Ouwe Seunen ook Tobbedansers genoemd. Deze naam verwijst naar de werkzaamheden van de Hugenoten, die naar Nederland waren gevlucht om te ontkomen aan godsdienstvervolging in Frankrijk in de 16e eeuw.
Harlingen -
Streek De Lege Geaen (De Lage Landen)
Streek De Lege Geaen (De Lage Landen)De Streek De Lege Geaen is een ingepolderd gebied van de mondeling van de voormalige Middelzee die dwars door Friesland liep. De streek bestaande uit verschillende terpdorpjes net boven Sneek.
Sibrandabuorren -
Stokersverlaat
StokersverlaatDe Opsterlandse Compagnonsvaart is genoemd naar “De Gezamenlijke Compagnons van de Opsterlandsche en Ooststellingwerfsche Veenen en Vaerten”, kortweg...
Appelscha -
Vogels
VogelsIn de Tjerk Hiddes de Vriesstraat staat het beeld ‘Vogels’ uit 1981. Verschillende stalen platen zijn met elkaar verbonden om het kunstwerk tot één geheel te krijgen.
Harlingen -
Akkrum Heechein | Laadpalen aan het water
Akkrum Heechein | Laadpalen aan het waterOpenbare laadpaal langs het water ter hoogte van Heechein 72 in Akkrum. 3 Oplaadpunten met 230 Volt, soort aansluiting CEE 3 pins. 1 Oplaadpunt met 400 Volt krachtstroom, soort aansluiting CEE 5 pins.
Akkrum -
Rikus Poes
Rikus PoesHet bronzen beeld op de Zakkendragerspijp op de Kleine Voorstraat stelt Rikus Attema voor die op het punt staat om op pad te gaan met zijn brommer.
Harlingen